20 въпроса: Светла Енчева

Социоложка, журналистка, блогърка, активистка в областта на човешките права (и любителка на баскитарата и фотографията)

   ©  Цветелина Белутова

"Менсплейнинг (mansplaining) е понятие, описващо случаите, когато мъже обясняват нещо на жени така, сякаш жените не разбират за какво става дума. Терминът е от сферата на феминизма и представлява комбинация между две думи - man (мъж) и explaining (обяснявам). Когато един мъж обяснява на една жена "като на идиот" - с твърде прости думи, снизходително или покровителствено, с тон, нетърпящ възражение, става дума за менсплейнинг." Това е новото попълнение в онлайн речника на Gender.land.

Създаденият от Светла Енчева независим сайт "Джендърландия" е нестереотипно пространство, чиято мисия е по спокоен начин да разпръсва мрака около теми като сексуалността, социално конструирания пол (джендър), феминизма. Светла Енчева - социоложка, журналистка, блогърка, активистка в областта на човешките права (и любителка на баскитарата и фотографията), стои още зад "Неуютен блог", пише за "Тоест", част е от първия екип на сайта за правозащитна журналистика "Маргиналия".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар