20 въпроса: Яна Бюрер-Тавание Кунчев

Глобалното креативно студио за социална промяна Fine Acts започна кампанията си Love Speech - серия арт намеси из София срещу словото на омразата

Яна Бюрер-Тавание Кунчев има богат опит в разследващата журналистика и доброволчеството, но през последните години е предимно свързвана с неуморната си дейност като изпълнителна директорка на глобалното креативно студио за социална промяна Fine Acts.

Концепцията на Яна и съоснователя Павел Кунчев стъпва върху идеята за т.нар. playtivism - включването на творчески експерименти и мултидисциплинарна игра в активизма.

По-рано тази пролет Fine Acts започна кампанията си Love Speech - серия арт намеси из София срещу словото на омразата с участието на художници и илюстратори като Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Деси Баева, Ясен Згуровски и др.

В момента Fine Acts подготвя за печат англоезичното издание на книгата си "В като Вагина" на Светла Баева и Рая Раева. Предстои и глобално предизвикателство за илюстрации на тема климатични промени заедно с TED и разработването на настолна игра.

Междувременно платформата за безплатни социално ангажирани илюстрации The Greats, също инициатива на Fine Acts, беше отличена от Fast Company в техните World Changing Ideas Awards в категория "Креативност".

Яна има степени по Комуникации и Политически науки от Софийския университет, специализирала е в Харвард, Йейл и Оксфорд.

Като какъв човек се определяте?

Като непримирим човек.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Че играта и радостта са най-силният акт на съпротива.

Любимият ви момент от деня?

Магическият и озвучен от ангелски хор момент, в който си затворя компютъра.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да комуникираш не с ярост, а с надежда. Често активистите - с право - сме адски ядосани, подчертаваме проблема с тонове факти и го илюстрираме с възможно най-бруталните образи. Това не работи. В последните години проучвам какво кара хората да им пука. Редица научни изследвания показват, че мнения се променят не с повече информация, а чрез изживявания, които поставят човек "в обувките на другия"; както и че провокирането на емоционална реакция трябва да се прави внимателно - хората се затварят и отвръщат, ако просто предизвикваме в тях тъга, вина или страх. С други думи - добре е да спрем да се караме, заплашваме или депресираме аудиторията си в опит да я подтикнем към действие. В контекста на общото обезчувствяване, най-ефективни са кампании, които предизвикват позитивни емоции и вдъхват надежда.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Играя си по цял ден с приятели. Измисляме страхотни игри срещу лошите. Колкото повече се забавляваме, толкова по-силни ставаме.

Как си почивате?

Със серия "хобита", които хващам и пускам като въглен. Оригами, писане, нов език, пет вида спорт - връхлитам в нещото, страшен кеф, правя го свръхинтензивно, писва ми, следващото. Преди мислех, че имам нужда да си "намеря нещото" - но май свободата да правя каквото поискам за колкото време искам е моето нещо.

Какво ви зарежда?

Проектите, върху които работим. Правим неща, в които има толкова смисъл, че нося "работохолик" не като товар, а като корона.

Какво ви разсмива?

Павел, всеки ден.

Какво ви натъжава?

Изгубих огромна част от семейството си. В един момент трябваше да разчиствам семейния ни апартамент и взех вкъщи няколко десетилетия писма, както и една папка с разкази на баща ми, които все още не съм имала сили да прочета. Няма нищо по-тъжно от загубата, но най-тъжно на света е предотвратимото във всяка загуба: всичко, което можехме да кажем, което можехме да направим, което можехме да сме.

Какво ви вбесява?

Нацистчетата. Вбесяват ме към действие.

Личност, на която се възхищавате?

Възхищавам се на екипа ми, защото са най-великите и най-отдадените. На мъжа ми, защото е най-умният и най-добрият. На сестрите ми от друга майка Бояна Петкова и Юлия Георгиева, защото са най-силните и най-смелите. Възхищавам се на скромни хора с бесен талант; на всеки, който посвещава единствения си живот на това други хора да живеят по-добре; както и на всеки, който минава с усмивка и високо вдигната глава през пламъците на личния си ад.

Кое свое качество харесвате най-много?

Че нищо не може да ме спре.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Че не умея да спирам, дори за малко.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Супертърпение.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарих принт на абсурдно талантливата Розалина Буркова. Получих оригинална рисунка на Don Hertzfeldt, авторът на The World of Tomorrow, най-любимата ми анимация на всички времена.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Най-очевидните. Но мястото, където тези дни ходя с най-голям кеф, е academia.edu - изследвам "Какво е нормално?" за един засега таен проект. Покрай това изчетох какво ли не, дойдоха ми седемдесет идеи за други неща и в главата ми свети.

Къде бихте искали да живеете?

На някой скалист бряг, където тичам след куче, а косата ми винаги е заплетена от вятъра.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Intimations, пандемичния сборник с есета на Зейди Смит.

Най-интересното място, на което сте били?

Хотелът на Banksy в Палестина.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Преди години за кратко време се случиха няколко гадни неща и една приятелка ми каза: "Или прекарваш добре, или имаш добра история за разказване." Оттогава тази мисъл е топлата супа всеки път, когато душата ми тръгва да настива от самосъжаление. И ако я сложиш на котлона още малко да й изври водата, остава: "От всеки момент има смисъл. Всичко винаги е окей."

Още от Капитал