20 въпроса: Десислава Бинева

Бинева е ангажирана с Българския културен институт в Париж и с ентусиазъм поставя киното, литературата и визуалните ни изкуства в по-широк контекст.

   ©  Петър Вълчев
   ©  Петър Вълчев

Десислава Бинева е директорка на Българския културен институт в Париж, който от създаването му през 2004 г. свързва българското изкуство с френската публика и емигрантските общности.

От началото на 2019 г. Бинева е начело на института и с ентусиазъм поставя киното, литературата и визуалните ни изкуства в по-широк контекст. Преди това тя е свързана с неизброимо много събития, които навярно сте посещавали. Консултант е в организацията на международната школа на Райна Кабаиванска, независимите проекти на Теодор Ушев в България и Европа, музикалния фестивал "Франкофоли". Инициатор е и на кампанията "Свободна зона" за достъп до култура и изкуство на хора от различни социално изолирани групи. Работила е като изпълнителен директор на НДК, ръководител на Съюза на издателите в България, директор на Фондация за журналистическа етика.

В института предстои изложба, посветена на Кристо и Жан-Клод, съвместен проект с Музея на хумора и сатирата в Габрово. Тя ще съвпадне и с посмъртния проект на Кристо - опаковането на Триумфалната арка в Париж през септември. През ноември институтът ще бъде партньор на фестивала Un week-end à l'Est, който тази година ще бъде посветен на съвременното българско изкуство и над тридесет художника ще гостуват в Париж.

Сред последните кампании на института е и обновяването на библиотеките на 50 френски града с преведена българска литература.

Като какъв човек се определяте?

Добронамерен, доверчив, благодарен, открит, неспокоен, в биполярна крайност между чупливост и мегаустойчивост.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В обичта. В ума. В смисъла.

Любимият ви момент от деня?

Летният късен следобед. В него има бавно слънце, меки думи, разлято време и пространство по залез, свободни мисли, отпуснати черти на лицето. В града, на морето, в планината, на път - все едно. Лекотата на деня такъв, какъвто е.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да не си позволиш опитът да се превърне в надменност. И да не зациклиш в клишета.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Хората, които рисуват, пеят, танцуват, играят в театъра или пишат книги, са мечтатели, които могат да измислят нови светове. Ако влезеш там, можете да фантазирате заедно интересни истории. Аз само им помагам да показват тези светове на всички останали. И така повече хора могат да ги споделят и да се забавляват.

Как си почивате?

Различно. Часове в галерии, в които тотално изключвам. Дълги вечери с приятели. Снимам. Мога да прекарам цял ден по улиците на всеки град или село по света и да откривам интересни неща, места, хора. Шофирам извън града и слушам музика. Имам няколко тайни убежища по света, където бягам понякога.

Какво ви зарежда?

Пътуването. Любовта. Усещането за взаимност.

Какво ви разсмива?

Идиотизмът на уж най-сериозните моменти. Честността на малките деца. Самоиронията. Обожавам хората с фино чувство за хумор.

Какво ви натъжава?

Лъжата. Непочтеността. Предателството. Смъртта.

Какво ви вбесява?

Глупостта и невъзпитаните хора. Когато някой унижава друг. Арогантността във всичките й форми, дори и скрита зад любезност (тази най-вече!). Фалшивите герои.

Личност, на която се възхищавате?

Хората с класа. В поведение, начин на живот и отношение към себе си и останалите. Хората с достойнство. Тихите герои и техните огромни необятни скрити светове.

Кое свое качество харесвате най-много?

Умението да съхранявам вкус към живота и любопитство към хората.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

"Здравейте. Казвам се Десислава. И съм на вечен поправителен по спокойствие, търпение и неемоционалност."

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Не искам. Предпочитам да вярвам (и в около 60% от случаите успявам да се доверя), че всичко е точно такова, каквото трябва да бъде за всеки един от нас.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Получих рокля, билет за концерт, букет цветя. Подарих кутия със сладкиши, чанта, книга, слънчеви очила.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Gmail, Facebook, Google.

Къде бихте искали да живеете?

Където има слънце, палми и вода. С каменни къщи и капаци на прозорците.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Зараждането на съвременното изкуство" на Беатрис Жоайо-Прюнел.

Най-интересното място, на което сте били?

В няколко сърца, в една лична история и на брега на един океан с червено небе отгоре в късен ноември.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Животът винаги е прав.

Още от Капитал