20 въпроса: Христина Зарева

Една от основателките на Save Her иска да остави следа с работата си в подкрепа на жените, преживели насилие

Христина Зарева от Save Her казва, че ако те е страх, вече си загубил битката
Христина Зарева от Save Her казва, че ако те е страх, вече си загубил битката    ©  Надежда Чипева
Христина Зарева от Save Her казва, че ако те е страх, вече си загубил битката
Христина Зарева от Save Her казва, че ако те е страх, вече си загубил битката    ©  Надежда Чипева

25 ноември е Международният ден за борба с насилието над жени. Ситуацията у нас е смразяваща: женомразството, структурното и икономическото неравенство, грубостта и незачитането са норма, а тормозът вирее тъкмо в подобна атмосфера.

Тридесет и шест годишната Христина Зарева е засегната лично от темата за домашното насилие. Тя е една от основателките на организацията SAVE HER, чиято мисия е да подкрепя жените (и децата), преживели някаква форма на насилие, осигурявайки им безопасно пространство, където да споделят своите истории, да получат психологическа и правна помощ. Създадено преди три години от екип, който работи изцяло на доброволни начала, сдружението успешно организира срещи, групи за взаимопомощ, акции и протести, за да даде гласност на темата и да помогне на повече жени, станали жертва на насилие, да намерят сили да се освободят и да продължат напред. В момента се сформират нови терапевтични групи за работа с психолог-терапевта и групи за консултации по кариерно развитие.

За този четвъртък, 25.11, от 18:30 ч. пред Съдебната палата е обявен протест "Нито една повече!" в солидарност с всички, преживели насилие, основано на пола. Организатор е организацията "Феминистки мобилизации".

Като какъв човек се определяте?

Надявам се да съм човек, който оставя следа. Ако съм успяла да запаля други хора за каузата ми и тя вече живее в тях, животът ми няма да е бил безсмислен.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В силата на мисълта. В изборите, които правим осъзнато всеки ден.

Любимият ви момент от деня?

Всяка минута, в която прегръщам любимите си хора, тогава времето спира да има значение.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Успешната комуникация с хората, от които реално зависят процесите. Когато усетиш, че са те разбрали и са на твоя страна, знаеш, че си си свършил работа. Работила съм в различни сфери и винаги смятам, че ключовият момент е личното общуване и съответно достигането до правилния човек.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Ние сме едни пораснали момичета, които още вярват във феи вълшебници, и искаме да върнем на още момичета и момчета вярата в Доброто, която им е била отнета по различни причини.

Как си почивате?

С йога и хубава музика. Обичам да съзерцавам, да медитирам, йога нидра е моят начин да изчистя съзнанието си из основи.

Какво ви зарежда?

Промяната в погледа на жените, които срещам, след като общуваме известно време в групата ни. Когато повярваш в една жена, тя разцъфва по особен начин, разлиства се, носи обаяние и това е заразно. Сигурна съм, че никога няма да забравя трансформациите в тези погледи и истината е, че те ми дават много повече сили и мотивация да продължавам, отколкото съм предполагала.

Какво ви разсмива?

Детските разсъждения, малката ми дъщеря скоро ми каза, че имам есенни очи, зелено-жълто-кафяви. Всеки ден ме кара да се усмихна с някоя реплика, снимка или действие на дъщерите ми.

Какво ви натъжава?

Безсилието ни в много ситуации. Много бавното случване на промените, които чакаме с десетилетия. Страданието на народа ни, който оскотява и изчезва.

Какво ви вбесява?

Алчността на хората, от които зависят човешки животи. Продажността на всички нива.

Личност, на която се възхищавате?

Възхищавам се на българските майки, които продължават въпреки всичко. Възхищавам се на Ваня Министерска (майка и баба на убитите Дарина и Никол) безкрайно много за силата да претвори безмерната си болка в битка за справедливост за напълно непознати хора. Имаме толкова силни и борбени дами в групата ни, достойни за възхищение, бих могла да ги изброявам с дни. Много бих искала някой ден да започнем да издигаме паметници на българки, оставили следа във времето и в историята ни, защото такива осезаемо липсват.

Кое свое качество харесвате най-много?

Способността ми да забравям лошото.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Нетърпелива съм.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Бих искала да мога да вменя на психопатите и нарцисистите идеята да се лекуват, да посещават терапевт. Те също имат нужда от помощ, често самите те са били обект на вид насилие или са били свидетели на подобен модел в семейството си. Не лекувайки проблема в същината му, а само констатирайки последствията, ние няма да променим особено картината.

Последният подарък, който получихте?

Подаръците на съдбата за мен са времето и енергията на смислените хора около мен. Последно получих изненадващо хайку, написано в Япония от Светкавицата-самурай с уникална бързина. Съдбата се стекла така, че е трябвало да си направи харакири и имал право на едно хайку преди това: "Угасва блясъкът на мълнията в нощното небе.

Есенен вятър гони жълтите листа..."

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Събуждам се с "Школо" и последната новост в онлайн образованието. Любими са ми Storytel и The Economist, където следя определени автори.

Къде бихте искали да живеете?

Точно там, където живея - над минерални извори, където са се пресекли пътищата на различни цивилизации, народи, държави. Тук съм израснала и тук се връщам винаги.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Петя Александрова, "Аз съм българка", опитвам се да я чета вечер с дъщерите ми.

Най-интересното място, на което сте били?

Азия и Изтокът са ми много интересни. В мегаполиси като Ханой и Сингапур съм усещала истинския колорит на света и огромната разлика в манталитета и мисленето на хората. Местата, които ми въздействат на дълбоко ниво най-силно, са тракийските светилища. В Старосел, Свещари, в тракийската гробница ми е било най-интересно да откривам частици от себе си и гените, които са ни закодирани.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Ако те е страх, вече си загубил битката.

Къде да потърсите помощ

Телефон 112

Свържете се със Силна - чатботът на Viber за превенция на домашното насилие, и поискайте информация, съвет от специалист, медицинска помощ, списък на центрове за защита

www.saveher.bg

Още от Капитал