20 въпроса | Олга Минева

Мисията на създателката на фондация Emprove е да помага на жени, преживели насилие

Олга Минева се занимава с организационна психология, а образованието ѝ преминава през Хайделберг и Лондон. Тя се връща в България, за да допринесе за позитивната промяна на нагласите спрямо особено трудни за нас теми - домашното насилие, менталното здраве, феминизма.

Преди шест години тя основава фондация Emprove, която помага на жени, преживяли насилие - не само в посока превенция, но и в преживяването на травмата, разпознаването на вътрешната сила, идентифициране на потенциала във възстановяването. Или както Олга ги нарича - това са "жените survivors".


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Олга Минева се занимава с организационна психология, а образованието ѝ преминава през Хайделберг и Лондон. Тя се връща в България, за да допринесе за позитивната промяна на нагласите спрямо особено трудни за нас теми - домашното насилие, менталното здраве, феминизма.

Преди шест години тя основава фондация Emprove, която помага на жени, преживяли насилие - не само в посока превенция, но и в преживяването на травмата, разпознаването на вътрешната сила, идентифициране на потенциала във възстановяването. Или както Олга ги нарича - това са "жените survivors".

Фокусът върху възстановяването и продължаването напред правят и събитията на Emprove по-различни - рядко по тази тема се говори с надежда и с вяра, че промяната в обществото е възможна.

До 17 юли в "Квадрат 500" е отворена изложбата "Пробуждане между редовете", инициатива на Emprove. В нея над двадесет български илюстратори визуализират поезия, създавана от жени, които са преминали през травматични преживявания и които намират възможност да преживеят случилото се чрез изкуството и създаването на истории с помощта на курса по творческо писане при британските автори Уил Бъкингам и Хана Стивънс. Наскоро фондацията започна и издаването на т.нар. Emprove badge: отличия за компании, които са ангажирани към създаването на толерантна работна среда.

Като какъв човек се определяте?

Емпатично-любопитен, с нездравословно ниво на вяра във високите идеали, играещ човек (homo ludens).

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Доброто в душите на хората, с които Животът ме обгражда.

Любимият ви момент от деня?

Първата глътка кафе.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да се научиш да се грижиш и за себе си и да приемеш, че не можеш да спасиш ничий свят, можеш само да си част от промяната му.

Кое е най-голямото ви постижение?

Всеки човек, който в досега си с Emprove се е пробудил за силата в себе си и правото на живот без токсични взаимоотношения и насилие.

Как си почивате?

В безвремие на каравана на плажа, левитирайки на няколко педи над земята в любимия ми хамак. На земята до хамака лежи книга - дори да не я разлистя в съответния ден, мълчаливото ѝ присъствие допринася за почивката.

Какво ви зарежда?

Смехът на дъщеря ми и дълги разговори за смисъла на живота, изпълнени с благодарност и смирение.

Какво ви разсмива?

Заразявам се и попивам изключително лесно доброто настроение на хората около мен, така че летвата за разсмиване ми е ниска - стига лицата около мен да греят, лесно ще се смея с тях, с глас и без етикет.

Какво ви натъжава?

Политическата сцена в милата ни родина.

Какво ви вбесява?

Войната и насилието.

Личност, на която се възхищавате?

Впечатляващо и вдъхновяващо е с колко силни женски образи е изпълнена историята ни и историята на всеки отделен живот. Не бих могла да ги побера в един отговор или да ги класирам, защото всяка от тях е правела и прави своята малка-голяма революция в един така враждебен свят и го е променяла и променя към по-добро. Разбира се, от призмата на жена съм благодарна на всяка историческа фигура, допринесла за свободата и правата, които жените имат днес. Историята на всяка жена съдържа поне едно чудо, което я прави героиня - затова е нужно по-често да ги чуваме, разпознаваме и разказваме. Това опитваме да правим и с Emprove.

Кое свое качество харесвате най-много?

Наскоро ме попитаха кое е качеството, което ценя най-много в приятелите си, и осъзнавам, че същото важи и за мен самата - умението за себерефлексия и способността да играеш (напук на възрастта/грижите/ умората/ заобикалящата реалност).

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Прекаленият идеализъм.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Да внасям мир в душите на хората, особено на гневните и рушащите - покой, който припомня най-изконните ценности и нужди.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарих на дъщеря ми шарени камъчета от един далечен плаж. А получих чудно къмпинг канче на един морски остров по случай празника на любовта на много важни за мен хора.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

"Велико!"

Къде бихте искали да живеете?

В България. Българията на онези светли човеци, които бяха кръстени уж на шега "умните и красивите" - душите на тези променящи, будни хора наистина са красиви и е велико да живееш сред тях.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Уна и Селинджър" на Бегбеде.

Най-интересното място, на което сте били?

Географски се засилих да пиша за остров Гили Мено с тлъстите му кокошки, които бродят навсякъде, детската градина за морски костенурки, подводните му статуи и най-червените залези, озвучени с протяжните песни на островната джамия.

Но всъщност всичко това бледнее пред най-интересното място, на което съм била - дълбоко в човешката душа. Благодаря на всеки човек, който ми е доверил това пътешествие в годините.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Често надценяваме какво можем да направим за година и подценяваме колко можем да осъществим за 10 години. (Авторството е оспорвано, но изречението ми е давало нужната доза търпение за по-големите и мащабни дела, които съм си намечтала.)

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал