Мартин Вопенка: Яд ме е, че заради Путин даваме милиарди за оръжие вместо за климата

Чешкият писател представи в София най-новия си роман "Новата планета"

"Някои хора вярват, че събитията може да се планират, но всъщност от време на време се появява някой идиот като Хитлер или Путин и променя целия ход на историята и всички сме зависими от диктатори с власт", казва чешкият писател Мартин Вопенка. Срещам се с него в София по време на Международния литературен фестивал за деца и младежи. Но Вопенка, който е ядрен физик, не пише книги само за деца и тийнейджъри, някои от най-умните му и обичани книги са за възрастни. В Чехия го сравняват с Джордж Р. Р. Мартин - заради богатото му въображение, което ражда увлекателни истории. След като е работил в Пражкия изследователски психиатричен център, създава и собствено издателство, а в момента е председател на Асоциацията на чешките издатели и книжари. Дядо му бяга в Женева през 60-те години като политически емигрант, след което Мартин Вопенка и семейството му изпада в немилост спрямо комунистическия режим. Съответно няма шанс да учи литература, за която мечтае. Баща му, който е математик, го убеждава, че единственият начин да се скрие от безмилостната цензура е да се занимава с точни науки.

Всички спомени на писателя, който е роден през 1963 г., от човеконенавистното управление на Чехословакия са пресни. Никой в Прага не е забравил и руските танкове по време на Пражката пролет, затова в момента оказват пълна подкрепа на Украйна. Но това, за което Мартин Вопенка е най-ядосан на Путин, е, че с разрушителната си война отклонява средствата и вниманието от приближаващата се климатична катастрофа. "Най-големият проблем е унищожаването на биоразнообразието, сега всички държави трябва да дават милиарди за оръжие и губим ценно време, което можехме да използваме в полза на планетата."

В антиутопичния му роман "Новата планета", който излезе на български език неотдавна в превод на Красимир Проданов (изд. "Изида"), ставаме свидетели на последствията от унищожената природа.

Хората са разделени от софтуер и само избраниците ще имат шанса да се качат на космически кораб и да потърсят нова планета, подходяща за живот. Вопенка се е вдъхновил от повтарящите се през последните години ситуации, в които милиардери като Илън Мъск и Джеф Безос избират да инвестират богатството си в полети в Космоса, вместо за спасяване на Земята.

Но не само войната и егоистичните богаташи са врагове на спирането на климатичните промени, много политици се възползват от теориите на конспирациите и лесния популизъм и градят имиджа си върху отричане на научните доказателства. Бившият чешки президент Вацлав Клаус издаде преди години книгата "Синя, а не зелена планета", в която написа, че всички предупреждения на еколози и учени са глупости и нищо няма да ни се случи. Минаха години от гръмките му думи и ние продължаваме да се сваряваме бавно като жаби в тенджера, които така и не осъзнават какво им се случва. "Слава богу, Клаус няма много последователи в Чехия, първоначално на чехите не им се вярваше, че проблемите са толкова сериозни, докато не настъпи сушата при нас, и то няколко години поред", обяснява Мартин Вопенка. България също е особено уязвима към измененията, очакват се повишаване на температурата и интензивни валежи, както и нарастващата честота на екстремни събития като суши и наводнения. "Когато слънцето изгрява палещо и няма дъжд, хората започнаха да осъзнават, че нещо трябва да се направи", допълва писателят.

Освен природата религията и науката са другите две теми, които вълнуват Вопенка. Той самият се определя като атеист, както и повечето чехи - нещо, с което много се гордеят, но смята, че юдео-християнската цивилизация се обляга изключително много на Стария и Новия завет и всеки образован човек би трябвало да ги познава. Затова и издава "Библейски притчи за невярващи деца", в която преразказва на достъпен език библията от гледна точка на историческото й и културно влияние. "При предишната бежанска криза, когато идваха много сирийци, в чешките кръчми постоянно се водеха спорове от всезнайковци над халбите бира на тема корана и мюсюлманите, тогава осъзнах, че съвременните хора не познават не само другите култури, но дори собствената си." Книгата е голям хит и сред най-продаваните му произведения, цял месец води списъка с бестселъри, преведена е на немски, английски и много други езици. "Подозирам, че я четат повече родители отколкото деца", смее се Вопенка.

В романа му "Нова планета" съществуват няколко реминисценции към библейските сюжети, включително и едно предателство спрямо главния герой Дан - също като Йосиф той е оставен от братята си да умре. Въпреки своите 926 страници историята е толкова увлекателна, че читателите не усещат кога стигат до края. Книгата е писана през 2015 г., но вътре се говори за онлайн обучение, изолация и отчуждения, затова всички фенове на Вопенка бяха шокирани от "пророческите" му способности по време на пандемията.

Но вътре се преплитат и много други теми, включително ревността, съвременните семейства, в които често родителите се развеждат, влизат в нови връзки и много деца израстват с доведени братя и сестри. Въпросът е много актуален, даже вече не е прието да се наричат "доведени", казва се "бонус братя и сестри" или "бонус майка" и "бонус баща" (по датския психолог Йеспер Юл). Самият Мартин Вопенка има четири деца и два брака - често собствените му деца са прототипи на някои от героите.

Такъв е случаят и в предишната книга, която също излезе на български език - "Спящият град" в превод на Анжелина Пенчева (изд. "Емас"). Интересувам се как реагират те, когато прочетат романите. "Много бяха емоционални и се вълнуваха с развиването на сюжета, но се разстроиха, когато героите предадоха брат си, поискаха да сменя имената." Вопенка казва, че младото поколение, не само собствените му деца, но и всички негови млади читатели, с които се среща, му вдъхват истинска надежда, че ще се справят с живота по-добре от нас - "те са образовани, изповядват европейски либерални ценности, вярват в справедливостта и правосъдието, опитват се да се държат честно". Той е убеден, че наистина трябва да минат познатите ни от библията четиридесет години, през които еврейския народ броди из пустинята, преди да стигне Обетованата земя, за да се отърве от робския манталитет, насаден му от египетските фараони. Подобно се надява и най-младото поколение да е освободено от манталитета на комунистическата диктатура в Чехословакия.

Мартин Вопенка пише сладкодумно не само за тийнейджъри - най-новият му роман за възрастни "Последна спирка Хамбург" е и доста провокативен. "Написах история в стил Уелбек, но при мен за разлика от при него все пак има надежда - една история за екзистенциалната криза и кризата във взаимоотношенията, решени през секса."

В момента Вопенка като председател на Асоциацията на чешките издатели и книжари преговаря с правителството за по-големи бюджети за библиотеките, така че да могат да се зареждат с нови книги. В Чехия ДДС-то върху книгите е 10%, а страната е известна с традициите си в книгоиздаването, обикновено книжните тела са красиви и качествени без компромис в превода или корицата. "Предложих помощ на българските си колеги, ще се радвам да дам съвети и да споделя как текат преговорите при нас с правителството за по-добри условия за книгоиздаването", казва Мартин Вопенка. Той допълва, че обикновено политиците го подценяват, мислейки си, че е поредният човек на изкуството, когото могат да залъжат с празни обещания, но той им припомня, че е много добър в математиката, все пак е ядрен физик. Засега в България се запази временната мярка, въведена заради пандемията, а именно ДДС за книгите да е 9%.

Предложението на Мартин Вопенка да помогне на българските издатели е продиктувано и от факта, че той харесва българската литература, но такава почти не се превежда на чешки, защото няма ясна държавна политика в тази насока. Освен литературата харесва и природата ни и често прави преходи из нашите планини, а за това лято е планирал и амбициозното трасе от Ком до Емине. Едва ли се надценява - той изглежда в добра форма, а съвсем наскоро е участвал и в ултрамаратон. Фактът, че Вопенка, който е пътешественик по душа и е обикалял от Антарктида до африканските джунгли, се връща към българските планини, трябва само да ни радва.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  danielapeneva avatar :-|
  danielapeneva

  Няма да е зле статиите да минават през коректор, излагате се с тези грешки. Моля, не правете компромис с писането на правилен български.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал