Роберт Влах: Успешните фрилансъри са и добри бизнес мениджъри

Авторът на бестселъра "Пътят на фрилансъра" споделя дългогодишния си опит

Роберт Влах работи като фрилансър повече от двадесет години, а през 2005 г. основава една от най-големите фриланс общности в Европа, прераснала във Freelancing.eu. Фокусът му се променя - от разработване на сайтове преминава към бизнес консултации в сферата на IT. През 2012 г. сформира първия в Европа мозъчен тръст за хора на свободна практика с регулярни срещи в Прага и други градове по цял свят. Влах написва книгата "Пътят на фрилансъра", която излезе на български неотдавна, за да сподели опита си. Целта му е да помогне и професионалистите, които днес решават да поемат по този път, да не повтарят неговите грешки. Самият той казва, че никога не е искал да има собствен бизнес.

След падането на комунистическия режим в Чехия родителите на Влах влагат всичките си спестявания в отварянето на пекарна. "Когато видях колко време и грижа, колко извънредни смени и работа през уикендите изискваше техният бизнес, аз се заклех, че никога няма да стана предприемач. По време на разговора ни Роберт Влах няколко пъти подчертава, че фрилансър е различно от предприемач и предупреждава да не взимаме наготово съвети, предназначени за стартъпи или за развиване на бизнес - те не работят за хора със свободни професии.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар