20 въпроса | Ивайло (Нойзи) Цветков

Неотдавна се появи "Диалози" - първата книга на Цветков, която съдържа разговори с "достатъчно представителна извадка на най-умните българи"

   ©  Цветелина Белутова

Ерудит, културен антрополог, политически коментатор, футболен маниак, провокатор с вид на рок звезда - списъкът с многобройните превъплъщения на един от създателите на култовото списание "Егоист" (1996 - 2003), Ивайло (Нойзи) Цветков, е с внушителна дължина. Възпитаник на НГДЕК, Цветков използва един от любимите си езици - латинския, дори в ежедневната си комуникация. След "Егоист" в редакторското му портфолио се прибавят Playboy, Maxim, "Една седмица в София", както и телевизионните формати "Денис и приятели" по БНТ 1 и "Дискурси" по телевизия "Европа".

Неотдавна се появи "Диалози" (изд. "Книгомания") - първата книга на Цветков, която съдържа разговори с "достатъчно представителна извадка на най-умните българи".


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Ерудит, културен антрополог, политически коментатор, футболен маниак, провокатор с вид на рок звезда - списъкът с многобройните превъплъщения на един от създателите на култовото списание "Егоист" (1996 - 2003), Ивайло (Нойзи) Цветков, е с внушителна дължина. Възпитаник на НГДЕК, Цветков използва един от любимите си езици - латинския, дори в ежедневната си комуникация. След "Егоист" в редакторското му портфолио се прибавят Playboy, Maxim, "Една седмица в София", както и телевизионните формати "Денис и приятели" по БНТ 1 и "Дискурси" по телевизия "Европа".

Неотдавна се появи "Диалози" (изд. "Книгомания") - първата книга на Цветков, която съдържа разговори с "достатъчно представителна извадка на най-умните българи".

Официалното представяне на книгата "Диалози" е на 22 февруари в Sofia Live Club, със специалното участие на D2.

Като какъв човек се определяте?

"Многопластов" май е най-близо, даже "ренесансов", ама, моля, в хубавия смисъл, не Савонарола, ако може. Опитвам се във всичко да контекстуализирам, за да подскажа, че винаги има втори план. С вечния опит да робувам на кантианския нравствен закон. Но пък и сякаш съм наказан в днешните условия на метаморал и деетизация. А аз всъщност съм обикновен стоико-скептик, докато сериозно изповядвам и пострационализма на Спиноза - че нашата житейска мисловна задача не е да се възмущаваме или възхищаваме от света, явленията и отделните постъпки, а да ги проумяваме. С необходимата философска кротост, мисловност и рацио, но и с вечното картезианско съмнение. И внимателно страня от предикатното мислене за сметка на латералното.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Бог.

Любимият ви момент от деня?

Аз съм creature of the night (по Kiss). А това, че съм и леко отегчен вампир на повече от 800 години, да си остане между нас.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да разбера най-сетне каква е "моята работа". Занимавам се със сто неща - аз съм и юрист, и философ, и политолог, и тв персона, и музикант, и публицист, и какво ли още не, но най-сериозно дълбая в културната антропология, а пък тя включва в себе си купища компоненти - социолингвистика, различните културни и социални кодове, етология, бихейвиористика, типология на културите, феноменология, епистемология, психология, социология, телеология, теистика, етнология, вечния антитетичен подход и - дебело подчертавам - научния метод. Всичко това са истински науки - както впрочем за мен е и футболният анализ. И моята свръхзадача е във всяка от тези дисциплини да бъда in excelsis.

Кое е най-голямото ви постижение?

Дъщеря ми Анна. И че всъщност успях да подредя така нещата, че в крайна сметка спокойно да се занимавам със споменатата културна антропология, т.е. с човекознание.

Как си почивате?

Никак. Не си спомням да съм се изморявал. Особено пък сега, когато открих моето друго "аз", Мария. Любовта никога не се изморява, докато съществува, тя се пресъздава от само себе си всекидневно.

Какво ви зарежда?

Бесният порив към хуманитаристкия научен метод, програмиран в моя умствен софтуер от невръстен.

Какво ви разсмива?

Самото ни битие? С цялата лична тиха драма, ако позволите, аз съм като Бродски - излишно културен човек в твърде некултурна среда, но далеч не съм първият. Няма особена драма тук - и точно това ме разсмива.

Какво ви натъжава?

Колимските разкази на Шаламов и, да речем, 27-ият концерт на Моцарт за пиано и оркестър. Впрочем понякога ми се струва, че Моцарт е починал не от изтощение и тежък диабет, а от отвращението от самото живеене. Гигант, който не е знаел, че е гигант, и принуден де факто да проси от властите. Обаче тук имаме и поука - да не спираме, каквото и да стане, до последен дъх, "Реквием" или не.

Какво ви вбесява?

Нищо. Подметнах вече - стоико-скептикът не излиза извън кожата си.

Личност, на която се възхищавате?

Св. Павел. Първата истинска рок звезда с мегауспешни теологични турнета къде ли не.

Кое свое качество харесвате най-много?

Уви, няма такова. Просто внимавам да няма духовен стазис.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Самия факт, че в момента не се сещам кое е. Ето това е пример за протагоров тип софизъм. Винаги имаме нужда от нещо подобно. Но най-вече от киркегорова самоирония.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Да мога да образовам мнозина.

Последният подарък, който направихте?

Подарих на Мария една великолепна антология американски разкази в оригинал, библиофилско издание - от Тиъдор Драйзър през Ъпдайк и Бъроуз до Джон Чийвър и Доктороу. Пък и съвсем оправдано посветих книгата си "Диалози" на нея, което тя нарича "най-големия подарък изобщо".

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

"Така да се каже". И веднага обяснявам психологически защо, нали трябва винаги да сме self-aware - защото биомасата в соцмрежите и дори официалните медии отдавна вменява, че нищо освен първото ниво не е разбираемо. А аз се противя на това, дори го сънувам понякога. Ерго, част от мен, която прави нечовешки културни препратки към какво ли не в световната културна съкровищница, атавистично се плаши от собствения си недоразбран наратив и оттам - паразитната фраза "така да се каже".

Къде бихте искали да живеете?

В Лондон или Дъблин, обичам да вали. Но и в София ми е добре.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Конкретно тези дни биографично изследване за Дидро на френски от самия Жак Атали. Нямате представа какво велико удоволствие е да можеш да си позволиш четене в оригинал на няколко живи езика освен двата мъртви. Проблемът е, че времето никога не стига.

Най-интересното място, на което сте били?

Музеят на Алеко в Свищов. Обожавам този автор почти колкото Набоков или Казандзакис.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Да извикаме на помощ Камю, разбира се, кой друг: "Има само един-единствен действителен философски проблем и това е проблемът за самоубийството." Така че - по-тихо, по-кротко, по-малко наркотици, социални мрежи и прочее глупости. Тоест по-умозрително, повече хайдегеров "лихтунг", ако е възможно.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kvt10319485 avatar :-|
  kvt10319485
  • - 5
  • + 2

  Благородно Ви завиждам за знанията и изказа! Невероятен!

  Нередност?
 • 2
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 3
  • + 8

  Претрупването на речта с термини, цитати и имена е не особено добър начин да се направиш на интересен, ако реално не си.

  Нередност?
 • 3
  sirhamiltonf1 avatar :-P
  hamiltonf
  • - 5
  • + 1

  Страхотен е, Нойзи, и най-важното - позитивен!

  Нередност?
 • 4
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • + 7

  Г-н Нойзи-Цветков има точни попадения в кариерата си, особено по време на работата си в "Егоист", обаче тук издиша като спукан балон. В стремежа си да звучи оригинално чак се задавя да претрупа речта си (вече отбелязано в предишен коментар) с претенциозни, кухи изказвания. Има принос в културния живот в България, но от 10-ина години насам е с отслабваща амплитуда на релевантност. Исках и аз да съм позитивен, извинявам се ако не се е получило.

  Нередност?
 • 5
  jddi avatar :-|
  Димов
  • + 2

  Одобрявам Капитал и обичах Егоист едно време. Те са малко като върхове, които обществото ни постигна.

  Виновно признавам, че чета мненията на Нойзи с интерес, защото - колкото и да не му се разбира - той има нещо да каже. 

  Съжалявам само, че не намира в себе си смелост - или емпатия - да помогне на обществения разговор с премерени аргументи за добра кауза.

  Защото, както е казал древният римско-гръцки философ от византийски произход св. Хвалипръцки, изсвирено в ла-минор от Виенската опера миналата събота, гоу фаааак йооооорсеее... 

  Уважение се печели, не се иска.

  Помогни ни бе! Ама наистина.

  Стиска ли ти?

  Нередност?
 • 6
  rpd091165040 avatar :-P
  rpd091165040

  Great post! I really enjoyed reading your insights and the way you presented your ideas was clear and engaging. Thank you for sharing your knowledge and perspective with us.
  https://www.igmguru.com/cloud-computing/microsoft-azure-administrator-az-103-certification-training/

  Нередност?
 • 7
  ejk181165317 avatar :-|
  Atonal Wilson

  I think it's great. It's very easy to use and I think it will definitely make an effect. Thank you for sharing.
  https://www.igmguru.com/cloud-computing/aws-devops-training/

  Нередност?
Нов коментар