Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

20 въпроса | Соня Йончева

Натъжавам се, когато не се чувствам свободна, казва световноизвестното сопрано

sy11events    ©  sy11events

След заслужена семейна ваканция оперната дива Соня Йончева се завръща с ролята на Норма в едноименната опера на Винченцо Белини на сцената на "Метрополитън опера" в Ню Йорк. Другата новина е нейният пети албум, "Куртизанката", издаден от собствената ѝ музикална компания SY11. В нейната натоварена професионална програма за тази година е и дългоочакваната от българските ѝ почитатели среща през пролетта в София. На 12 и 15 април световноизвестното сопрано ще изнесе два концерта в зала "България" заедно с Фестивалния оркестър "Изкуството на барока" с диригент Зeфира Вълова. Докато е в България, Соня Йончева ще представи и новия си албум.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

След заслужена семейна ваканция оперната дива Соня Йончева се завръща с ролята на Норма в едноименната опера на Винченцо Белини на сцената на "Метрополитън опера" в Ню Йорк. Другата новина е нейният пети албум, "Куртизанката", издаден от собствената ѝ музикална компания SY11. В нейната натоварена професионална програма за тази година е и дългоочакваната от българските ѝ почитатели среща през пролетта в София. На 12 и 15 април световноизвестното сопрано ще изнесе два концерта в зала "България" заедно с Фестивалния оркестър "Изкуството на барока" с диригент Зeфира Вълова. Докато е в България, Соня Йончева ще представи и новия си албум.

Като какъв човек се определяте?

Един много космополитен човек, пътешественик, с изключително спокоен характер. Човек, който винаги търси равновесието.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Най-много вярвам в истината. Това, което ми казват хората, например винаги съм го вземала за истина. Понякога това ми е изигравало и лоша шега, но аз съм такава.

Любимият ви момент от деня?

Сутринта, защото обожавам да прекарвам дълги, дълги сутрини с огромно, мегадълго кафе в ръка.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

За един артист предизвикателствата са различни в различни етапи от неговото развитие. В началото на моята кариера например предизвикателството беше да поемам рискове и да преценявам вярно, за да не ми навредят. Сега, когато съм се изкачила на един връх, предизвикателството е да остана там. Смятам, че винаги е предизвикателство да поддържаш този стандарт.

Кое е най-голямото ви постижение?

Семейството ми, защото усещам, че това е единствената сигурна константа в живота ми.

Как си почивате?

Обожавам да медитирам и затова много обичам тишината. А тишината в моя живот, особено в този момент, е голям лукс, защото в театъра рядко има тишина, а у дома въобще няма такава. Така че, когато мога да потъна в една абсолютна тишина и да подредя и осмисля нещата около себе си, мислите си, тогава се чувствам най-отпочинала.

Какво ви зарежда?

Слънцето, усмивката на хората, когато видя откровени хора около себе си, усещам ги веднага.

Какво ви разсмива?

Съпругът ми понякога, когато прави смешни за него, типични за неговия венецуелски характер неща и когато децата започнат да ни имитират. Майка ми, която започва да танцува с децата винаги когато сме в хотел и там има детски кът. Тя е първата, която започва да танцува, и винаги танцува повече от децата.

Какво ви натъжава?

Когато не се чувствам свободна. В моята професия например има много моменти, когато се чувствам като затворник, защото един певец има хигиена на живот, която е доста стриктна, особено през зимата. Не може да излиза, не може да се забавлява, не може да организира партита, защото има големи рискове от вируси. Но въпреки всички мерки, които взимам, все пак се разболявам понякога.

Какво ви вбесява?

Непрофесионализмът на хората - в моята работа и навсякъде. Когато един човек е на определена позиция, каквато и да било, той трябва да даде максимума от себе си. Ако е в сферата на услугите и т.н., отново би трябвало да се стреми да поддържа един добър стандарт в работата си.

Личност, на която се възхищавате?

О, възхищавам се на силните хора, но също и на слабите, защото имат куража да го покажат.

Кое свое качество харесвате най-много?

Това, че имам способността да се концентрирам по един безупречен начин, 200%, което много ми помага във всичко, което правя. Независимо дали в ролята си на артист, майка, съпруга, домакиня.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Може би склонността ми да генерирам непрекъснато идеи, които ми се струват лесни, но в същото време водят до едно разпиляване в хиляди проекти. Засега имам късмета да осъществявам повече от тях, но понякога се намирам в една река от проекти и задачи, които ме заливат, и нямам физическото време да ги свърша.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Аз притежавам две суперсили и те са ми достатъчни - таланта и интуицията.

Последният подарък, който получихте?

Получих една вечеря на брега на морето със съпруга ми, в която някак си успяхме да се видим и да си кажем много неща, защото невинаги в съпружеския живот, особено когато има деца и кариери, намираме време да си поговорим. И това беше един много специален момент за мен.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Не се сещам за такава.

Къде бихте искали да живеете?

Труден въпрос, защото аз се чувствам добре на всички места, където живея. Когато съм в Ню Йорк, се чувствам много добре там, в Париж - също. В близост до Женева, където е нашата къща, се чувствам още по-добре, но като че ли с моята заетост ми харесват местата, където има повече слънце. Бих живяла на някой плаж на Карибите, където съм сега.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Заедно с моя син една книга, която имаше за цел да обясни необяснимите неща или неща, които не сме научили по нормалния, информационен път, и беше много интересно - планети, история, музика, известни хора, които са измислили нещо. Това, което най-много ми харесва в живота и четенето, е, че разбираме неща, които не сме знаели, че съществуват. Защото всеки от нас си мисли, че знае много неща, а всъщност има едно огромно количество информация, която не знаем.

Най-интересното място, на което сте били?

Може би е една скала, на която бях седнала в Родопите, от която през деня се виждаше чак до Бяло море и казват, че била скалата на Орфей. Мисля си, че беше на юг от Бачково. И ми бяха обяснили, че Орфей е сядал там и свирил, и това място ми се стори магнетично.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Обичам да казвам и си го мисля, че музиката е универсалният език на света. Музиката няма граници и комуникира с всеки, виждам го на всяко ниво. Музиката може да ни свърже, без да имаме никаква нужда да говорим на какъвто и да е друг език, и това за мен е абсолютен феномен, на който не отдаваме значение, а би трябвало.

Все още няма коментари
Нов коментар