Режисьорът Ян Сверак за проклятието "Оскар" и руските нашествия

Чехът получи специалната награда на "София филм фест" и представи най-новия си филм на българската публика

Ян Сверак в София    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Филмът "Коля", за който Сверак взе "Оскар" през 97-а, отново актуален заради войната
  • Режисьорът получи специалната наградата на София филм фест и представи най-новия си филм
  • За проклятието на ранния успех и творческия екип баща, син и внук

"Вие, руснаците, крадете куфари и чужда територия. Стъпи ли ви някъде кракът и започнете ли да марширувате, никога не си тръгвате от там" - това звучи като актуална реплика от войната в Украйна, но всъщност са думите на музиканта Лоука от филма "Коля" на чешкия режисьор Ян Сверак.

Темата накратко
  • Филмът "Коля", за който Сверак взе "Оскар" през 97-а, отново актуален заради войната
  • Режисьорът получи специалната наградата на София филм фест и представи най-новия си филм
  • За проклятието на ранния успех и творческия екип баща, син и внук

"Вие, руснаците, крадете куфари и чужда територия. Стъпи ли ви някъде кракът и започнете ли да марширувате, никога не си тръгвате от там" - това звучи като актуална реплика от войната в Украйна, но всъщност са думите на музиканта Лоука от филма "Коля" на чешкия режисьор Ян Сверак.

С този филм той взе "Оскар" през 1997 г. и на награждаването присъства заедно с малкото русначе Андрей Халимон, който изиграва невероятно ролята на Коля във филма. Тогава младият режисьор си мислел, че оставя тези черни за родната му Чехия години назад в историята, че филмът, който прави е исторически документ. Действието се развива през 80-те години, след Пражката пролет, когато в тогавашна Чехословакия все още има над 150 000 съветски окупационни войници.

С Ян Сверак разговаряме по време на гостуването му на 27-ия "София филм фест". Започваме, естествено, с темата за войната. Въпреки, че президентът Вацлав Хавел при всеки повод предупреждаваше западните лидери да не подценяват Путин, дори чехите бяха изненадани от агресията и дързостта му, когато започна войната с Украйна през 2022. "За мен беше шок, въпреки че знаех, че стратегията на руснаците е да насаждат страх, защото, когато хората ги е страх, е по-лесно да се преговаря", казва режисьорът и дава пример с навика им да си служат с отрова - "когато извършват покушение биха могли просто да убият някого, но отравянето е зрелищно, шокиращо, всява паника".

Според него Путин не си е направил добре сметките, защото не е очаквал, че Европа ще се обедини толкова ефективно. "Мислел е, че капитализмът на европейците ще надделее и няма да искат да загубят нито цент, че корпорациите ще решават, но се излъга - ние демонстрирахме какво е солидарност", казва Ян Сверак. Чехите в момента са объркани, страхът става все по-силен и това се вижда от факта, че на неотдавна проведените президентски избори спечели генералът в оставка Петър Павел, някогашен представител на чешката войска в НАТО.

Той спечели срещу силно популистка пропаганда, но със съвсем малко. "Обществото ни е разделено от популисти, но на тези президентски избори като че ли надделяха трезвомслещите и подкрепящите Украйна, интелектуалците също се завърнаха като определящи настроенията", казва Сверак. Руската агресия определено извиква лоши спомени и стари страхове и точно в този момент филми като "Коля" може да напомнят за човечността, която строи мостове. Музикантът във филма е изгонен от филхармонията, защото брат му е избягал от Чехословакия, той ненавижда цялата комунистическа репресивна система и руснаците, но събитията се стичат така, че му се налага да се грижи за петгодишно русначе.

Режисьорът не знае дали момчето, което тогава е участвало във филма му - Андрей Халимон не е мобилизиран в настоящата война: "силно се надявам, че не е, последно помня, че живееше в Москва, не знам дали е напуснал Русия". Другият главен герой в Коля е бащата на Ян - Зденек Сверак, който написва и сценария по история на Павел Таусиг. Зденек е един от най-добрите и обичани чешки актьори, който продължава да играе, въпреки че преди броени дни навърши 87 години. Филмът, който Ян Сверак представи на българските зрители "Витлеемска звезда", е също по сценарий на баща му. "Много ми е трудно да го накарам да намали темпото, но той сътворява магия с думите". Питам го как се е сблъсквал с очакванията към себе си като син на известен баща - "трудно, също както и с много високите очаквания, след като взех "Оскар" рано в кариерата си".

През 1989 г. Ян Сверак е в Холивуд, защото получава студентско отличие, след това присъства на награждаването през 1992 г. защото филмът му "Начално училище" е сред номинираните, а през 1997 получава и самия "Оскар". Той казва, че най-голямото предизвикателство в живота му е да спре да се влияе от очакванията към себе си. Признанията му отварят врата към най-добрите актьори, получава и стотици сценарии за филми. "Все едно да скочиш на някаква огромна височина, да поставиш рекорд и после всички да очакват от теб да го подобриш, а ти всъщност започваш да се питаш мога ли въобще да скачам", казва режисьорът.

Продуцент на "Коля" e американският гигант Miramax и след наградата те имат право да видят първи следващите продукции на режисьора. Той решава да направи нещо съвсем различно от интимната и смешна история на музиканта и малкото момче, затова се посвещава на чешките летци, герои от съпротивата, които се бият на страната на англичаните срещу нацистите, филмът се казва "Тъмносин цвят". Вкарва изключително много визуални ефекти и създава зрелищна епична история - "Харви Уайнстийн го изгледа и каза - чешки летци, герои, не, а година след това продуцираха "Пърл Харбър", който силно напомняше моя филм, уж съвпадение, но всъщност едва ли беше съвпaдение", смята Сверак.

"Напрежението беше толкова голямо, че реших след това да се посветя на комедии без специални ефекти" - така се ражда "Амбалаж", който през 2007 г. предизвика истински фурор с начина, по който разглежда остаряването, ейджизма и желание на възрастния главен герой за промяна. Написан и изигран от баща му Зденек - главният персонаж Йозеф не разбира учениците си, осъзнава, че има голям разрив в поколенията и вместо да продължи да преподава поезия или да се пенсионира, той става куриер с колело.

В най-новият филм на Ян Сверак "Витлемска звезда" главният герой живее няколко паралелни живота. "Не е чак толкова фантастичен като паралелните вселени във "Всичко навсякъде наведнъж", който спечели седем "Оскара" тази година, но има магически реализъм", смее се режисьорът. Той споделя, че филмът-тотален фаворит в Холивуд тази година е новаторски и му е харесал, изгледал го е с голям интерес, но не е могъл да убеди нито сърпугата си, нито децата си да го гледат с него.

"Светът се променя и изкуството заедно с него. Наслаждавах се, докато го гледах, въпреки че действието се развиваше страшно бързо, но не съм и помислял, че ще му дадат толкова награди". Обяснението според него е, че Академията се е отворила за много нови членове от цял свят, които участват в гласуването, а те искат нещо ново и различно. "Киното отразява тези промени, дори филмите на моя идол от младежките ми години, Стивън Спилбърг, се променят", казва Сверак.

Тенденциите да се създават предимно сериали за стрийминг платформите също променят играта - "вече трудно може да се постигне катарзиса, който познаваме от един класически филмов сюжет, в сериалите няма край - карат ни да очакваме още епизоди, още сезони". Режисьорът успява да се откъсне от това непрестанно търсене на продължение и продуктивност на всяка цена - "беше ми трудно, но спрях да бъда зависим от прожекотрите, светлината, популярността, опитвам се да правя филми за неща, които наистина ме вълнуват, а не за това, което е модерно или се търси". Тази промяна му носи свобода - без значение дали ще е свобода да експериментира или свобода да не върши нищо. Така и стига до момента, в който прави дори театрален мюзикъл и то на такава нестандартна тема като бездомните хора.

В някои отношения му липсват филмите от миналото - "имаше страхотни диалози и дълбочина на образите". Когато трите деца на Сверак минават през трудни моменти в тийнейджърските си години - той им организира кино вечери, в които им пуска любимите си класически филми от "На изток от рая" до "Имало едно време на Запад". Днес работи с един от синовете си върху филмите и екипът от син, баща и дядо се оказва изключително успешен. След като представи новия си филм "Витлеемска светлина" в София, Ян Сверак получи и специалната наградата на София филм фест.

Междувременно чешкият режисьор довършва филмов мюзкъл, който ще има премиера през май. На въпроса очаква ли се нова чешка вълна в киното, отговаря, че "очаквам с нетърпение какво ще донесе бъдещето, появяват се нови имена, които могат да се конкурират с Милош Форман и Иржи Менцел".

Все още няма коментари
Нов коментар