Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

20 въпроса | Митко Новков

За директора на програма "Христо Ботев" няма нищо по-важно от семейството

Митко Новков е директор на програма "Христо Ботев" на БНР, няма как да не сте слушали поне веднъж предаването му "Премълчаната история", където с чувство за хумор умело води слушателите през сериозни теми. Хуморът му присъства и в критическите хроники за белетристика в сп. "Съвременник" или в колонката му в "Портал "Култура".

Като млад дядо (на 61 години) открива радостта от общуването с внуците си и прекарва уикендите си с тях, а когато открадва малко време за себе си, се отдава на писането - деветата му книга "От Пиргос до Константинопол", която е в съавторство с проф. Георги Каприев, излезе през януари. Новков е завършил психология и философия в Софийския университет, а докторантурата му е от журналистическия факултет там. Наградите му са не една и две: "Паница", "Хр. Г. Данов", "Златен Пегас", "Будител на годината".

Митко Новков е директор на програма "Христо Ботев" на БНР, няма как да не сте слушали поне веднъж предаването му "Премълчаната история", където с чувство за хумор умело води слушателите през сериозни теми. Хуморът му присъства и в критическите хроники за белетристика в сп. "Съвременник" или в колонката му в "Портал "Култура".

Като млад дядо (на 61 години) открива радостта от общуването с внуците си и прекарва уикендите си с тях, а когато открадва малко време за себе си, се отдава на писането - деветата му книга "От Пиргос до Константинопол", която е в съавторство с проф. Георги Каприев, излезе през януари. Новков е завършил психология и философия в Софийския университет, а докторантурата му е от журналистическия факултет там. Наградите му са не една и две: "Паница", "Хр. Г. Данов", "Златен Пегас", "Будител на годината".

Новият документален филм "Оловният войник" за група "Тангра", също е по сценарий на Митко Новков (режисьор е Костадин Бонев). Филмът, чиято премиера беше на СФФ, ни помага да усетим духа на "Тангра" и да разберем как са се появили безсмъртните текстове на Александър Петров "Нашият град", "Любовта, без която не можем", "Последен валс", "Времето е наше".

Като какъв човек се определяте?

Отворен, любопитен, ведър, доброжелателен, държащ на думата си, отзивчив. Но и изпадащ в ярост на моменти, макар и рядко. Действам според известната притча, че всичко минава - и доброто, и лошото, следователно да се кахърим като магаренцето Йори или пък да цвилим от възторг е бошлаф. Животът ни е даден веднъж, добре е да го изживеем с усмивка, със светлина, с добрина.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В Бог, разбира се. И в семейството, нищо по-важно на този свят. На шега дори се определям като "семействащ анархист": всички други институции по някакъв начин подлежат на критика, на коригиране, на неприемане, ако щете; тоест на бунт, на борба, по израза на Ботев, семейството обаче не.

Любимият ви момент от деня?

Сутрин, на развиделяване, когато пия кафе и си чета на спокойствие. Но и вечер, когато се прибирам от работа и с жена ми си споделяме какво ни се е случило през деня. А също и съботите и неделите, когато сме с внуците.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Хората винаги са предизвикателство. Защото не всички са добронамерени - завистта, злобата, непредизвиканата лошотия - ей така, за спорта, са често срещани по нашите географски ширини. А и не само по нашите, предполагам. За жалост социалните мрежи легитимираха точно най-низките и неприятни черти на човека - злобарството, глупостта, ниския хоризонт.

Кое е най-голямото ви постижение?

Безспорно семейството. С жена ми Живка сме заедно вече 38 години (ще ги навършим на 6 октомври), имаме прекрасен син Владимир, прекрасна снаха Юлика, прекрасни внуци Ева и Александър. Понякога като гледаме около нас колко много хора са разделени и самотни, се чудим с нея - ние ли не сме нещо наред или пък светът върви нанякъде изоглавен, забравил що е истинско щастие.

Как си почивате?

О, различно, стига да има време за почивка. Защото през съботите и неделите, а и вечер като се прибера все има нещо, което спешно трябва да се направи - я да се довърши, я да се започне, я просто да се продължи. Но инак: всяка събота играем мач и тогава разпускаме до откат, обичам също да гледам спорт - футбол, тенис и волейбол, четенето е също голяма отмора и - защо да крия, понякога си редя пасианси. На времето една врачка ми каза, че в предишния си живот съм бил руска дворянка, застреляна от болшевиките - ти да видиш.

Какво ви зарежда?

Най-много семейството. Но и спортът - практикуван или наблюдаван. Измъкването извън София - на морето или в планината, а и с приятели на кръчма. Понякога самичък отивам някъде, за предпочитане в "по-народни" места като "Сам дойдох" например - жалко, че вече я няма тази софийска култова кръчма, и разпрягам напрежението

Какво ви разсмива?

Човек, книга, филм, постановка. Всичко талантливо ме усмихва и радва, самият живот ме разсмива понякога - толкова е смешен и непритворен.

Какво ви натъжава?

Честно казано, не обичам, когато през пролетта изведнъж изникнат отнейде студ, виелици, сняг. Тъжно ми е и когато човек сам, по собствена воля, се отказва от свободата - това звучи парадоксално, ясно ми е, но пък е толкова често срещано, че е направо покъртително. Много ме натъжават в тази връзка разните риалити шоута, защото те са най-фрапиращият пример за този отказ от свобода и, гледайки ги, ми се къса сърцето, както пеят НЛО. Осъзнах го това в зората им, когато извикаха истински зрителски бум, сега вече не ги гледам. Дали се случват в кухнята, на морския бряг или в някоя стая - обърнал съм им гръб тотално.

Какво ви вбесява?

Когато някой сам върви против себе си, безволно се проваля. Имам доста примери пред очите си и винаги съм се ядосвал здраво, когато - опитвайки се да спра по някакъв начин саморазвалата, ми се изтъкват хиляди доводи - кой от кой по-рационален, че така трябвало, друг избор нямало, какво можело да се направи и т.н. А най се вбесявам, когато някой каже: "Ами аз съм си такъв, какво да направя?" Няма такова нещо като аз съм си такъв, човек нали затова е човек, да се превъзмогва. Иначе целият Ницше и екзистенциализмът изхвърчават по дяволите.

Личност, на която се възхищавате?

Живка, жена ми.

Кое свое качество харесвате най-много?

Откритостта към новото, любопитството.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

О-о-о, толкова са много, че ще ми трябва още един живот, че да ги променя.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Да рисувам. За мен художниците и художничките са супермени и суперуомънки.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Една прекрасна художествена фотография и една моя книга. Подарих ги на двама приятели, които празнуваха рождения си ден заедно. А съвсем скоро за друг мой приятел - художествен фотограф, млад човек, специално пътувах до Бургас, за да открия изложбата му, която още стои в изисканата малка галерия "Пролет".

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Преди доста време Копринка Червенкова ме разкритикува за твърде честата употреба на "реално погледнато", засече ме: "А нереално погледнато?" Разсмях се, засрамих се и оттогава много внимавам. Макар че напоследък се улавям твърде често да се питам: "Как да кажа?"

Къде бихте искали да живеете?

О-о-о, в България си ми е добре. Един приятел казва, че ако човек не е в сговор със себе си и на Луната да иде, пак ще му е кофти. Така че ако си със себе си в синхрон, няма значение къде живееш, все ще се чувстваш ОК.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Не чета само една книга, а няколко едновременно. В момента са "Не ви познавам" на Теодора Димова, "Бетховен" на Мартин Гек (така е преведена, иначе трябва да се казва Бетовен), "Сърцевина. Отломки памет" на Едвин Сугарев, "Вълнения" на Дж. Г. Фарел. Но те са в процес, последната прочетена бе "Мамник" на Васил Попов - много избарана книга, първата българска жанрова книга, която се е получила превъзходно. Препоръчвам я горещо.

Най-интересното място, на което сте били?

Много са. Но може би онова, което ме зарежда най-яко, е родното ми село Бързия. И морето, разбира се, най-голямото събитие, както слови Христо Фотев.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Преди време ги имах доста: например думите на азербайджанския писател Анар: "Човек, ако във всичко търси смисъл, самият му живот ще изгуби смисъл"; или пък тези на Екзюпери: "Човек остарява, когато загуби детското в себе си". Сега като че ли нямам категоричен девиз, но винаги си спомням Еклесиаста: "Суета на суетите и всичко е суета". Или, казано по радичковски: "Всичко е суматоха."

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cccd avatar :-|
  cccd

  Аз също имам въпрос: кога двете национални програми на БНР най-накрая ще пристигнат в 21-ви век? "Христо Ботев" е една нафталинова манджа с грозде, с неопределен профил и не много ясна идея към каква точно аудитория се цели. Като за начало, няма ли да е по-адекватно да ребрандираме програмите в БНР1 и БНР2 или България1 и България2, както е във всички нормални държави? Не знам никоя друга страна, в която държавното радио да е кръстено на името на човек, пък бил той и голяма личност. Имам чувството, че хрантулниците в държавното радио в България никога не искат там нищо да се променя, особено в една такава сладка държавна службичка на завет като "Христо Ботев".

  Нередност?
 • 2
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка

  До коментар [#1] от "cccd":

  Май единствено в Унгария държавнито радио също носи името на тяхна историческа личност, но дали трябва да взимаме акъл точно от унгарците е друг въпрос. Наистина, програма Христо Ботев си е все още само една неслушаема "програма", където служителите май са повече от слушателите. И да, съгласна съм, че името на една медия, още повече пък държавна, е от значение. Щом всички данъкоплатци я издържат, името трябва да е универсално, за да привлича по-широка аудитория. Примери бол - Deutschlandfunk Kultur, France Culture, BBC Radio 3, NPO Radio 4 и т.н. Но разбира се, някой в БНР трябва да иска тази тромава организация да се модернизира, а всички виждаме, че българинът се страхува от новото.

  Нередност?
Нов коментар