Татуистите Смокови с първа изложба живопис

Калоян и Стилиян за татуировките, собствения си стил, тенденциите и големите платна, които показват за пръв път

Калоян Смоков    ©  Цветелина Белутова

В десет сутринта, в пика на летните жеги и в иначе празната София, в студио Smokov Tattoo вече е пълно с хора. Млад мъж чака да му бъде татуирана японска риба koi на бедрото, а докато Калоян Смоков консултира друг клиент, семейство французи влизат в старата софийска къща на ул. "Цар Асен" 20 да търсят прочутите братя татуисти. "Гледахме ви преди години на фестивала в Париж, идваме да покажем на дъщеря си как рисувате."

Е, днес тук откриват само Калоян, брат му Стилиян е за кратко в Италия. Двамата художници, родени в Шумен, са работили дълги години в Сан Ремо, където усвояват най-големите тънкости в занаята. Не всичко е въпрос на практика - каквато те неизбежно имат, защото започват през 1995 г., талантът е водещ и им го признават още на първия голям международен фестивал, на който участват в Барселона. Тогава като млади и прохождащи татуисти печелят отличие, впечатлявайки най-добрите. След това Стилиян взима и първото място за "Азиатска татуировка" на фестивала в Бразилия през 2007 г.

С годините наградите и клиентите се множат и въпреки че се връщат в България през 2009 г., любителите на специфичния им стил и чиста техника не се страхуват да пътуват от различни краища на света, за да застанат под иглите им.

Опитвам се да разбера какво прави стила им разпознаваем и така интересен. Самите те го описват като традиционен азиатски и американски, както и трайбъл маори и полинезийски. "Не очаквайте да видите подписите ни като на картина - подредбата на елементите в една татуировка, движението по телата, балансът между черно и цвят и въобще рисунъкът - по това можете да ни познаете", казва Калоян.

Той самият е убеден, че, ако гледа еднакви татуировки, но изработени от различни артисти, може да открои най-малко петдесет студиа и да каже кой е от Бразилия, кой е от Япония, кой от Германия - познава ръката, която е държала иглата. Правилото е, ако изображенията са малки, да бъдат изчистени, а ако са големи, елементите по дължината на тялото да са с еднаква големина, което нетренирано око трудно може да види. Когато са с правилно съобразени мащаби, татусите остаряват добре и нямат давност - Калоян ми показва изрисуваните си ръце.

"Никога не съм съжалявал за някоя от моите татуировки, но дори и някой да съжалява, ние не махаме, можем да променим нещо, да надградим, да свържем, да нарисуваме друго, но не се занимаваме с премахване", категоричен е специалистът.

Точно когато феновете на татуировките си мислят, че познават добре братята, те успяват пак да ги изненадат - в момента са в трескава подготовка на първата си самостоятелна изложба, която ще открият на 3 август в ,,Триъгълната кула" на Сердика. Вместо дракони, самураи и тигри - там ще видите големите платна над метър на метър, до два метра, с абстрактна живопис от Калоян и фигури и натюрморти от Стилиян, който се включва по телефона да разкаже повече. "Харесвам излъчването на Ренесанса като тежест, цвят и композиция, но той е бил преди 500 години, моят прочит е с нови техники с акрил, маслени бои и пастели, които да предадат модерното излъчване и усещане", казва по-големият брат.

Стилиян обяснява, че това, което винаги иска да присъства в дома му, са цветя, картини и рок музика - точно под звуците на любимите си парчета той рисува вечер като почивка от ежедневната работа на татуист. Оставя да отлежи и изсъхне и сутрин, докато си пие кафето, оглежда творбата си, размишлявайки дали да коригира нещо. "Нямам търпение да видя моите и картините на брат ми, наредени една до друга в изложбеното пространство, кураторката Христина Грозданова ще избере какъв разказ ще разкажат платната ни", казва Стилиян.

Картините на Калоян са много различни - абстрактни, по-пастелни цветове, бавна техника на напластяване. "Представям си какво искам да виждам на стената, защото според мен пространството, което обитаваме, ни влияе много и на настроението, и на вдъхновението и планирам внимателно целия процес по създаване на картината."

На основните техники се е научил още в Националното училище за приложни изкуства в Троян, което завършва и брат му Стилиян. Там за изненада на преподаватели и съученици, вместо да се концентрират върху изрисуване на традиционната троянска керамика, си купуват инструменти за татуиране. "Човешкото тяло има своите ограничения, то е водещото, съобразявам контурите с кожата и клиента, а на платното се чувствам свободен, затова и предпочитам да рисувам колкото се може по-големи рисунки", казва Калоян. Допълва, че предпочитанието му към големите пространства и стени прераства в търсенето на решения за тези стени. "Нищо друго не може да оживи интериора на една къща или хотел, както картината, забравете за долнокачествените тапети, които българите толкова много обичат."

Той рисува предимно с акрилни или маслени бои - "платната ми са изчистени или поне бяха такива днес сутринта, когато излязох от вкъщи, вече може децата да са ги доукрасили", смее се художникът. Именно заради трите си деца Виктор, Оливия и Филип, които са все още малки, Калоян напоследък по-често рисува еднорози, феи, октоподи и жаби, а драконите и змиите са само за студиото.

Това очакват от него малките, както и комикси с главни герои, които приличат на тях - с блестящо руси коси като Анна - майка им от Финландия. Двамата са се запознали именно на един от татус фестивалите, на който Калоян е изрисувал дракон на крака ѝ. Има три часа, колкото традиционно продължава една сесия, през които да я впечатли, така че да се видят пак. Калоян казва, че децата му ще легнат под иглата чак когато станат на 18 години, брат му Стилиян е една идея по-либерален и въоръжен с детски бои рисува картинки по ръцете на малката си дъщеря София, която с гордост ги показва на децата в детската градина.

Слънцето в България окончателно накланя везните, когато решават къде ще живеят, въпреки че често пътуват при скандинавските роднини на Анна. "Там рядко татуирам, но като че ли финландците предпочитат този американски стил, който още е известен като Оld school - плоски, изчистени, двуизмерни."

Предпочитанията менят ли се? Има ли мода - "По-скоро има тенденции и те се налагат от известните личности - например всички искат каквото си татуира Ариана", казва Стилиян, все още на телефона. Той допълва, че така може да познаете коя година човек си е правил татуировката - една година са модерни делфините, друга слънца с луни, после готически надписи. "Като обикаляме по конвенции или като сме гост артисти в различни студиа, виждаме, че глобализацията обхваща и тенденциите", казва Стилиян. Самият той е правил тауировки на немалко известни хора, като рапъра Фредро Стар от ONYX или мениджъра на House of Pain. Той казва, че тази година наблюдава предпочитания към малки, нежни татуировки, особено при жените - "може да не си комуникират една с друга, изчистени, лични и бъбриви". Калоян допълва, че същевременно любителите на азиатския стил в момента гледат да свържат различните изображения, които са си правили през годините - "цели ръце, гърбове, крака - както сме гледали в японските филми". Така нареченият летъринг, или буквописът, винаги е желан.

Стилизираното лого на една от стените в студиото на Смокови е на една от най-добрите летъринг специалисти - италианката Делия Вико. Портретите, изглежда, също винаги са на мода. Правили са татуси с Джими Хендрикс, Дейвид Боуи, Ангъс Йънг от AC/DC - "досега не ми се е случвало да изобразявам Васил Левски и Христо Ботев, но ако някой поиска, ще му ги татуирам, те са хубави образи", казва Калоян.

Той не би се спрял да изрисува и шевици, и то без да ги променя, случвало се е именно това да търсят някои от чужденците, които искат български елемент - "те са издържали теста на времето, изчистени и балансирани цветове, без нищо излишно, ние само преценяваме подходящия мащаб за тялото". Въпреки че последният случай, когато клиент специално си купува самолетни билети и планира отпуска и хотели, само и само да се изрисува в студиото им, е германец, който иска да му татуират целия гръб в азиатски стил. Оглеждам картините по стените на студиото им с йероглифи и самураи, това ли е азиатският стил? "Да и дракони, разбира се. Имали сме и клиенти от Австралия и Нова Зеландия, но те не искаха маори татуси, по-скоро търсеха български мотиви", казва Калоян.

Братята често се събират с приятелите си: Тоши от Япония, Томас от Германия, Филип от Швейцария, които са сред най-добрите татуисти от цял свят и рисуват заедно в продължение на няколко дни, по петнадесет часа на ден - "нещо като уъркшопове, обменяме опит и се вдъхновяваме един от друг, част сме от цяла една култура и сплотена общност".

Преди няколко години Смокови започват и собствена линия дрехи и шапки по техен дизайн - Snake Legend. Изключително много държат на качествените тениски и поръчват 100% памук, търсят определена плътност и грамаж, хубаво изработени биета - все неща, които според тях не може да се намерят в България. Блузите с дълги и къси ръкави, шапки и чорапи се продават в студиото им, но и в над десет магазина във Франция, Италия, Швейцария, Германия и др., както и онлайн на страницата им: smokov.com

Картините на Калоян и Стилиян Смокови, които ще бъдат показани по време на първата им самостоятелна изложба в Триъгълната кула на Сердика, (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16), също ще се продават. Откриването е на 3 август и експозицията ще бъде отворена до 8 септември.

Все още няма коментари
Нов коментар