Катрин Деньов на 80

Две изложби в Париж представят френската киноактриса през обектива на едни от най-известните фотографи

Париж, 2002    ©  Kate Barry

Първият спомен на френската фотографка, колекционерка и основателка на Galerie de l´Instant в Париж Жулия Граньон за Катрин Деньов е нейният глас. "Неповторим, успокояващ, ясен и мек глас, който ми разказваше анимационни истории на "Дисни" с 33 оборота в минута" (става дума за записаните на плочи приказки с гласа на Деньов - бел.авт.)

Граньон организира две успоредни изложби с портрети на френската актриса, правени от някои от най-известните фотографи през последните шейсет години. Двойната изложба Catherine Deneuve: Rive Droite, Rive Gauche се показва в Galerie de l´Instant (до 1 октомври) и в хотел Lutetia Paris (до 8 септември).

Жулия Граньон споделя, че изложбите, които са най-близки до сърцето й, започват със силен спомен от детството. По-късно тя е запленена от актьорската игра на Деньов във филма "Гладът"(1983 г.) заедно с Дейвид Боуи и Сюзън Сарандън.

Дейвид Бейли (единственият съпруг на Деньов, с когото имат брак между 1965 и 1972), Хелмут Нютън, Кейт Бари, Бетина Реймс, Елен фон Унверт, Жорж Пиер са сред включените фотографи. В това число и бащата на галеристката, дългогодишният фоторепортер на сп. Paris Match Франсоа Граньон.

Целта на тази изложба е да отпразнува красотата, магията на киното и ожесточената независимост на една очарователна актриса и жена, далеч от строгия, дистанциран образ, който тя опровергава. Изложбата не е дидактична и както често се случва в галерията, всичко е въпрос на личен избор, срещи и открития, казва Жулия Граньон, която открива специализираната във фотография Galerie de l'Instant през 2008 г. в парижкия квартал "Маре". По-късно отваря галерия и в Ница.

По повод изложбата писателят и изкуствовед Жером Годо казва, че присъствието на Катрин Деньов на екрана всеки път е "нито съвсем същото, нито напълно различно" и че актрисата никога не разкрива себе си напълно, а по-скоро оставя тези привидности на "колективното очарование и митологията на зрителя".

Двете изложби в Париж предшестват 80-годишнината на Катрин Деньов на 22 октомври. За 4 октомври е планирана премиерата на драматичната комедия "Бернадет", в която тя влиза в кожата на бившата първа дама на Франция Бернадет Ширак.

В началото на годината Cartier лансира новия модел на легендарния си часовникTank Française с късометражен филм на Гай Ричи, главните роли в който се изпълняват от Катрин Деньов и Рами Малек. Актрисата е представена чрез някои от най-известните си роли.

Черно-бял портрет на Катрин Деньов от 1968 г. беше избран за официалния плакат на тазгодишното 76-о издание на кинофестивала в Кан. Снимката е направена от Джак Гарофало на плажа близо до Сен Тропе, по време на работата по филма "La Chamade" на Ален Кавалие, адаптация по романа на Франсоаз Саган.

"Актрисата е въплъщение на киното, далеч от конвенционалното и подходящото. Безкомпромисна и винаги в унисон с убежденията си, дори ако това означава да върви срещу течението на времето", казват организаторите на фестивала и припомнят, че Деньов подписва както "Манифеста на 343-те" от 1971 г., в който се настоява за легализиране на абортите, така и колективен текст от 2018 г., в който сто жени отхвърлят "пуританството, доносничеството и всяка форма на бързо правосъдие" спрямо мъжете, засегнати от движението #MeToo.

Италианската актриса Азия Ардженто (една от жените, които първи проговориха за сексуалното насилие, упражнявано от бившия кинопродуцент Харви Уайнстийн; тези разкрития дадоха тласък на движението #MeToo - бел.авт.) остро критикува писмото. "В него Катрин Деньов и други французойки разказват на света как мизогинията дотолкова им е промила мозъците, че са я възприели като част от себе си."

На кинофестивала в Кан идва и първият голям световен успех на Катрин Деньов, "Шербургските чадъри" (1964), който печели "Златна палма". През 2005 г. тя получи и наградата на фестивала за цялостно творчество. Същата година актрисата издава книгата "The Private Diaries of Catherine Deneuve: Close Up and Personal", колекция от седем непубликувани дотогава дневника, които си е водила, докато е снимала в чужбина.

През 2022 Деньов беше отличена и с наградата "Златен лъв" за цялостен принос на 79-ия кинофестивал във Венеция, по предложение на директора Алберто Барбера, според когото тя е "истинският символ на френското кино, неподвластна на времето дива и истинска икона на големия екран".

Миналата година се появи филмът "Деньов, кралица Катрин" на режисьорката на документални филми Виржини Линхарт (авторка и на филми за Бриджит Бардо и Жана Моро). Тя прави биографичен пъзел с помощта на архивни материали, като навлиза и в по-полемичните теми около Катрин Деньов.

Все още няма коментари
Нов коментар