20 въпроса | Стефан Н. Щерев

Фотографът, който е снимал повече от 200 театрални представления, с премера на филма си "Там" на 5 ноември

   ©  Йоана Щерева

На 5 ноември, в кино "Люмиер" театралният фотограф Стефан Н. Щерев ще представи своя експериментален филм "Там", в който участват Георги Господинов, Явор Гърдев, Александър Морфов, Мариус Куркински, Галин Стоев, Павел Койчев и др. Два дни след пускането на билетите в продажба само онлайн, те са вече изчерпани. Интересът към творчеството и личността на Стефан е огромен и заради безспорния му талант да улавя душата на хората, които снима (доскорошен фотограф на народния театър "Иван Вазов") и заради непримиримостта да прави компромиси с принципите си.

Театърът го вълнува от времето, когато през 2009 г. по молба на Мариус Куркински заснема негов спектакъл за личния архив на актьора и режисьор. Оттогава снима постановки и природа, както и спиращи дъха гледки, заснети с помощта на дрон. През 2021 г. излезе фотографски албум "Съвременен български театър" на Щерев с над 1000 фотографии от 33 театрални постановки, играни в периода 2011 - 2021 г.

Стефан е режисьор, оператор, монтажист и продуцент на филма "Там", който определя като "тих филм за сливането на индивидуалния интимен свят с природните елементи".

Като какъв човек се определяте?

Чувствителен.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Вдъхновението.

Любимият ви момент от деня?

Часовете преди и след изгрев/залез.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да успявам да намирам повече смислени неща за реализиране.

Кое е най-голямото ви постижение?

Двете ми деца и любовта, която изпитвам към тях и жена ми.

Как си почивате?

Когато ме осени идея или цел и се потопя в нея. Само по време на този процес си почивам, само тогава се чувствам на себе си. Тогава времето мигновено изчезва.

Какво ви зарежда?

Прегръдката. Искреността и откровеността между хората. Да наблюдавам как играят деца.

Какво ви разсмива?

Хуморът на умни и интелигентни хора, които притежават чувство за хумор.

Какво ви натъжава?

Тъгата на другите.

Какво ви вбесява?

Алчността! Хора, на които не им пука, че заради техния начин на живот и действия,

хиляди милиони живеят по-зле и страдат.

Личност, на която се възхищавате?

На всеки добър човек, дори и да не е умен или успял.

Кое свое качество харесвате най-много?

Чувствителността, макар да ми пречи и да ми е трудно заради нея в много моменти.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Желанието всичко да е перфектно... и когато не е, ставам много сприхав.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Да разбера смисъла на живота.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Всеки ден получавам - че съм жив. Стремя се всеки ден да давам на децата си внимание и любов, смятам това за най-големите подаръци, които мога да направя.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Не се сещам за такава дума или израз. Но се сещам за въпрос, който постоянно си задавам на ум каквото и да правя - "За какво ми е това", и винаги ми е важно да не се самозалъгвам в отговора си.

Къде бихте искали да живеете?

Бих искал да се окаже истина, че човешката душа не умира... ако е така ми е все едно къде ще живея. Бих понесъл всяко място тук и отвъд.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Наскоро си купих новата сборна книга стихове на Стефан Цанев "Небесна гледна точка" и я прочетох преди заспиване. Много ми хареса, имах чувството, че съм я писал аз, въпреки че само мога да мечтая за неговия талант. Ще си позволя да го цитирам: "Какво представляваме ний, с нашите жалки боричкания за власт, за слава и за богатства, с нашите войни и убийства върху тази третокласна планетка, кръжаща около звезда-джудже в покрайнините на провинциална галактика, забутана сред гъмжилото от милиарди галактики в черната утроба на Вселената?"

Най-интересното място, на което сте били?

В сънищата ми.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

На този етап от живота ми: "Думите са, за да бъде намерен смисълът. Намерен ли е смисълът, думите се забравят. Къде да намеря човек, забравил за думите, та с него да си поговоря". С този цитат започва и новият ми филм "ТАМ".