Важни ли са дипломите днес

Връзката между образованието и бизнеса – it’s complicated

"Честито! Изпращаме ви уникален код, с който да участвате в Paysafe IT Escape Room. Заповядайте с желан от вас отбор (съставен от колеги, приятели или семейство)" - това съобщение получават кандидати за работа, които са избрани по CV. Селектирани са тези автобиографии, в което е посочено, че покриват техническите критерии и имат познания по Java, SQL и Angular. През април 2019 г. компанията за електронни разплащания Paysafe Bulgaria решава да подходи нестандартно и вместо традиционните интервюта за работа да организира поредица от игри във вече добре познатите Escape rooms съвместно с едни от първите в България - Dextrophobia Rooms. Правилата са същите - един отбор влиза в стая, която се заключва, и за да успее да се измъкне, трябва да реши интересни логически задачи. Но в този случай сред тях има и задания за писане на програмен код. "За нас беше важно кандидатите да се запознаят с културата в Paysafe, затова имаше загадки, ориентирани към четирите ни основни ценности - прозрачност, фокусираност, кураж и новаторство", разказва Ивона Манева, мениджър по подбор на персонал. Участват общо 266 души, разпределени в 66 екипа, като много голяма част от тях след това са интервюирани и някои наети и на работа.

Всичко е игра, но с истински последствия, геймифицирането при наемане и обучение на служители вече е сериозен фактор в HR света. Една от причините са много бързо възникващите нови професии, които изискват и нови умения. Те често не могат да бъдат усвоени в университетите или се развиват толкова светкавично, че докато студентите завършат петгодишното си обучение, са се появили много нови изисквания за умения, които трудно могат да бъдат оценени по документи и доказани само с наличието на диплома. Вече масово в обяви за работа в САЩ и Европа пише, че се търси data enthusiast - не анализатор или инженер, а мотивиран човек, готов да се учи и развива непрекъснато за целите на съответната позиция. Най-важното качество вече е learning agility, или способността да се ориентираш бързо в непозната среда или конкретен казус и да потърсиш необходимата информация, която умно да синтезираш и използваш.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  aussie avatar :-|
  aussie
  • + 6

  Хубава е статията но се отнася за 5% най-много от интелигентната работна сила.

  Нередност?
 • 2
  qtg1418770207385694 avatar :-|
  Dorinka
  • - 1
  • + 5

  мотивиращо, благодаря

  Нередност?
 • 3
  uys1511761111541407 avatar :-?
  Emil Dimov
  • + 6

  Важни ли са дипломите днес?!
  - може би не, но тогава защо все още карат младежите да учат за диплома, а не за умения, които са практически необходими в живота?

  Връзката между образованието и бизнеса – it’s complicated! (да сложное, защото няма КОЙ да го направи по-просто!)

  Всичк)о е игра! живота, работата и.т.н, но на по-голяма част от младежите с малки изключения им липсва въображение и любопитство, а чалгализацията в обществото и пристратяването към "телефончето" и "тревицата" ги прави функционално негодни за непрекъснато променящ се свят!!!!

  Нередност?
 • 4
  uprsport avatar :-|
  Uprsport
  • - 1
  • + 1

  Държавите , в които образованието изпреварва бизнеса, са пример за прогрес и развитие. Да се адаптираш в движение, да прилагаш постиженията на човечеството, да образоваш, да работиш с мотивирани хора и най-вече да виждаш няколко хода напред е нещо нормално, което се случва в образователните системи на част от държавите в Европа. За съжаление обаче България в резултат на корумпираното и некадърно управление (организирани престъпни групи, маскирани като партии) образованието окончателно е скъсало с бизнеса. Да учиш редовно в събота и неделя, да преписваш на изпити, да не знаеш какви дисциплини изучаваш, да не си влизал в библиотеката на университета, да учиш с Магда (по Величко Адемов) , Красьо черния да ти урежда изпитите, да те приемат без мотивация и изпит и още и още е само част от действителното Висше образование в България (а кое друго не е ). В студентския град в София вместо библиотеки има чалготеки и т.н. Това никога няма да донесе прогрес, а бавно и мъчително, чрез една непрекъсната агония ще ни води към регрес и разруха.
  п.п. Гордостта на министър- председателя на България е, че е прочел една книга.
  Пример за добра образователна система е Нидерландия (и в други области е за пример). Някои библиотеки там работят до 2 часа след полунощ.

  Нередност?
 • 5
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 2

  Дипломите явно имат значение, щом търсят инженери за продавач-консултанти....

  Нередност?
 • 6
  primus avatar :-|
  primus

  Само искам да попитам. Как ние ще задържим нашите кадри? Не можем вижда се с просто око, всеки ден заминават хора.
  Да не останете с впечатлението че си приказвам празни приказки ще кажа 20 години прекарани в Германия. Виждам и какво става в българия тъй като живея там, не вярвах че е така докато не го видях с собствените си очи.
  Не знам в кой свят живеете но в българия няма 30 годишни те са в чужбина. Пълно е с 20 годишни които се подготвят да се изнесат, после пак няма да има 30 годишни. Или 50 плюс или пенсионери това е.
  Вадим извадки за някакво програмисти, пълна смешка, наистина изкривяване на реалност.

  Казва ви държавата умира и то за съжаление с невероятно бързи темпове.

  Ще се Радвам някой да коментира действителност а такава каквато е.

  Нередност?
 • 7
  kpr16200388821051570 avatar :-|
  Preeti Sharma_Career guide

  Very nice article! I'm Preeti, I write for educational blogs. I make a collection of wonderful educational blogs from where I could take inspiration for writing. This article really inspires me though it is a little different from my domain but nonetheless it is a good writing. I sometime write for a education site blogs

  www.clearexam.ac.in Let me know your thoughts if I could contribute to your blog too.

  Нередност?
Нов коментар