Отчети това

Shutterstock

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Румяна Гочева
11692 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко
 • Умните електромери може да спестят нерви и пари.
 • Smart устройствата струват от няколкостотин до над хиляда лева.
 • ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" масово монтират нови уреди, но само с дистанционен отчет.

Как да намалим сметките си за ток? Въпрос, чийто отговор е комплексен - от покупката на енергоспестяващи уреди до умното им управление. Има обаче още един начин - потреблението на ток може да се оптимизира значително с новите технологии, но навлизането им в България върви бавно.

Електроразпределителните дружества монтират единствено електромери с дистанционно отчитане, които им спестяват разходи и правят по-удобно включването или изключването на абонати, без да е нужно да се ходи на място. Разбира се, така намаляват и кражбите. Но за монтирането на наистина умни устройства потребителите трябва да инвестират собствени средства.

Такава възможност съществува от миналата година след промени в Закона за енергетиката, но много от технологиите могат да се инсталират и паралелно с електромерите на ЕРП.

На пазара има редица предложения, които се различават както по функционалност, така и по обхват. Най-простите могат да дават информация за потреблението и да пресмятат стойността, а по-комплексните предлагат мобилни апликации и възможност за управление на различни електроуреди, правят анализи и дават предложение за оптимизации. Затова и цените варират от няколкостотин до над хиляда лева. Монтажът е лесен и не изисква много време, а ефектът е видим.

Инвестицията в подобни уреди може да се възвърне бързо - при оптимизация от 15% и годишни разходи за електроенергия от 700 лв. ефектът би бил около 100 лв. на година, изчисляват експерти.

Плюсове

Ползата от умните електромери ще става по-голяма с либерализацията на пазара за битовите потребители, която се очаква да започне още от 1 юли тази година. Цената на тока няма да е константна, както сега, а ще се променя, в някои случаи дори ден за ден, поради което интелигентните системи за управление на потреблението могат да допринесат до наистина сериозни спестявания.

Например - ако през зимата стайната температура бъде понижена само с 1°С - например от 24 на 23 градуса, разходите за отопление могат да намалеят с до 6% месечно. Увеличавайки с една степен мощността на хладилника пък, консумацията му на електроенергия може да се увеличи с над 10%.

Тези данни са само част от нещата, които могат да покажат умните електромери, и точно затова въпросните интелигентни измервателни устройства стават все по-популярни по света. Във Виена, Лондон, Ню Йорк и други градове вече не е достатъчно само потреблението да се отчита в реално време, а устройствата трябва да позволяват дистанционен контрол с помощта на смартфон или на таблет и да предлагат оптимизации.

За огромната част от българските потребители обаче формирането на сметките за ток си остава истинска енигма. Фактурите пристигат седмици след отчетния период и няма никаква възможност консумацията да се коригира в реално време според разходите. При прекъсване на електрозахранването заради неплатена сметка пък пускането на тока отнема часове, тъй като на много места все още няма дистанционен контрол. Но макар и с бавни темпове технологиите в България също се развиват.

Трудно начало

Когато преди десетина години се заговори за въвеждането на "умни" електромери, които да могат да се отчитат дистанционно, за мнозина това звучеше като фантастичен филм. Сега трите енергодружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", постепенно започват да обръщат внимание на новите технологии и макар за някои от тях това да е по-бавен процес, той все пак е в ход.

Уредите, които се инсталират през последните години в България, позволяват дистанционно засичане на показанията, без да е нужно потребената електроенергия да бъде отчитана от инкасатори, а освен това дават възможност за спиране или пускане на тока от разстояние. Това е особено важно за райони, в които кражбите на ток са почти постоянни, или пък за вилни зони, в които през голяма част от година няма никого.

Самото отчитане може да става автоматично, дори в почивни и празнични дни, а системата гарантира по-добра разкриваемост при опити за манипулации. Така се повишава и събираемостта, а отчитането става на точно определен период от време без закъснения. Това е важно, защото именно съмненията за надписани сметки изкараха хиляди българи на протести през 2013 г., което доведе до първата оставка на правителството на Бойко Борисов.

Големи инвестиции, по-скъп ток

Ефектът от въвеждането на такива електромери обаче е повече за самите ЕРП, отколкото за хората. Един от първите проекти в тази посока бе реализиран от ЕВН в пловдивския ромски квартал "Столипиново". Там опитът показва, че уредите работят повече от добре - модернизацията е позволила да се прекратят кражбите на ток директно от мрежата или от електрическите табла. А това от своя страна е довело и до намаляване на т.нар. технологичните загуби, в които влиза открадната електроенергия - преди проекта те са били 40%, а след неговата реализация спадат до 5%.

Но колко струва това? Още през 2013 г. се разбра, че новите технологии ще излязат скъпо на ЕРП-тата и те - логично, ще опитат да компенсират разходите си през цената на тока. "Колкото и да не ми се иска, във всички случаи потребителите ще трябва да изплащат една част от въвеждането на т.нар. умни електромери", коментира тогавашният председател на енергийния регулатор Евгения Харитонова. Оценки на ЧЕЗ отпреди 7 години сочеха, че подмяната на всички уреди би струвала на дружеството над 370 млн. лв.

Въпросът има и друга страна - самите ЕРП са силно регулирани и в този смисъл донякъде са ограничени във възможностите си за инвестиции под пресата за ниски цени. Но именно новите технологии, които ограничават кражбите и премахват нуждата от инкасатори, могат да помогнат за поевтиняването на електрическата енергия.

Прогрес

Най-напреднали с умните електромери сега са ЕВН. До края на 2019 г. "Електроразпределение Юг", което работи на територията на Югоизточна България, е поставило около 1.08 млн. електромери с дистанционно отчитане. Това са 62% от общо 1.75 млн. уреда при битови и бизнес клиенти, показва справка, изготвена за "Капитал".

Технологията вече е внедрена както в областните градове и курортите, така и в по-малки населени места.

До момента са монтирани такива уреди в над 50 градове и села, отчитат от компанията. Отделно - от есента на 2019 г. ЕВН стартира проекти в Средец, Малко Търново, Камено, Горно и Долно Езерово, които предстои да бъдат реализирани през настоящата година. Предвидено е да се монтират общо над 11 хил. уреда, а инвестицията за 2019-2020 г. е за общо 1.46 млн. лева.

И бавни стъпки

В София и региона обаче въвеждането на умни електромери изостава. Към момента в мрежата на "ЧЕЗ Разпределение" са монтирани 330 хил. такива устройства. От компанията обясниха пред "Капитал", че развиват дългосрочната си програма за автоматизация на мрежата, но не отговориха каква сума е заложена за такива инвестиции през настоящата година.

От "Енерго-про" пък изобщо не казват колко точно са умните им уреди при бита и бизнеса, но изтъкват, че всичките им балансови и контролни електромери, монтирани в трафопостове, възлови станции и подстанции, се отчитат дистанционно.

"Планира се внедряването на бъдещи проекти с избрана технология в областта на дистанционния отчет. Изборът ще бъде направен след експертна оценка на ефективността от предприетите до момента мерки, както и "при съобразяване с приложимата ценова регулаторна политика", пишат от "Енерго-про" до "Капитал".

Общо данните на енергийното министерство към началото на 2019 г. показват, че с най-много уреди с дистанционен отчет разполага ЕВН (983 277), следвано от ЧЕЗ (224 353) и "Енерго-про"(106 693). А статистика за домакинствата, които за своя сметка са се сдобили със smart устройства, няма.

Темата накратко
 • Умните електромери може да спестят нерви и пари.
 • Smart устройствата струват от няколкостотин до над хиляда лева.
 • ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" масово монтират нови уреди, но само с дистанционен отчет.

Как да намалим сметките си за ток? Въпрос, чийто отговор е комплексен - от покупката на енергоспестяващи уреди до умното им управление. Има обаче още един начин - потреблението на ток може да се оптимизира значително с новите технологии, но навлизането им в България върви бавно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


2 коментара
 • 1
  fxt1436429098435720 avatar :-|
  Jones Doe

  Прочетох статията, но не разбрах каква икономия ще се реализира от подобен електромер.

  Единственото което може да се направи е търговеца да променя цената на тока, според текущата цена на борсата, а потребителя да включва уредите по команда, когато стойността му е най ниска. Ксто си ьсдсгем въпроса кои електроуреди могат да бъдат сключвани по команда, ще видим че не са много - бойлер, акумулираща печка(ако още имате такава). Евентуално и миялна машина. Икономията която ще постигнете по този начин, няма да е повече от 5 лева месечно.

 • 2
  panteleev avatar :-|
  Явор Пантелеев


  До коментар [#] от "
  Jones Doe
  ":

  Това е ниво 1 на икономия. Съветите дадени в статията са много ясни :
  1. Не се отоплявайте
  2. Не ползвайте хладилник - то не ви и трябва, все пак не се отоплявате
  3. Инсталирайте си приложение което да ви поздравява за разумните решения

  Успех, и не забравяйте за магарете дето го научили да не яде.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Искам хромиран Chromebook

Искам хромиран Chromebook

Музика да искаш

Музика да искаш