Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

1.11

Стенли се завръща Станислав Сланев-Стенли, когото по-възрастните свързват с групите "Тангра" и "Спринт", ще представи на живо пред публика първия си проект от 17 години насам. Той носи името "Чужди тела", а освен песни от новия си албум певецът ще изпълни и някои от старите си хитове, сред които са "Обсебен", "Пътят към храма", "Да летим над града". Заедно с него на сцената ще се качат и Димитър Ковачев-Фънки, Станислав Вълчев, Николай Николаев.

В Music Jam Club, от 20 ч., билети: от 20 до 30 лв.

1.11

Дворците на народа Премиера на филма на Борис Мисирков и Георги Богданов "Дворците на народа". Представен е на 20 кинофестивала в цял свят, както и по водещи световни телевизии: BBC-Великбритания, NHK-Япония, MDR/ARTE-Франция и Германия и др. Филмът е за петте най-емблематични сгради от ерата на социализма в Москва, Белград, Берлин, София и Букурещ.

В кино "Люмиер", от 19 ч. www.tickets.ndk.bg

1.11

На зелено Премиера на прожекции на екологична тема върху стената на държавна опера Стара Загора, организирани от природозащитната организация "Зелени балкани". Чрез клипове, репортажи и филми ще бъде показано биоразнообразието в България и работата за неговото опазване. Инициативата се осъществява съвместно с община Стара Загора, държавна опера Стара Загора и прабългарска школа за оцеляване "Бага-тур" и е съфинансирана от Европейския съюз. Прожекциите ще са всяка вечер от 18:00 до 20:00 часа.

От западната страна на опера Стара Загора, премиера от 19 ч.

2.11

Всичко е ясно Авторка на книгата "Пет артикулационни приказки с Бърборка" е логопедът Надежда Ножарова, логопед, а историите включват упражнения за подобряване на артикулацията, фината моторика на ръцете, както и упражнения за дишане, ритъм и синхронизация на двете полукълба на мозъка. Събитието е подходящо за деца от 3- до 6-годишна възраст и включва и работилница.

Fox book café, от 16:30 ч.

2.11

Нощта на игрите Sofia Game Night обхваща 32 локации, 40 събития и 4 програми. Събитието си е поставило за цел да представи различни аспекти на гейминга: компютърни, настолни и ролеви игри, електронни спортове, както и пресечната му точка с изкуство, политика и образование. Организаторите ще обърнат внимание и на процеса на разработка на игри. Sofia Game Night е съвместна инициатива на Гьоте-институт и Game Dev Summit.

Пълната програма на: www.goethe.de/ins/bg/

2.11

Забъркай си паста Курсът "Работилница за домашна паста" се състои от теоретична и практическа част. Курсистите ще се научат как да приготвят паста под различни форми, както и няколко соса за нея. Програмата включва: ньоки със сос алфредо, паста със зехтин и чесън, паста ала путанеска, приготвяне на равиоли, тортелини и капелети с рикота, лимон и свежи подправки. Организаторите ще покажат и как се приготвя лазаня със спанак, сирене и доматен сос.

В Amuse Bouche Culinary School, от 11 ч., цена: 90 лв.

2.11

Хелоуин вино За втора поредна година вината "Трастена" ще отпразнуват новата си реколта с парти по случай Хелоуин. На входа на партито всеки пристигнал до 24:00 ч. ще получи чаша вино, а организаторите са предвидили 3 тематични етажа, 6 зали, 5 концептуални бара, food truck и 2 открити зони за съчетания с обръч. Имайте предвид, че до събитието ще се допускат само посетители с карнавални костюми.

Във Fabrica 126, oт 23 ч., билети онлайн: 25 лв., а на входа 30 лв.

3.11

XL поляни Местността Бонсови поляни ще стане домакин на предпоследното XL състезание за бегачи за 2019 година. Надпреварата отново ще бъде в три дистанции за хора с различни физически възможности. Трасето ще бъде подготвено от клуб по спортно ориентиране "Валди". За да участвате, е необходима предварителна регистрация.

На Бонсови поляни, от 11 ч., такса 20 лв. и 30 лв., регистрация на: www.5kmrun.bg/xlrun/events

3.11

Urban маска Този път в поредицата от събития Urban meditation club всеки желаещ ще може да създаде своя маска. Идеята на уъркшопа е да освободите съзнанието си от ежедневните мисли чрез творчество. Събитието ще започне с лекция и ще продължи с практически занимания под ръководството на Владимир Петков от "Тезгях". Уъркшопът ще завърши със социализираща част на чаша вино.

В Urban meditation club, от 11 ч., цена: 65 лв. С предварително записване на: www.facebook.com/epicsofia

4.11

Има решение По време на конференцията "Журналистика в търсене на решения" ще се запознаете с понятието solution journalism. Лектори по време на конференцията ще бъдат Дейвид Бордман - председател на Solutions Journalism Network, Луси Черна - програмен координатор в Transitions Online, и Никита Поляков - заместник главен редактор на чешкия ежедневник Hospodářské noviny.

В Generator, от 15 ч., билети: 15 лв.

4.11

Когато нарцисът срещне ехото "Нарцис и Ехо" е заключителният спектакъл на носителите на стипендия "С усилия към звездите 2018". Проектът е иницииран от оперната прима Ина Кънчева и подкрепя млади творци в различни сфери на изкуството.

В "Театър Азарян", от 19 ч.

5.11

Поглед към бъдещето The Future of Retail е конференция, която ще предначертае как ще изглежда ритейл секторът през следващите пет години. Ще се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред търговците, както и какви са вариантите за излизането на български компании на регионални пазари. По време на събитието ще бъде отделено внимание и на дигитализацията в областта, както и на тенденциите в ритейл маркетинга.

В Sofia Event Center, от 9 ч., билет: 240 лв., регистрация www.events.economedia.bg

5.11

По пътя на белия прах Един от най-известните испански разследващи журналисти Начо Каретеро пристига в България, за да представи книгата си "Бял прах". Тя е посветена на най-мащабното журналистическо разследване, свързано с наркотици, проведено някога в Испания. За написването на книгата си Каретеро използва преки свидетелства от страна на наркобосове, наркотрафиканти, съдии, полицаи, журналисти и др. Интервю с Картеро на стр. 68-69.

В Институт Сервантес - София, от 18:30 ч.

6-9.11

За всеки вкус по нещо Food Exhibitions ще събере на едно място над 550 изложителя и над 1200 бранда. По време на изложението ще бъдат показани разнообразни храни, напитки, хранителни добавки, машини за тяхното производство и преработка, складово оборудване, опаковки и транспорт. Паралелно с Food Exhibitions в залите на "Интер експо център" ще се проведат и изложенията "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", Interfood&Drink, Салон на виното и #Retail show.

В "Интер експо център", от 9:30 ч., входът е безплатен

ДОМАШНО КИНО

Разединени: разделени на границата


Носителката на награди "Оскар" и "Емми" Елън Гусенбърг Кент режисира документалния филм, който хвърля светлина върху кризата на границата между САЩ и Мексико. Лентата проследява се историята на две майки, отделени от децата си, след като бягат от родината си в търсене на сигурност в САЩ.

Премиера по HBO2, 1 ноември от 23:30 ч.

The End of the F***ing World

Втори сезон на сериала, създаден по едноименната поредица от комикси на Чарлс Форсман. Изненадващо (или пък не) британската мрачна комедия, описваща объркания живот на аутсайдерите Джеймс и Алиса, се превърна в хит, чието продължение ще ни запознае с новите тъмни преживявания на тийнейджърите-психопати.

Премиера по Netflix, 5 ноември

The Kominsky Method

Първият сезон на сериала получи "Златен глобус" за най-добър сериал (мюзикъл или комедия, сценарист е Чък Лори отThe Big Bang Theory и "Двама мъже и половина") и най-добър актьор в сериал (драма) за Майкъл Дъглас. Преди няколко дни платформата Netflix завъртя втория сезон на поредицата, която продължава да ни радва с интелигентен сарказъм иактьорско майсторство.

Премиера по Netflix

Още от Капитал