🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

"Един буркан мед е чудесен повод да се появиш навсякъде, вече отивам на гости с мед, който ние сме си произвели, вместо с бутилка уиски", казва Николай Фениксов – дизайнер и музикален селектор, който отглежда пчели с приятелката си фотографка Петя Чавдарова. Те не са изключение в градския пейзаж - все повече хора имат кошери в града или в някое близко село.

Това лято Кралското географско общество във Великобритания обяви пчелите за най-важните същества на планетата. Притеснени от докладите на Greenpeace и WWF от последните години за измиране на пчелите, хора, които не са имали никакъв досег с тях, започнаха да ги изучават, други – често внуци на потомствени пчелари, решават да възобновят традицията, привлечени от сложната организация на пчелния свят, и правят всичко възможно да поддържат живи кошери. България е с вековна пчеларска традиция и ентусиазмът, с който целият свят обръща поглед към пчелите, не ни подминава - от десетгодишния Марко до шейсетгодишния Симеон Тодоров и дъщеря му Теодора, която дори създава Национално сдружение на жените пчеларки. В София има и малък Музей на пчелата с прозрачен кошер, български стартъп произвежда сензорни станции за дистанционно наблюдение за цял свят, на покрива на "Хилтън" се мъдрят кошери, а до неотдавна две пчелни семейства живееха на терасата на НДК. В Холандия покривите на стотици спирки на градския транспорт са превърнати в малки градини с цветя, които да помагат за пашата на пчелите. През последните години медът се превръща в най-скъпия хранителен продукт – търсенето и консумацията се увеличава постоянно в цял свят, същевременно производството намалява и цената на килограм мед постоянно расте.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар