Kалендар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

15.11

Примата и Пучини Световноизвестната българска прима Соня Йончева пристига в София за специален концерт. Под диригентството на Найден Тодоров тя ще изпълни арии от опери на Джакомо Пучини. Събитието ще бъде и с участието на тенора Михаил Михайлов.

В зала "България", от 19 ч.

15.11

Малки победи Последен шанс да видите изложбата "Малки победи" на съвременния артист и писател Антон Терзиев. В рисунките и картините има присъствие и следи от различни действия, моменти на себеосъзнаване и самозалъгване, показване и скриване, гордост и срам. Куратор е журналистът и писател Светослав Тодоров. Детайли в събитието във Facebook

В галерия "Аросита", до 19 ч.

15.11

На ул. "Солунска" Мила Иванова, автор на блога "Солунска 16", ще представи пред публика книгата си "Хартиена лодка в открито море". Тя съдържа текстове, писани през последните 10 години, вдъхновени от истории по истински случаи. Темите в сборника са любовта, раздялата с нея, родителството, майчинството и порастването.

В City Stage, от 19:30 ч.

15-17.11

Седмицата на бащата Домът на киното, Столичният куклен театър и други се включват в кампанията на фондация "Лале" "Да бъдеш баща". Специалната програма, с която ще бъде отбелязана Седмицата на бащата, включва прожекции в продължение на три дни, сред които са специално подбраните филми "Аз, Даниел Блейк", "Момчето и пеликанът" и "Рока променя света". На 16 ноември Кукленият театър кани татковци с деца, които да участват в уъркшопи заедно с актьорите и да се насладят на представление.

В Дома на киното и в Столичния куклен театър

15-17.11

Маратон с три премиери Маратон с три премиери е подготвила театрална школа "Ведна" по случай Европейската нощ на театрите 2019 г. В програмата са "Годеж по френски" от Клод Моне, "Летисия и любовното биле" от Питър Шафър и "Шрек" по мотиви от анимационни филм и мюзикъла. Други акценти в събитието са двете части на "Скъпа Памела" - "Как да пречукаме бабето" и "Как да побъркаме бабето", и "Хотел между тоя и оня свят" от Ерик Емануел Шмид, както и представлението "Дракула".

В Дома на културата "Средец", от 19 ч., билети: 6-9 лв.

15-17.11

Някои го предпочитат горещо Третото поредно издание на FesTEAval ще се проведе в Национален музей "Земята и хората". На едно място ще се съберат десетки изложители на чай и продукти, свързани с консумацията му. Организаторите са предвидили и провеждането на няколко чаени церемонии, демонстриращи отношението към чая в различни точки на света. По време на събитието ще можете да присъствате и на лекции и демонстрации, свързани с историята на чая, различни начини за приготвянето му и специфични видове чай.

В музей "Земята и хората", от 18 ч.

16.11

Wine o’clock Курсът по сомелиерство с водещ Екатерина Петрова е разделен на два модула. Във "Въведение в сомелиерството" ще научите повече за понятието винификация, теория на дегустацията и ароматни характеристики на винените сортове. Втората част на курса е озаглавена "Винени райони. Типове и стилове вина. Комбиниране на храна и вино". Освен теория курсът включва и практика.

В Graphite, от 10 ч., цена за пълен курс: 225 лева

16.11

На нов глас Хилда Казасян ще представи за втори път в София концерта си, озаглавен "Да послушаме кино". Той включва песни от популярни български филми, поднесени с нови аранжименти от Христо Йоцов и Живко Петров. Заедно с Хилда Казасян на сцената ще излязат още Христо Йоцов на барабани, Живко Петров на пианото, Димитър Карамфилов – контрабас, и Михаил Йосифов – тромпет. Специални гости на концерта ще бъдат Теодосий Спасов и Васил Петров.

В Sofia Live Club, от 21 ч., билети: 25 лв.

16.11

Приказна нощ на театрите "Пощенска кутия за приказки" ще се проведе в нестандартен формат, за да отбележи Нощта на театрите. Този път четенето е озаглавено "Полунощ на театрите" и ще започне в 00:00 часа. В събитието ще участват Ваня Щерева, Рая Пеева, Бойко Кръстанов, Стефан А. Щерев, Силвия Петкова, Кирил Ефремов, Пламен Манасиев, Иван Бърнев и Китодар Тодоров.

В Sofia Live Club, от 24 ч., билети: в предварителна продажба от 15 лв. и 20 лв. в деня на събитието

17.11

Часът на истината В рамките на формата "Часът на истината" 7 съвременни български автори ще разкрият своето мнение за ролята на драматургията в съвремието ни. Всеки от тях ще разполага със 7 минути, за да сподели своите размишления. Този път участие ще вземат Александър Мануилов, Милена Станойевич, Ива Панева, Стефан Иванов, Мирослав Христов, Иван Димитров и Ясен Василев. Специално гост ще бъде Вайва Грайните, драматург на операта Sun & Sea (Marina), носител на Златния лъв от Венецианското биенале.

На сцена "Дерида", от 19 ч., билети: 10 и 8 лв.

17.11

Zero waste коктейли Темата на серията от събития за създаване на коктейли Disaster to master този път е Zero waste. Под ръководството на Никос Хляпас ще имате възможност да се научите да приготвяте коктейли, като използвате максимално всички техни съставки, създавайки минимално количество боклук.

В Motif, от 15 ч.

17.11

Питър Пан и палачинки Поредното издание на "Приказка с палачинка" ще бъде посветено на Питър Пан. Откъсите от книгата ще чете актрисата Златина Йорданова, а след края на събитието децата ще имат възможност да нарисуват свои картини. Входът за него включва палачинка и сок. Инициативата е подходяща за деца от 4 до 10 години.

В "Книгата", от 11:30 ч., цена: 12 лв.

20.11

She can too Арт+Феминизъм е традиционно световно събитие, по време на което редактори имат възможност да добавят съдържание към "Уикипедия" за жени, които творят в различни области на изкуството. Инициативата се появява през 2014 г., а тази година България за първи път ще се присъедини към нея. Така редактори от страната и чужбина ще могат да добавят или разширят биографиите на жени, посветили живота си на изкуството.

В Гьоте институт, от 17 ч.

Домашно кино

Милионите на Ескобар

В продължение на години наркодилърът Ескобар е трупал милиарди долари и е заравял купчините си с пари из цяла Колумбия. Голяма част от тях все още са неоткрити. В новия сезон на поредицата двамата бивши агенти на Администрацията за борба с наркотиците (DEA) – Крис Фейстл и Джери Саламех, се завръщат в страната в търсене на заровеното съкровище на Пабло Ескобар.

Премиера по Discovery Channel, всяка събота от 23:00 ч.

Експедиция "Амелия Еърхарт"

Двучасовият документален филм, част от продукцията "Жените, които променят света", проследява мисията на популярния подводен изследовател д-р Боб Балард, познат с откритието на останките на "Титаник" през 1985 г. Той поема на амбициозна експедиция, по време на която иска да разкрие мистерията около изчезването на американската авиаторка Амелия Еърхарт, която е сред първите жени пилоти и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан.

Премиера по National Geographics, 16 ноември от 22:00 ч.

Earthquake Bird

Криминална драма, продуцирана от Ридли Скот по едноименния и много награждаван роман на Сюзан Джоунс. Действието се развива в Токио през 1989 г., а в главната роля е героинята на Алисия Викандер – Луси Флай, която започва връзка с местен фотограф, поставяща на изпитание отношенията с най-добрата й приятелка – Лили. По-късно Лили изчезва... Сценарист и режисьор на Уош Уестморланд.

Премиера по Netflix, 15 ноември

The Toys That Made Us

Умовете зад най-емблематичните детски играчки в историята обсъждат възхода, а понякога и паденията на техните творения на милиарди долари. Сред тях са Star Trek, Transformers, LEGO, Hello Kitty и др.

Премиера по Netflix, 15 ноември

Още от Капитал