Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

За да се потопим по-надълбоко в нашумялата напоследък у нас култура на уличната храна, ще се върнем малко по-назад във времето от очакваното – в края на XIX век. Тогава Чарлс Гууднайт, известен тексаски скотовъд, решава да превърне стар фургон на американската армия в кухня, и създава революция в познатите дотогава начини на предлагане на храна в полеви условия. Няколко години по-късно на около 3000 км разстояние в щата Роуд Айлънд човек на име Уолтър Скот снабдява с прозорци малък фургон и го паркира пред офиса на местен вестник, а пайовете и сандвичите му веднага стават хит сред журналистите и преминаващите минувачи.

Удобствата, с които новата за времето си мобилна кухня изкушава продавачите на храна, постепенно изместват познатите дотогава chuckwagons. Пространството и сигурността, които носи тежкият военен фургон, се превръщат в незаменим плюс пред теглените от коне дребни каручки.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал