Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

Shutterstock    ©  Shutterstock

За да се потопим по-надълбоко в нашумялата напоследък у нас култура на уличната храна, ще се върнем малко по-назад във времето от очакваното – в края на XIX век. Тогава Чарлс Гууднайт, известен тексаски скотовъд, решава да превърне стар фургон на американската армия в кухня, и създава революция в познатите дотогава начини на предлагане на храна в полеви условия. Няколко години по-късно на около 3000 км разстояние в щата Роуд Айлънд човек на име Уолтър Скот снабдява с прозорци малък фургон и го паркира пред офиса на местен вестник, а пайовете и сандвичите му веднага стават хит сред журналистите и преминаващите минувачи.

Удобствата, с които новата за времето си мобилна кухня изкушава продавачите на храна, постепенно изместват познатите дотогава chuckwagons. Пространството и сигурността, които носи тежкият военен фургон, се превръщат в незаменим плюс пред теглените от коне дребни каручки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tomysbg avatar :-|
    невалиден

    много добро

    Нередност?
  • 2
    bnu1489146767518718 avatar :-|
    Dimitar Dobrev
    • + 1

    Важното е, че споменахте през 2015 кой и как направи “Дълго чаканата трансформация”, както и какво се намира на ул. А.Кънчев 22 : / Хубавото е, че всички освен Вас знаят : ) Весели празници

    Нередност?
Нов коментар