Камион желание
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Камион желание

Shutterstock

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

9272 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


За да се потопим по-надълбоко в нашумялата напоследък у нас култура на уличната храна, ще се върнем малко по-назад във времето от очакваното – в края на XIX век. Тогава Чарлс Гууднайт, известен тексаски скотовъд, решава да превърне стар фургон на американската армия в кухня, и създава революция в познатите дотогава начини на предлагане на храна в полеви условия. Няколко години по-късно на около 3000 км разстояние в щата Роуд Айлънд човек на име Уолтър Скот снабдява с прозорци малък фургон и го паркира пред офиса на местен вестник, а пайовете и сандвичите му веднага стават хит сред журналистите и преминаващите минувачи.

Удобствата, с които новата за времето си мобилна кухня изкушава продавачите на храна, постепенно изместват познатите дотогава chuckwagons. Пространството и сигурността, които носи тежкият военен фургон, се превръщат в незаменим плюс пред теглените от коне дребни каручки.

В съвременния свят вариациите на фууд тръковете прескачат от музикалните камиончета за сладолед, които познаваме от филмите, до добре познатите ни каравани за ход-дог, скара и бира, които обслужват потоците от туристи по българските курорти още от 90-те насам.

Но през 2015 г. бързото хранене у нас най-накрая претърпя дълго чаканата от толкова много кулинари авантюристи трансформация. Дълго чакана, защото гурмето в street food културата отдавна се развива в чужбина, но тук все още прохожда.

Плътна пара, микс от аромати, големи огньове, свежа музика и бръмчене на мотори – това е, най-общо казано, атмосферата, в която си говорим с представителите на няколко от най-търсените поп-ъп ресторанти в България днес.

"Chilli Hills Street Kitchen" е проект с дълга история, чийто двигател към момента са Александър Кюркиев, създател на фермата за люти чушки Chilli Hills, и Олег Караганов, барабанист в скейт пънк рок бандата Piranha и собственик на GrindHouse скейтклуб. Здравото им приятелство довежда до това след дълга пауза фермата на Сандо и неговата съпруга Боряна да се върне обратно в играта на мобилните кухни. Така през 2018 г. те се появяват на "Капана фест" в Пловдив за първи път в новата си формация. Самият бранд Chilli Hills се ражда някъде в Кокаляне на българска улица без име, където след завръщането си в България Сандо създава своята домашна ферма за люти чушки.

Изпреварил времето на food truck културата у нас, след близо две години работа на колела той слага на пауза Street Kitchen проекта си, за да се отдаде изцяло на създаването на рецепти за люти сосове и подправки, като през 2014 г. излиза първата серия на марката, от чушки, отгледани в собствената му градина.

Интересът към бранда бързо се увеличава и така на пазара се налага нова категория български натурален продукт. Откриването на собствен магазин не закъснява и в началото на 2018 г. Chilli Hills Farm Shop отваря врати, а голяма част от колегите им от мобилните кухни ползват техните сосове. "В България съществува заблудата, че българите ядем много люто и че всеки е свикнал с лютото на баба си, но продуктите на Чили Хилс са в пъти по-люти от всичко, което нашите кулинарни традиции познават. И това изненадва хората и ги привлича. А и ние предлагаме вкус за всеки рецептор", казва Олег. Може би именно това е причината през август тази година екипът да спечели първо място в категория "Best Burger" на European Street Food Awards – Bulgaria, с рецептата за техния "Bulleit" бъргър, направен с хитовия им Bulleit барбекю сос, с предоставен от Bulleit България бърбън.

Андре Токев, Васил Якимов и Луис Монтеро са професионалното жури, което оценява уменията на 15 участници. Караваната не стига до финала в Швеция, но въпреки това спечеленото първо място е гордост за цялата общност, а участието на България в подобно събитие е признание с голяма стойност.

Ограниченото пространство за работа и съхранение, електричеството, липсата на свободно течаща вода, местата за изхвърляне на мръсната, наклонът, на който ще разположиш камиона – с все едни и същи трудности се сблъсква всеки собственик на поп-ъп ресторант у нас. За сравнение - в чужбина съществуват обособени паркове, сезонни и целогодишни, които предоставят нужните условия за лесна работа на една каравана. Общото мнение е, че в България пречка за създаването на подобни места би била неосъвременената система, която често пречи на собствениците на този вид бизнес да вложат енергията си в развитие. С издействането на промените ѝ са се заели от Българската асоциация на мобилните кухни и барове.

"Обществото на мобилните кухни се сформира, когато през декември 2017 г. се състоя първият Sofia Food Truck Fest, където участвахме пет проекта. Големият студ ни сплоти. Оказа се, че можем да работим заедно, без да си крадем клиентите, и даже, когато работим заедно, публиката става още по-голяма. И така веднага започнахме да си говорим за следващия фест и групата ни започна да се увеличава. Помагаме си, предаваме опита си едни на други. Засега всички ние сме пионерите в тази нова култура за България и между нас има солидарност", споделя Константин Георгиев, създател на "Симбиоза".

Инженер по образование, Косьо е привлечен от кулинарията отдавна и не се отказва от хобито си дори докато работи по специалността си. Първо идва ресторантът "Делфинчето", а преди четири години с жена му Силвена отварят и стилната каравана, която намираме паркирана пред бизнес парк "Експо 2000". Оказва се, че бизнесът на мобилните кухни е наложил създаването и на бизнес, който предлага висок клас готови кулинарни решения. За достигането до крайния вариант на храната готвачът в караваната трябва да бъде максимално улеснен, като голяма част от подготовката ѝ е направена предварително и това в никакъв случай не намалява качеството ѝ. Месото се готви бавно, по су вид технология, а продуктите се опаковат интелигентно.

"Ние сме артисти на улицата, артисти с черпаци" – това е обобщението на Константин за този нов за страната ни образ, който мобилните кухни създават. За него постижение на "златното сечение" е да покажеш способността си да работиш без излишъци в кулинарните технологии. Затова поставя работата в караваната стъпала над тази в ресторант. И когато клиентът дава обратна връзка лично на човека с черпака, а той от своя страна предлага добри визия, аромат и послевкус, магията се случва и това те зарежда за следващата "битка".

Една такава любопитна "битка" за "Симбиоза", е посоката "стационарен формат". Проектът изпреварва този на караваната, но едва сега му предстои да види бял свят. Качеството и разнообразието на храната е общ принцип на всеки ван. Независимо дали става дума за сватба, детско парти или gaming събитие всеки от тях се старае да се съобрази с публиката си. Затова и менютата им търпят промени в зависимост от тематиката, като винаги се предвиждат веган и вегетариански опции. Свобода, която липсва на готвача в ресторант. Мисията е никой да не остане гладен, а доволните да бъдат колкото се може повече.

За мисията zero waste си говорим с Константин Терзийски и Мартин Синджирлиев, създатели на "Mangia Van", като и на съвсем скоро появилата се на "Кристал" "Манджа Station".

И двамата подкрепят тази философия, която има за цел да те научи да намалиш максимално отпадъка, който оставяш след себе си. Въпреки че не успяват да я следват напълно, те полагат усилия да спестят на природата каквото могат. Пластмасата е заместена с компостируеми продукти, сламките са хартиени, а съдовете им са за многократна употреба и се мият в новото попълнение – миялната машина, която хаби доста по-малко вода.

Целта им е да спрат използването на найлонови торбички от доставчиците, с които работят, като дават пример колко лесно всъщност се случва това в чужбина, когато и двете страни са готови да направят някакъв вид компромис с комфорта си, с идеята да спестят нещо на планетата.

User friendly визията на Станцията, както и тази на караваната, отново е дело на художничката Точка Илиева и носи своето послание – анимацията е един по-кратък път да грабнеш вниманието на човек и да предизвикаш у него добро настроение. И постига това не само у децата.

Да канят гост-готвачи е другата идея на Мартин и Косьо, която са решили да развиват занапред. До момента част от нея са били техни приятели, професионални готвачи и любители, между които и познатият ни от MasterChef Олег Ефремов. Предизвикателството заедно да разработят рецепта, която да представят в рамките на дадено събитие или тематична седмица, води до приключения не само за хората на тиганите, но и за публиката.

И ако за българина е трудно да приеме, че може да се храни на крак и да плаща цена, типична за удобствата на големите ресторанти, то с популяризирането на уличната кухня и налагането на нови стандарти в качеството ѝ посетителите определено започват да гледат на нея с други очи, оценявайки възможността да се докоснат до храна "без излишните претенции на белите покривки".

Този месец имаме две възможности да се потопим в атмосферата на уличното кулинарно майсторство. На 14 и 15 декември, ул. "Иван Вазов" в София, точно на гърба на Народния театър, ще се превърне в платформа за food taste и дискусии на тема "Food Waste".

Инициативата "Don’t waste, taste" в партньорство с "Манджа Ван", "Street Chefs", "Travel cocktails" и Столична община има за цел да обърне вниманието ни към огромните количества годна за употреба храна, които се изхвърлят. Всяка каравана, участник в събитието, ще представи waste предложение в менюто си.

Между 16 и 22-декември е Sofia Food Truck Fest – Christmas edition’19, който се провежда за трета поредна година и предстои да събере най-много камиони от всички свои издания до момента. Локацията е ул. "Ангел Кънчев" 22 и Dj Мартен, Dj Emil Prize и Исус Ангелов са само част от имената, включени в музикалната програма.

За да се потопим по-надълбоко в нашумялата напоследък у нас култура на уличната храна, ще се върнем малко по-назад във времето от очакваното – в края на XIX век. Тогава Чарлс Гууднайт, известен тексаски скотовъд, решава да превърне стар фургон на американската армия в кухня, и създава революция в познатите дотогава начини на предлагане на храна в полеви условия. Няколко години по-късно на около 3000 км разстояние в щата Роуд Айлънд човек на име Уолтър Скот снабдява с прозорци малък фургон и го паркира пред офиса на местен вестник, а пайовете и сандвичите му веднага стават хит сред журналистите и преминаващите минувачи.

Удобствата, с които новата за времето си мобилна кухня изкушава продавачите на храна, постепенно изместват познатите дотогава chuckwagons. Пространството и сигурността, които носи тежкият военен фургон, се превръщат в незаменим плюс пред теглените от коне дребни каручки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  tomysbg avatar :-|
  невалиден

  много добро

 • 2
  bnu1489146767518718 avatar :-|
  Dimitar Dobrev

  Важното е, че споменахте през 2015 кой и как направи “Дълго чаканата трансформация”, както и какво се намира на ул. А.Кънчев 22 : / Хубавото е, че всички освен Вас знаят : ) Весели празници


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Календар

Календар

Домашно кино

Домашно кино

Домашно кино

Домашно кино

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.