Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и предстоящата седмица

24.01

Wickeda се завръщат След повече от двегодишна пауза групата Wickeda ще се срещне отново с феновете си на живо. Организаторите са подготвили две изненади: на сцената ще излязат и популярен китарист, който досега не се е изявявал с бандата, както и тромбонист, когото отдавна не сме слушали в този състав.

В Maze, от 22:30 ч., вход; 5 лв. до 21.30, 10 лв. след 21.30

24.01

Нулев отпадък на практика Блажка Димитрова, която стои зад първото заведение с нулев отпадък в България - "Благичка - Zero Waste", ще представи книгата си, посветена на същата тема. Тя носи заглавието "Живот с нулев отпадък в България", а авторката споделя, че в нея е събрала практични съвети, които ще помогнат на читателите да се запознаят с философията на живота без отпадъци. (Още за Блажка Димитрова тук.)

В зала за събития "В парка" от 18:30 ч.

24.01

The Brand New Heavies на 30 The Brand New Heavies ще гостуват в София, за да представят най-новия си албум. Той носи името TBNH и е посветен на 30-ата годишнина на групата. Новите предложения включват интересни колаборации. Групата е озаглавила турнето си The Funk Is Back, а в България The Brand New Heavies ще се изявят с вокал Анджела Ричи.

В Sofia Live Club от 20 ч., билети: 75 лв.

24.01

История на изкуството за любители Поредната лекция от серията "История на изкуството за любители" е посветена на книгите часослови. Те представляват украсени с миниатюри ръкописи, а лекторът Кристина Тужарова ще проследи тяхната история от XV до XVI век.

В "Зона 21" от 19:30 ч., вход: 10 лв.

24.01

Fiddler on the Roof Музикалният театър ще постави за пръв път мюзикъла "Цигулар на покрива", признат за класика в жанра. Творбата е дело на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник. Сюжетът е по разказите Шалом Алейхем, а българският превод е дело на Валери Петров. Световната премиера на мюзикъла на Бродуей е през 1964 г., а у нас той ще бъде представен за пръв път.

В Музикалния театър от 19 ч., цени: 15 - 40 лв.

25.01

Парти с пижами "Музейко" организира парти с преспиване за деца от 7 до 13 г. под надслов "Кукери и караконджули". Програмата включва прожекция на филма "Златната ябълка", сбор на самодиви и дефиле на костюмираните, ателие за изработка на кукерска маска, тур с фенерчета и четене на народна приказка. Необходимо е децата да носят спални чували и шалтета и да имат придружител на възраст над 25 години.

В "Музейко" от 18:30 ч., цена за възрастен (над 25 г.) + 1 дете (7 - 13 г.): 45 лв.

25.01

Последните самураи "Азиатски следобеди" организира специална лекция, посветена на самураите. На нея ще бъде обърнато специално внимание на разликата между обществено популярната представа за тях и реалността. Ще имате възможност да научите повече за техните оръжия, кодекса бушидо и някои от най-ярките личности сред самураите.

В "Зала 21" на бул. "Патриарх Евтимий" 2А от 15 ч., вход: 7 лв.

25.01

Образование на практика Фестивалът "Намереното поколение" има за цел да намери начин българското образование да поеме в по-практическа насока. Инициативата ще се проведе с подкрепата на МОН и ще събере на едно място представители на образованието, науката и бизнеса. Очакват се иновативни работилници, демонстрации, експерименти. Лекционният модул, от друга страна, е насочен към повишаване квалификацията на професионалистите, интегрирането на доказани, работещи методи в преподаването, които да стимулират повече успехи.

В НДК от 10 ч., билет 25 лв.

25.01.

От Витоша по-високо няма Поредното издание на TEDxVitosha носи името "Високо. Високо. Високо" и ще се опита да отговори на въпроси като: как изглежда светът от високо, от много високо; гаранция за високо качество на живот ли са високите технологии; и колко високо да застанем, за да ни видят. Инициативата ще събере на едно място 18 лектори от страната и чужбина с различни призвания и професии. Сред тях са Миролюба Бенатова, д-р Атанас Скатов, Боряна Узунова и др.

В Театър "Азарян" от 9 ч., билети: 99 - 169 лв.

25.01

Фотомайстори Софийска фотографска школа организира лекцията "Титани на портретната фотография", по време на която ще представи творчеството на седем портретни фотографа. Лекцията е безплатна, а местата са ограничени и е необходимо предварително записване на [email protected]

В Софийска фотографска школа от 10 ч.

27.01

Противовъзпалително хранене Food connection и хранителният терапевт и консултант Михаела Белорешка организират кулинарен курс, посветен на противовъзпалителното хранене. По време на курса ще можете да научите какво е възпаление, кои са храните, които го причиняват, храни, които да включите в менюто си, както и рецепти. На място ще се приготвя и противовъзпалителен тоник от куркума, пълнен сладък картоф, баунти хапки.

Във Food connection от 19 ч.

до 31.01

ВИК или пристанище Фотографът Димитри Стефанов ще представи последния си проект, озаглавен ВИК. Изложбата включва фотографии от пътуването му до Исландия, в които той прави завой от черно-бялата стилистика, в която е свикнал да работи. Всички кадри са в цвят и показват начина, по който артистът е видял Исландия. ВИК всъщност е игра на думи и идва от vík на старонорвежки, която означава малък залив или вход към пристанище. Пристанището за фотографа е символ на спасение от суровата земя.

В кафе-галерия "Фотосинтезис"

Домашно кино

The Goop Lab

Холивудската актриса Гуинет Полтроу става постоянна част от редиците на Netflix със собствено шоу, вдъхновено от личния й бранд. Водени от любопитството си, тя и нейният екип разглеждат и коментират т.нар. Wellness теми, свързани със здравето и психиката ни. В рамките на шест половинчасови епизода те ще дават полезни съвети на съвременните жени по въпросите, които ги вълнуват - как да намалят стреса, да постигнат оптимално сексуално удоволствие, да минават през остаряването, като представят различни терапии, процедури и специалисти.

Премиера по Netflix, 24 януари

Берлински Вавилон III

Трети сезон на сериала, чието действие се развива през есента на 1929 г. в Берлин по време на размирните седмици преди краха на Уолстрийт. Инспектор Гереон Рат и Шарлот Ритър разследват смъртта на актрисата Бети Уинтър. Звуковите филми превземат кината и мнозина остават без работа, а един съмнителен арменец решава да опита късмета си като филмов продуцент, но скоро разбира, че киноиндустрията е също толкова покварена като подземния свят. Черният Райхсвер набира сили за следващия опит да свали демокрацията. Но падне ли нощ, всичко, изглежда, се забравя и градът танцува на ръба на пропастта като за последно.

Премиера по HBO GO и HBO3, 24 януари от 21.50 ч.

The Stranger

"Непознатият" е книга на американския автор на бестселъри Харлан Коубън, по която стрийминг платформата Netflix решава да направи екранизация. Осемте едночасови епизода на психологическия трилър се фокусират върху героят Адам Прайс - постигнал американската мечта с престижна работа, семейство с две деца и прекрасна къща, докато се един ден не се появява непознат, който му поднася жестоки истини....

Премиера по Netflix, 29 януари

Още от Капитал