Изложбите на 2020
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изложбите на 2020

The Grand Egyptian Museum, най-големият археологически музей в света, ще отвори врати в Кайро в края на годината

Изложбите на 2020

От Рафаело до Кристо плюс няколко нови музея за ценители

4544 прочитания

The Grand Egyptian Museum, най-големият археологически музей в света, ще отвори врати в Кайро в края на годината


Докато 2019 г. премина под знака на серия изложби и събития, отбелязващи 500 години от смъртта на Леонардо, през 2020 г. големите музеи и галерии ще отбележат пет века от смъртта на Рафаело. Kulturforum и Gemäldegalerie в Берлин представят творчеството на италианския художник (1483-1520) в две големи експозиции. Първата проследява основните етапи в творчеството му и продължава до 26 април, а втората - в Gemäldegalerie, представя платна на великия майстор, създадени през римския му период, когато той рисува портрети на благородни дами. Сред тях са прочутите "Мадона Алба", "Мадона Фолиньо", "Мадоната с рибата" и "Мадоната в креслото". За първи път в Берлин в рамките на тази изложба гостува и ценното притежание на Националната галерия в Лондон - "Мадона с карамфили", която досега не е напускала никога залите на лондонската галерия.

След Рафаело на фокус в няколко световни музеи и галерии е творчеството на Винсент ван Гог. През май във френския град Арл, където Ван Гог прекарва една година от живота си (1888, в Жълтата къща), се открива голяма ретроспектива, която продължава до 22 октомври във фондацията "Ван Гог". Въпреки че холандският художник рисува много активно във времето, прекарано в Арл, фондацията не притежава тези платна и за целите на изложбата те ще бъдат наети от световни музеи, в чиито колекции са картините на Ван Гог. От 19 юни до 23 август музеят "Ван Гог" в Амстердам представя ценна колекция с писмата на Ван Гог. В изложбата са включени откъси от личната кореспонденция на художника с брат му Тео, 23 картини и 6 рисунки.

Ван Гог е основен герой и в една от най-интересните изложби в Съединените щати. "Ван Гог в Америка" е интересна ретроспектива, организирана от Detroit Institute of Arts. Американската публика открива Ван Гог сравнително късно. Негови картини са показани едва през 1913 г. по време на изложението за изкуство в Ню Йорк Armory Show, а името му става известно на масовата публика едва след като на голям екран се появява филм за Ван Гог - екранизация по биографичния роман на Ървин Стоун - Lust for life (1934).

В частния музей на застрахователната компания Sompo Japan в Токио през октомври също се открива голяма ретроспектива, посветена на Ван Гог. Интересна е историята на холандския майстор с японската столица и по-конкретно със застрахователната компания Yasuda (днешно име Sompo), която през 1987 г. купува от Националната галерия в Лондон версия на "Слънчогледите" (1889), рисувана година по-рано (1888), а няколко десетилетия след това инвестира в организирането на ретроспектива, в центъра на която е именно тази картина. Успоредно с изложбата в частния музей на компанията оригиналът на "Слънчогледите" също гостува в Токио, но в друга изложба. Националният музей за западно изкуство в Токио представя от 3 март до 14 юни групова изложба, в която участва "Слънчогледите". Същата експозиция ще гостува през лятото на Националния музей в Осака.

Пътешествието в света на Ван Гог продължава с изложба в Падуа, Италия, където от 10 октомври до 11 април 2021 г. в културен център, разположен в сграда на манастир, построен през XVI век, ще бъде показана изложбата "Ван Гог - Цветовете на живота". Сто платна на холандския художник гостуват в Падуа благодарение на финансовата подкрепа на голяма италианска компания. От октомври 2020 до 3 януари 2021 г. музеят в Санта Барбара, Калифорния, също представя своя силен Ван Гог акцент - "През очите на Винсент".

И докато някои от най-големите почитатели на изкуството подготвят пътуванията си за тази година около изложбите на различни места по света, за други изкуството идва на крака, докато практикуват любимия си зимен спорт.

Пабло Пикасо и Александър Калдер са главните герои в ретроспективи, организирани в два прочути зимни курорта в Швейцария - Гщаад и Сен Мориц. "Пикасо през обектива на Дейвид Дъглас Дънкан" е проект, създаден специално за галерията Le Vieux Chalet в Гщаад от внука на Пикасо - Клод. Откриването е на 1 февруари, а изложбата продължава до 24 май. Клонът на прочутата галерия Hauser & Wirth в Сен Мориц представя творчеството на Александър Калдер в ретроспектива до средата на март.

С много силна изложба посреща есента на 2020 г. музеят в холандския град Асен, провинция Дренте. "Фрида Кало - Viva La Frida" ще представи богата селекция от картини, вещи, снимки и писма на Фрида Кало, събрани от музеи в Англия и Мексико. Очаква се интересът към тази изложба да бъде голям, затова организаторите препоръчват предварително купуване на билети. Музеят в Асен се намира на два часа път с влак от Амстердам и въпреки че не е известен на масовата публика, се слави като активен културен център с богата и провокативна програма.

Провокация е и ключовата дума в една от най-дългоочакваните изложби в Лондон, в центъра на която е подценявана години наред италианска художничка. Във Великобритания за първи път се организира внушителна ретроспектива на Артемизия Джентилески (1593-1653). Изложбата "Артемизия" се открива на 6 април, гостува на Националната галерия в Лондон до 26 юли и представя някои от най-важните периоди в творческото й развитие. С драматична съдба (като ученичка Артемизия е изнасилена от своя преподавател по рисуване Агостино Таси, което е последвано от шумен съдебен процес във Флоренция), Артемизия е гордостта на Флорентинската живописна школа. Баща й, Орацио Джентилески, е също известен художник от този период и опора в кариерата й, трудна за жена по онова време. През последните години творчеството на Артемизия Джентилески преживя истински ренесанс заради включването й като референция в няколко забележителни феминистки арт проекта.

Със силни социални и феминистки послания е и творчеството на иранската артистка Ширин Нешат, която е в центъра на две големи изложби през тази година. Първата - "Ширин Нешат - Никога повече няма да видя слънцето", е в частния музей Broad в Лос Анджелис, а втората е организирана от галерията "Азедин Алая" в Париж, благодарение на семейството колекционери Жером и Еманюел де Ноармон, които представят Ширин Нешат във Франция.

Thе National Portrait Gallery в Лондон организира ретроспектива на британския художник Дейвид Хокни (27 февруари - 28 юни), който напоследък прекарва по-голяма част от времето си в Лос Анджелис. В Лондон ще се открие и друга интересна изложба, посветена на италианската модна дизайнерка Миуча Прада и създадената от нея марка. The Prada - Front and Back се открива на 20 септември и отсега се очаква тази експозиция да е достоен съперник по зрителски интерес на абсолютния миналогодишен фаворит на публиката - изложбата за Стенли Кубрик.

Кристо в Париж

От 18 март до 15 юни Центърът за модерно и съвременно изкуство "Помпиду" организира голяма изложба, която проследява парижкия период на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод. Ретроспективата в "Помпиду" беше планирана така, че да съвпадне с един от дългоочакваните проекти на Кристо - опаковането на Триумфалната арка, обявен за тази пролет. В крайна сметка официалните дати за реализирането на този проект са от 19 септември до 4 октомври. Промяната беше наложена от една природна особеност - защитен вид соколи, които точно през пролетта свиват гнезда при Триумфалната арка.

Опаковането на Триумфалната арка е идея, която се ражда през 1961 г., три години след като Кристо среща Жан-Клод в Париж. Тогава той прави фотомонтаж с монумента, видян от Avenue Foch. Шейсет години по-късно Кристо ще осъществи дългогодишната си мечта, а финансирането идва от продажбата на литографии, малки модели и арт произведения, създадени в периода 1950-1960 г.

Рекорден брой нови музеи отварят врати през 2020 г.

Единствено музеят на Джордж Лукас в Калифорния отложи откриването си за 2021 г.

Държавни музеи и частни институции, създадени от меценати, превръщат 2020 г. в добра година за изкуството. На 12 май врати отваря новото пространство към Albertina Modern във Виена. Реновацията и събирането на постоянна колекция се оценяват на стойност 50 милиона евро. Първата изложба, с която ще се открие новото галерийно пространство под шапката на един от най-важните музеи в австрийската столица, е посветена на следвоенния период (1945-1980) в австрийското изкуство.

С огромен интерес се очаква и отварянето на музея на Едвард Мунк в Осло. В него са инвестирани 293 млн. евро. Институцията ще посрещне първите си посетители това лято. Тринайсететажната сграда ще приютява уникална колекция от 1150 картини на създателя на "Викът" и над 18 000 принта. Първата изложба в новооткрития музей ще бъде своеобразен диалог между Мунк и британската артистка Трейси Емин.

За това лято е предвидено и откриването на частния музей на колекционерското семейство Пино - Bourse de Commerce-Pinault Collection. В сградата по проект на Тадао Андо са инвестирани 170 млн. евро. Японският архитект е проектирал и другите две големи венециански галерии, собственост на семейство Пино - Palazzo Grassi и Punta della Dogana.

Подобно на семейство Пино още един милиардер споделя страстта си към изкуството, но в Москва. През септември се очаква откриването на частния музей на милиардера Леонид Микелсон - GES-2, на стойност 300 милиона евро. Сградата е изградена по проект на италианския архитект Ренцо Пиано, един от създателите на парижкия център за модерно изкуство "Помпиду", а в сградата освен музей ще има амфитеатър, образователен център и библиотека.

Рекордът за инвестиция в сграда на изкуството държи Grand Egyptian Museum, който ще отвори врати в Кайро през късната есен на тази година. Инвестиция за 1 млрд. евро и обещание за бляскава церемония по откриването обещават създателите на египетския център за изкуство, в който ще има и огромен киносалон. По планове музеят ще надминава по размери Ватикана - 480 000 квадратни метра.

Докато 2019 г. премина под знака на серия изложби и събития, отбелязващи 500 години от смъртта на Леонардо, през 2020 г. големите музеи и галерии ще отбележат пет века от смъртта на Рафаело. Kulturforum и Gemäldegalerie в Берлин представят творчеството на италианския художник (1483-1520) в две големи експозиции. Първата проследява основните етапи в творчеството му и продължава до 26 април, а втората - в Gemäldegalerie, представя платна на великия майстор, създадени през римския му период, когато той рисува портрети на благородни дами. Сред тях са прочутите "Мадона Алба", "Мадона Фолиньо", "Мадоната с рибата" и "Мадоната в креслото". За първи път в Берлин в рамките на тази изложба гостува и ценното притежание на Националната галерия в Лондон - "Мадона с карамфили", която досега не е напускала никога залите на лондонската галерия.

След Рафаело на фокус в няколко световни музеи и галерии е творчеството на Винсент ван Гог. През май във френския град Арл, където Ван Гог прекарва една година от живота си (1888, в Жълтата къща), се открива голяма ретроспектива, която продължава до 22 октомври във фондацията "Ван Гог". Въпреки че холандският художник рисува много активно във времето, прекарано в Арл, фондацията не притежава тези платна и за целите на изложбата те ще бъдат наети от световни музеи, в чиито колекции са картините на Ван Гог. От 19 юни до 23 август музеят "Ван Гог" в Амстердам представя ценна колекция с писмата на Ван Гог. В изложбата са включени откъси от личната кореспонденция на художника с брат му Тео, 23 картини и 6 рисунки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    tyg36557049 avatar :-|
    tyg36557049

    В момента в гр. Ловеч, България има изложба на големия български художник професор ТЕОФАН СОКЕРОВ, който скоро почина. Той е от град Ловеч и беше изключително талантлив и плодотворен! Ценете и българските творци!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино

Светват екраните

Светват екраните

Календар

Календар

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.