Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

7.02

Рожден ден до късен час Клуб Mixtape 5 празнува своя девети рожден ден. На сцената в голямата зала ще се качат The Gentlemen, Mila Robert, VAN COCK, Григовор и CиК BROS. В малката зала ще се изявят Future Sounds of Sofia. Входът за събитието е свободен, а клубът не работи с резервации.

В Mixtape 5, от 21 ч.

8-9.02

Веган фотография Ресторант Soul Kitchen съвместно с Cardamon.Studio и Ancestral Superfoods организират поредица от уъркшопи Raw Files & Food, посветени на кулинарната фотография. Сами избирате дали да снимате с телефон или с фотоапарат. Лектор на събитието ще бъде Симеон Леви.

В Soul Kitchen, от 10 ч., цена: 90 лв.

8.02

Дързост и красота 2
Дойде време и за втората част на лекцията "Най-дръзките произведения и акции на съвременното изкуство". Организаторите уточняват, че не е необходимо да сте чули първата лекция, за да присъствате на втората. Мотото на събитието е "Смислени провокации и добро настроение", а лектори ще бъдат изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова от Art and Culture Today.

В Дом на киното, от 16 ч., при покупка онлайн билетите са на стойност 10 лв. за всички

8.02

Премиера по книга Предстои премиерата на авторския спектакъл на режисьорката Василена Радева "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта". Той е създаден в съавторство с актрисите Невена Калудова, Богдана Котарева, Юлиана Сайска и Елена Димитрова, които участват в спектакъла. Постановката е вдъхновена от книгата на Петя Накова "Годината на осемте химии" и разказва четири истории за срещата с диагнозата "рак".

В Театър "Азарян", от 18:30 ч., билети: 15 лв.

8.02

Светът според Мартин Пар Галерия "Синтезис" представя изложбата на британския фотограф Мартин Пар "Този малък свят". Проектът е един от най-емблематичните му и е представен за първи път през 1995 г., а настоящата изложба включва четиридесет фотографии, заснети в периода 1989 - 2019 г. Основната идея на Пар е, че глобалната култура, която е в непрекъснато търсене на други култури, всъщност ги разрушава.

В галерия "Синтезис", от 19 ч.

08. 02

Tour de Зарезан Българската асоциация на независимите лозаро-винари организира третия пореден Софийски квартален Tour de Зарезан 2020, който ще даде началото на отбелязването на празника Трифон Зарезан. В рамките на събитието ще бъдат представени 16 изби, а турът преминава през пет различни винени локации. Посетителите ще опитат 32 различни вина, а ако съберат печати от посетени четири локации по техен избор, са поканени да участват в томбола с винени награди.

От 12 ч. може да започнете обиколка във всеки един от участниците: магазин Vino Orenda, винен бар Grape Central, магазин "Купаж", магазин Enjoywine, винобар и магазин "Балабан". Пълен списък на: baiw.org

9.02

XL Камбаните Поредното състезание от поредицата бягания, организирани от 5kmrun, ще се състои в полите на Витоша в местността Камбаните. Организаторите разкриват, че трасето има денивелация от около 140 м. За участие е необходимо предварително записване. Таксите от XL състезанията подпомагат организирането на редовните петкилометрови бягания.

Старт от Камбаните, в 11 ч., записване на: 5kmrun.bg

9.02

Детски оскари Дни преди връчването на наградите "Оскар" NIM kids animation организират детска работилница за късометражни филми. Някои от лентите ще участват в "Детска Киномания 2020", а по време на събитието ще бъдат обсъдени различни филмови продукции. Децата ще имат възможност да снимат и да режисират. Работилницата е подходяща за участници над 8 години.

В "Къща за птици", от 10:30 ч., такса за деня - 45 лв.

10.02

Звезден филмов куиз След церемонията за наградите "Оскар" бар "Петък" организира тематична вечер. В рамките на събитието ще се състои дискусия, посветена на тазгодишната церемония и обявените победители. Всички желаещи ще могат да тестват филмовите си познания, като участват в кинокуиз с тематични награди. Участието в надпреварата е организирано в отбори от 5 души и става с предварително записване.

В бар "Петък", от 20 ч.

11.02

Memory Full Поредното събитие на Ratio носи името "Memory Full - как помни мозъкът". В рамките на събитието ще имате възможността да чуете двама лектори. Проф. Богдан Драгански, невролог от Университета в Лозана, и Богомил Пешев, студент от Биологическия факултет към СУ, ще разкрият повече както за традиционните, така и за новите тенденции в изследването на паметта.

В City Stage, билети: 10-15 лв.

13.02

Дръж се Предстои премиерата на спектакъла "Дръж се" с хореограф Цвета Дойчева. Основна тема в постановката е нуждата от смяна на наратива, когато говорим за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа. Спектакълът ще се опита да покаже нов начин, по който да се вербализират травматичното преживяване и болката. В събитието участие ще вземат: Аделина Желязкова, Изабел Миткова, Яница Атанасова, както и самата Цвета Дойчева.

В Derida Stage, от 19:30 ч., билети: 12 и 15 лв.

13-16.02

Зимен фестивал Зимният фест на хижа "Плевен" е насочен към всички любители на планината с по-специален фокус върху зимните спортове. В рамките на събитието ще може да изкачите връх Ботев с водач, да направите началните си стъпки в катеренето по замръзнал водопад с инструктор, както и да се възползвате от ски туринг и фрирайд с гид и да посетите планинска пещера.

В хижа "Плевен", пълната програма и цени за различните събития: www.katerene.bg

ДОМАШНО КИНО

Рокетмен

Филмът пресъздава невероятната човешка история на Елтън Джон и проследява фантастичната му трансформация от срамежливия пианист Реджиналд Дуайт до световноизвестна суперзвезда. Действието се развива на фона на най-обичаните песни на певеца, а актьорът Тарън Еджъртън, пресъздаващ образа му, спечели за изпълнението си наградата за най-добра главна мъжка роля в тазгодишните награди "Златен глобус".

Премиера по HBO, 9 февруари от 21:00 ч.

Narcos: Mexico

Темата наркокартели е богата на сюжети и напрежение и съвсем естествено е продуцентите на поредицата Narcos да искат да я продължат. Драмите продължават и във втория сезон на Narcos, развиващ се в Мексико, и там, където ни остави първия - с преследването на Гайардо и прочутия картел Гуадалахара след смъртта на Кики Камарена. Действието се развива в средата на 80-те години на ХХ век, а в главната роля отново ще видим Диего Луна ("И твойта майка също").

Премиера по Netflix, 13 февруари

Гигантските структури на Ричард Хамънд

Британският водещ, носител на редица награди - Ричард Хамънд, стартира чисто нова, инженерна поредица, в която ще изследва най-големите структури и машини в света. От Великобритания през Германия до САЩ, Хамънд се отправя на глобално приключение, за да разбере как инженерите ги строят, поддържат и използват.

Премиера по Discovery Channel, 8 февруари от 22:00 ч.

Horse Girl

Сара e социално изолирана млада жена, която работи в магазин за изкуства и занаяти и посещава часове по зумба, но няма много приятели. Един ден се запознава с момче, което я харесва, но малко след това изведнъж започва да страда от смущаващи видения, които й пречат да направи разлика между мечта и реалност...

Премиера по Netflix, 7 февруари

Още от Капитал