Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

Кадър от "Тя, която маха от влака"
Кадър от "Тя, която маха от влака"
Кадър от "Тя, която маха от влака"
Кадър от "Тя, която маха от влака"

12.02

Любов. Специален проект на маестро Йордан Камджалов с Плевенската филхармония и актрисата Деси Тенекеджиева. Музикантите ще изпълнят Симфония No.2 за струнен оркестър в ре мажор от Феликс Менделсон, а благодарение на оригиналната концепция на диригента публиката ще има възможността за първи път да чуе "Четирите годишни времена" от Антонио Вивалди в изпълнение на маримба, чело и китара освен на цигулка. В концерта участие ще вземат млади творци - лауреати на фондациите "Стоян Камбарев" и "Йордан Камджалов". Зала "България", два концерта - от 17:30 и 20:00 ч., билети от мрежата на Eventim и от касите на залата.

12.02

Най-доброто българско късо кино. Филмовата селекция, изготвена от редакторите на "Кинематограф", подбира някои от най-добрите заглавия в българското късо кино през последните три години. Това са "Брак" на Слава Дойчева, "На червено" на Тома Вашаров, "Живи отражения" на Мариета Печанска, "Тя, която маха от влака" на Камелия Петрова. Кино "Влайкова", билети: 8 лв. предварително от касата на киното и в деня на събитието, онлайн от urboapp.com

13 - 16.02

Just Love. Месец февруари дава чудесен повод на галериите "Аросита" и Depoo да поканят автори с различни гледни точки към темата за любовта: като интимно изживяване, към изкуството или фикция, в обща експозиция, наречена Just Love. Поканата е приета от Rassim, Сашо Стоицов, Антон Терзиев, J.Pank, Лиана Димитрова, Александър Вълчев, Антоанета Quick-Antoaneta, Стефан Петрунов, Михаела Зоева, Добромомир-Иван, Васко Славков и Emilia Emileva&Papieta. Творбите им могат да бъдат разгледани физически в изброените дати, а до края на месеца ще са достъпни в тяхната обща виртуална платформа: www.depoo.space/justlove

13.02

Как бързо тече животът от януари до декември. Хореографката Галина Борисова се вдъхновява от Вирджиния Улф, за да създаде спектакъл, стъпил върху един зададен от писателката въпрос в книгата й "Към фара": "Какъв е смисълът на живота? Това е всичко - един прост въпрос, който се сгъстяваше с годините, притискаше човека все по-здраво. Голямото откровение не беше дошло. Голямото откровение може би никога не идваше. Вместо това идваха малки, ежедневни чудеса, просветления, неочаквано запалени в мрака клечки кибрит." Галерия "Етюд", 19:30 ч.

14.02

Crazy Market: Love & Wine. Специална селекция от любовни и не толкова обвързващи подаръци. Дворът на софийския ресторант ще се превърне в маркет и пресечна точка на любовта към фината естетика, вкусната храна и напитки благодарение на участието на Victor Pavlov Jewellery, Tochka & Tochka, Silvia Chaneva, Mamuri handmade studio, e.t.i.k.a, Supanyo, Maryan Winery, Studio DA, ИК Жанет 45, G_sign, Korchev Design Studio, Бор-и-Сова, rozwell и др. Ще има емоционална екстра - музика на живо от Михаил Йосифов, Велека Цанкова и Ангел Заберски. Ресторант Crazy Diamond.

14.02

Любовен концерт. Певицата Ирина Флорин представя свой специален онлайн концерт, създаден за Деня на влюбените. Ще чуете най-големите й хитове и последните й парчета в неочаквани и емоционални аранжименти, сътворени от музикантите Момчил Колев, Щерион Пилидов, Мартин Стоянов, Михаил Шишков, Димитър Бакърджиев, Теодора Радилова и Quarto Quartet. Гости на музикалния празник са младите изпълнители Тино и Vick. В YouTube канала на Ирина Флорин от 20:00 ч.

14.02

Ромео и Жулиета. Максим Ешкенази влиза в ролята на Ромео, за да цитира стихове на Шекспир, неговата сценична Жулиета ще бъде актрисата Радина Боршош. Двамата ще разкажат вечната история за любовта, а Оркестърът на Софийската филхармония ще изпълни откъси от произведения на композиторите Сергей Прокофиев, Пьотр Илич Чайковски, Ектор Берлиоз, Шарл Гуно, Нино Рота, вдъхновили се от пиесата "Ромео и Жулиета". Диригент на концерта е Григор Паликаров. Зала "България". Билети на касата на зала "България", както и в сайта на Eventim, 11:00 ч.

14.02

Ромео и Жулиета. Още една история за трагичната история на двамата влюбени от Верона, този път пресъздадена чрез модерен танцов прочит от Балет "Арабеск". В него авторският екип начело с хороеграфа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието и има ли промяна в човешкото съзнание и поведение днес. Музикален театър "Стефан Македонски", 17:00 ч.

14.02

Love Songs с Мирослава Кацарова. Романтично джаз пътешествие с някои от най-вълнуващите песни, представени на пет езика, от певицата, радиоводещ и организатор на Plovdiv Jazz Fest. Тя ще запознае публиката и с интересни факти за изпълнителите и парчетата, които е подбрала за това специално издание на формата "Опера Бутик". С танци от Амaдео Джунта и Мара Салваджо и пиано от Мирослав Турийски. Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", 18:00 ч.

до 6.03

Гледки от ателието и нови работи. Първа самостоятелна изложба на родения в София, но живеещ вече повече от 30 години в Брюксел Николай Константинов. Творческата и професионалната му биография започват от Висшето национално училище за визуални изкуства La Cambre в Брюксел през 1995 г., от 1998 г. е асистент, а от 2019 г. професор по Дигитални изкуства 3D в същото учебно заведение. Настоящата експозиция включва най-новите рисунки на художника от тази и изминалата година, както и дългосрочния проект "Посещение в ателието", който той развива в дигиталната триизмерна реалност от няколко години. В галерия "Структура".

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино