Домашно кино

Какво ново в стрийминг платформите и на малкия екран

Nomadland

Този филм спечели "Златен лъв" във Венеция и приза на публиката в Торонто и e основен претендент при наградите "Оскар". В него изключителната актриса Франсис Макдорманд влиза в ролята на прехвърлилата шейсет Фърн, изгубила всичко по време на Голямата рецесия. Тя се отправя на път и обикаля Америка като съвременен номад, изследвайки живота, докато пътува с микробуса си и се среща с различни хора (реални личности, не актьори). Лентата е дело на китайската режисьорка и сценаристка Клое Джао и е адаптация на книгата Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century на Джесика Брудър.

Премиера, Hulu, 19 февруари.

I Care A Lot

Розамунд Пайк е в главната роля в тази черна комедия. Героинята й Марла Грейсън е безскрупулна бизнес дама, измислила схема, в която убеждава съдии да я направят настойник на възрастни хора, за да ги вкара в домове, а след това да разпродаде имуществото им. Докато един ден се сблъсква с неподходящата жертва с връзки в престъпния свят. С участието и на Питър Динклидж.

Премиера, Netflix, 19 февруари

Октопод

Помните ли комисар Корадо Катани и неговата борба със сицилианската мафия? Сериалът и играта на Микеле Плачидо разтърсиха българския зрител преди около три десетилетия. Днес култовият криминален сериал се завръща в ефира на обществената телевизия. Тя ще излъчи последователно всички негови десет сезона, снимани в продължение на 17 години.

БНТ 2, 16 февруари, 20:00 ч., от понеделник до четвъртък.

Judas and The Black Messiah

Биографична драма за председателя на "Партията на Черните пантери" в Илинойс Фред Хамптън (Даниел Калуя от "Бягай!"), който е само на 21 години към момента на ликвидирането му от ФБР. Лентата се фокусира върху това как бюрото вербува дребен престъпник на име Уилям О'Нийл, за да съдейства в "заглушаването" на призивите и лозунгите на движението.

Премиера, HBO Max.

Супермен и Лоис

След години в борба срещу суперзлодеи, чудовища, опустошаващи Метрополис, и извънземни нашественици най-известният супергерой в света, Човекът от стомана, познат още като Кларк Кент (Тайлър Хеклин), и най-известната журналистка от комиксите, Лоис Лейн (Елизабет Тулок), се изправят лице в лице с едно от най-големите предизвикателства досега - да са работещи родители в днешно време. Новият сериал от вселената на DC показва чисто човешки препятствия и загрижеността им дали с порастването си синовете им Джонатан и Джордан няма да проявят криптонските сили на баща си.

Премиера, HBO GO, 24 февруари.

Bliss

Драматичен филм с участието на неочакваната екранна двойка Оуен Уилсън и Салма Хайек. Героите им се срещат, след като Грег наскоро се е развел и е бил уволнен. Изабел е мистериозна жена, която живее на улицата (но и влиза в ролята на иновативен учен) и трябва да го убеди, че светът около тях е компютърна симулация в красив и мирен "истински" свят на блаженство. Сценарият и режисурата са на Майк Кейхил, популярен с филма I Origins ("Аз: Началото").

Премиера, Amazon Prime Video.

Pelé

Документален филм за бразилската легенда Пеле, определян като най-добрия футболист на всички времена.

Премиера, Netflix, 23 февруари.

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино