Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

Кадър от "Розовият облак"
Кадър от "Розовият облак"
Кадър от "Розовият облак"
Кадър от "Розовият облак"

27.03

Форум Колекционери. Представители на най-активните български галерии за съвременно изкуство, както и на най-младите пространства за изкуство, ще се срещнат за първи път на едно място и в общ разговор. Росица Гецова ("Аросита"), Владимир Илиев (+359 gallery), Мария Василева ("Структура"), Десислава Зафирова (ONE gallery), Ели Сотирова (KO-OP), Росен Узунов (Little Bird Place), Веселина Сариева (Sariev) ще говорят за предизвикателствата пред галериите преди и по време на пандемията, състоянието им и как се адаптират към бързо променящата се ситуация. Събитието ще даде примери за добри практики, прогнози за бъдещето и стратегии за развитие. Във фейсбук и в YouTube каналите на Фондация "Отворени изкуства", от 14:00 ч.

до 23.04

Биенале НАИВ. Наричат го "изкуство на святото сърце", "изкуство на инстинкта", "необработено". Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Сега за първи път в страната ни се провежда специализирано и значимо международно събитие, фокусиращо върху него. Виртуална изложба събира 88 артисти от 43 страни от пет континента, достигнали до представяне след конкурс. От тях са избрани четирите призьори в окончателната експозиция - голямата награда е за Гюлфидан Хитит Бичер от Турция, а поддръжници са Стела Стефанова и Стоян Божкилов от България и Дражен Тетец от Хърватия. Публиката може да гласува за фаворитите си до 23 април. Експозицията е на сайта на Biennale NAIVE Bulgaria 2021

до 11.04

Розовият облак. Игралният дебют на бразилската режисьорка Юли Жербазе ни среща с Джована и Яго. Те са привлечени един от друг, след като се запознават на парти. Когато тайнствен смъртоносен облак надвисва над града, са принудени да разчитат само един на друг. Тъй като месеците минават, а цялата планета е под карантина, двамата са изправени пред възможността връзката им бързо да приключи. В напрежението на изолацията Джована и Яго опитват да се преоткрият един друг, за да преодолеят различията, които заплашват да ги разделят. Звучи ли ви познато?

https://online.siff.bg дигитален билет: 8 лв.

до 11.04

Ани. Документален филм за Ани, която става секс работничка на 46-годишна възраст. Чешката режисьорка Хелена Тршещикова и нейният екип проследяват живота й по улиците на Прага в студ и жега от 1996 до 2012 г.. Лентата не само представя конкретната история, но косвено улавя и по-големите промени в историята - в този случай годините на икономическа криза, които предизвикват Ани да се замисли за комунизма.

https://online.siff.bg, дигитален билет: 8 лв.

до 11.04

Уроци по немски. Филм на режисьора Павел Веснаков с Юлиян Вергов, Васил Банов, Станка Калчева, Меглена Караламбова и Стефка Янорова. Историята е за Никола, който работи като шофьор в България, но решава да замине за Германия, където да започне на чисто и да се отърве от неприятното минало. Преди пътуването той преосмисля живота си, за да реши дали може да обърне тази страница и да започне отначало. В тази трагична драма всяка негова стъпка е непредвидима. Дори когато всичко изглежда изгубено, той продължава своята битка, заставяйки зрителя да се пита кога ще спре да опитва.

https://online.siff.bg, дигитален билет: 8 лв.

от 29.03

Онлайн Kitchen Survivor. Курс за абсолютно начинаещи, който ще ви научи на основни готварски техники и похвати. Идеята му е да покаже как правилно да съхранявате и обработвате различни продукти, техники на готвене и идеята зад тях. Понеделник и сряда от 18:30 до 20:30 ч. Цена: 140 лв. Повече на www.amusebouche-bg.com

31.03

Пробиотични ядкови сирена. Онлайн кулинарен клас, предназначен за хора със специален хранителен режим, за които млечните продукти са медицински или етично неподходящи, както и за всички останали, които искат да пробват нещо ново и полезно. Ще научите как да приготвите три супер вкусни веган сирена и два варианта на заквасено мляко чрез ферментация с пробиотични култури. От 19:00 до 21:00 ч., цена за 1 посещение: 30 лв. Повече детайли и записвания: www.foodconnection.bg

Още от Капитал