Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

9 - 21.04

Aura. Видеоинсталацията на интердисциплинарния визуален артист Владислав Илиев-Vladzen отразява маската като културен феномен, като свързва историческия символизъм (ритуалната маска) и съвременния материализъм (дигиталната маска) с обществения проблем за етика и равнопоставеност, за да повдигне въпроса доколко хората са еднакви. Съдържанието на Aura е базирано на проучване и факти върху ритуалните маски при различните култури, заедно с изследване на различни човешки гени е генерирано чрез AI платформа и ще бъде представено под формата на комбинация между принт и видеомапинг.

Видин, Художествена галерия "Никола Петров"

9.04

DragON aka Phoenix. Спектакъл, използващ буквалността и логиката на мюзикъла, посветен на взаимовръзката между хореографията и танца, както и на протестиращото и празнуващо тяло на drag сцената. Той е втората творба от проекта dragON - хореографска трилогия, изградена в съавторство между артистите Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, известни още като Steam Room.

ДНК, 19:00 ч.

10.04

SYN(es)THESIS. Необичаен проект на Софийската филхармония, който среща музиката и изобразителното изкуство. Как? Студенти по живопис в НХА са поканени да нарисуват картина върху произведение от български композитор, а млад композитор ще напише музикална композиция, вдъхновена от живописна творба. Резултатите ще бъдат поднесени в три специални събития, в първото от които ще звучат творби на утвърдените български композитори Владигеров, Пипков, Ненов, Големинов, Несторов, Христосков и др., а по време на изпълненията им ще бъдат прожектирани картините на 23-мата студенти.

Камерна зала "България", 19:00 ч.

10.04

Човешкият глас. Първото англоезично заглавие на Педро Алмодовар е 30-минутен филм, базиран на едноименната пиеса на Жан Кокто. Тилда Суинтън е в ролята на жена, която очаква пристигането на доскорошния си любим край неговите куфари, заедно с тяхното куче, което не разбира, че стопанинът му го е напуснал... Заглавието е част от програмата на "Киномания". НДК, Зала 1; 18:00 ч.

11.04

Видение. Въздействащият авторски пърформанс на колектива "Съпромат" и хореографката Цвета Дойчева е номиниран за тазгодишните награди "Икар" 2021 в категория "Съвременен танц и пърформанс" и е определен като опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медиа и музика. Като част от публиката ще бъдете поканени да станете част от средата, да се движите в залата и да изживеете композицията от различни ъгли. Национален студентски дом, от 18:00, 19:30, 21:00 ч.

13.04

Мерсие и Камие. Премиера на спектакъл по романа на Самюъл Бекет - първият следвоенен роман на автора, смятан от литературните историци и критици за предтеча на "В очакване на Годо". С героите в него - двама души, тръгнали на пътешествие, типично по бекетски, се питаме: накъде, с каква цел и всъщност кои са те? Сценичната версия и постановката са на Ростислав Георгиев, с участието на Христо Петков, Цветан Алексиев, Георги Сиркатов.

В театрална работилница "Сфумато", 19.00 ч.

14.04

Плач на ангел. Премиера на моноспектакъла на Христо Мутафчиев по текст на Стефан Цанев. Един "малък" човек в България отчаяно повдига големи въпроси. И въпреки трудните отговори според режисьора на спектакъла Стоян Радев истинската ценност на този текст не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята. "Защото, когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата."

Народен театър "Иван Вазов", Камерна сцена, 19:00 ч.

15.04

Даниел Хоуп и Александрина Пендачанска. Задължително събитие за почитателите на класическата музика. Даниел Хоуп е един от най-изтъкнатите съвременни цигулари, музикален директор на Zurich Chamber Orchestra и New Century Chamber Orchestra в Сан Франциско, а от януари 2019 г. е и първият артистичен директор на катедралата "Фрауенкирхе" в Дрезден. Сега той гостува в София, за да си партнира със Софийската филхармония и с оперната прима Александрина Пендачанска в произведения на Щраус, Вагнер и Бритън. Зала "България", 19:00 ч.

15 и 16.04

Double Bill. Спектакъл, който се състои от две отделни танцови представления на двама различни автори - първият, Тhe Effort Trap, е соло на хореографа и танцьор Коста Каракашян, а вторият, Presence <> Absence, е в изпълнение на Стефани Ханджийска и представлява творческо сътрудничество между нея и полския композитор Михал Кавецки. След събитията е предвиден разговор между изпълнителите и публиката. ДНК, 19:00 ч.

до 17.04

Котката на Шрьодингер. Проектът на Желко Терзиев и Красимир Терзиев стъпва на парадоксалния мисловен експеримент на един от големите авторитети в квантовата физика - Ервин Шрьодингер, и включва произведения, подобни на неговите черни кутии - едни мисловни експерименти, съществуващи между привидностите и множествените интерпретации. Изложбата представя изцяло нови произведения, направени с мисъл за специфичното пространство на водната кула, където ъглите на белия куб са изместени от радиуса и спиралата на постоянно слизане и изкачване по вертикала, казват авторите.

Plus359gallery

до 19.04

Жените на София. Красотата на столицата ни се показва през лицата й. 60 фотографии на жени, дело на фотографа Вихрен Георгиев, популярен със своя дигитален проект @People of Sofia, ще бъдат изложени пред погледа на преминаващите по Моста на влюбените. Повечето от кадрите са част от двуезичната книга "Жените на София/Women of Sofia", някои са специално направени за проекта, а друга част са снимани по улиците на града в последните пет години.

Мост на влюбените, до НДК

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино