От изложбата "Две сили, които се създават" на Севда Семер

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

2201 прочитания

От изложбата "Две сили, които се създават" на Севда Семер


29.04 - 2.05

Великденски Базар Капана. Емблематичният пловдивски фестивал отново събира български автори, творци и занаятчии от страната, общо 70 на брой. Те ще изложат творенията си, направени с въображение и ще ги представят с лично отношение. Ще има и предложения от родни и международни производители на качествени храни и напитки. Пловдив, Малката главна (ул. "Райко Даскалов").

30.04 и 1.05

Рожден ден. Клуб "Ялта" става на 30 години и точно след рестарта на нощния живот отваря двете си зали за двудневно празненство. За юбилея - две партита с чуждестранни гости: на 30 април Dennis Cruz ще пуска в Room 1, а Matador в Room 2, подгрявани съответно от Liubo Ursiny и Stephen Popov. На 1 май специален гост е Mark Knight, който ще пуска в Room 1 и ще бъде подгряван от Liubo Ursiny. Клуб "Ялта", билети предварително няма да се продават, вход: 30 лв.

до 2.05

Живите роботи. Разполагате с още два дни, за да заведете децата във фантастичния свят на супергероите. Роботи от 3 до 6 метра с уникална структура, характер и способности, лазери, пейнтбол, говорещи костюми, както и останки от автомобили, разказващи за миналото и смелия живот на роботите. На паркинга на The Mall, билети на място или онлайн от Eventim.bg: 15 лв. за възрастен и 14 лв. за деца, тези до 2 години влизат безплатно.

4.05

Бележки под линия. Жените покоряват сцената на Народния театър с премиерната постановка по текст на Мирела Иванова и под режисурата на Катя Петрова с изцяло дамски актьорски състав. Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова, Ирина Митева влизат в ролите на шест героини, всяка от които крепи на раменете си своя необикновен свят, изпълнен със самота, сила, съмнения, любов и заседнали в гърлото спомени и мечти. Народен театър "Иван Вазов", сцена "Апостол Карамитев", 19:30 ч.

до 5.05

На повърхността. Последни дни да разгледате интересните експерименти с керамични глазури на Милан Пекарж, чешки международно признат дизайнер на керамика и преподавател във Висшия институт за приложни изкуства в Прага. Ще видите няколко вида порцеланови вази с различна големина, през които авторът съживява позабравените производствени подходи с дългогодишна традиция в Чехия, а също и няколкостотин малки, еднакви, приблизително дванадесетсантиметрови шишенца, използвани за тестване и др. Чешки център.

5.05

Господин Нощ. "Опитах се да разкажа за необятната фантазия на нощта. Опитах се да разкажа за младостта на старостта. Опитах се да разкажа за смешната страна на тъгата", казва писателката и драматуржка Яна Борисова за новата си пиеса. Премиерната постановка - история за красотата на тъмнината - е под режисурата на Стилиян Петров с участието на Веселин Мезеклиев, Йордан Ръсин, Дениза Павлова. Театър 199, 19:30 ч.

5.05

Фасбиндер: Ужасното дете. Райнер Вернер Фасбиндер е режисьор, оставил дълбока следа в историята на киното и прелюбопитен заради екстравагантния си начин на живот човек. Преди да почине на 37-годишна възраст, успява да завърши повече от 40 филма, а вниманието към него се насочва не само заради безкрайния му апетит за работа, а и заради заобикалящото го изобилие от наркотици, любов и секс, физическата самоексплоатация. Режисьорът Оскар Рьолер, самият той смятан за "ужасното дете" на германското кино, създава безкомпромисен портрет на Фасбиндер. Дом на киното, 20:30 ч.

6.05

Джоконда. Софийскатa опера отбелязва 80 години от рождението на оперната прима Гена Димитрова и 70-годишнината на тенора Румен Дойков. По повода платформата Eventim Streaming ще излъчи онлайн запис на френската опера "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с участието на двамата изпълнители. Записът е от сцената на Софийската опера от 1999 г., когато режисьорът Пламен Карталов събира първокласен състав за премиерата на постановката - партньори на Димитрова са Никола Гюзелев, Стефка Минева, Живко Пранчев, Румен Дойков, Елена Чавдарова. 19:00 ч., За закупилите билет видеото ще бъде достъпно в продължение на 24 часа.

6.05

Гошо. "Пощенска кутия за четене" традиционно отбелязва Гергьовден с темата "Гошо". Ще четат Димитър Калбуров, Георги Блажев, Мартина Апостолова, Мария Силвестър, Камен Алипиев-Кедъра, Александър Сано, Цветелина Цветкова и Гери Турийска. Sofia Live Club, вратите отварят в 18:00 ч., начало 19:00 ч.

до 20.05

Природата като убежище. За първи път оградата на Централния военен клуб в София е територия за представяне на изкуство и място, от което от оживен софийски булевард ще се пренесем сред природата. Фотографският фестивал "Фотофабрика" разполага ежегодната си външна изложба, в която тази година събира работи на автори, чийто фокус е именно природата като първоизточник на енергия и сила - Димитър Караниколов, Владо Донков и Веселин Атанасов. Ограда на Централен военен клуб.

до 22.05

Две сили, които се създават. Какво означава да бъдеш себе си в свят, в който личната репрезентация минава през филтъра на нормативния хетеросексуален модел? В новия си артистичен и личен проект авторката Севда Семер се фокусира върху културата на лицемерното, лишено от дълбочина приемане на различието, като използва текст, зачеркнати рисунки, пликове за писма - разположени в пространството обекти, отвеждащи зрителя до силен видеоразказ за важен момент от нейния живот. Галерия +359

до 29.05

Бури, парк, принцеси с ролки. Между февруари 2020 и февруари 2021 г. интердисциплинарната артистка Даниела Костова създава три творби, които отразяват нейната лична перспектива към "един особен, странен, дори налудничав момент". Но и за нас, бихме казали - това са парадоксите на (само)изолацията и осъзнаването важността на социалния контакт; на (само)ограниченията и засиленото общо желание за тяхното премахване. Център на изложбата е създадената специално за галерията инсталация "Déjà-vu. Ресторант", състояща се от колажи, изобразяващи сцени, заснети основно в обществен парк. Галерия "Структура".

до 27.06

Да колекционираш съвременно изкуство. Какво е мястото на съвременното изкуство в сбирките на българските колекционери и оправдан ли е "рискът" да колекционираш съвременно изкуство - питат кураторите Иво Милев и Боряна Вълчанова. Те представят българската художествена сцена от последните десетилетия през личната колекция на Владимир Илиев - артмениджър и собственик на Галерия + 359, с творби на Сашо Стоицов, Боряна Петкова, Валентин Стефанов, Красимир Терзиев, Геoрги Ружев, Нина Ковачева, Георги Георгиев - Jorrras, Борис Колев - B.A.i.L.A, Калина Димитрова, Стефан Иванов, Петер Цанев, Искра Благоева. Национална галерия.

29.04 - 2.05

Великденски Базар Капана. Емблематичният пловдивски фестивал отново събира български автори, творци и занаятчии от страната, общо 70 на брой. Те ще изложат творенията си, направени с въображение и ще ги представят с лично отношение. Ще има и предложения от родни и международни производители на качествени храни и напитки. Пловдив, Малката главна (ул. "Райко Даскалов").

30.04 и 1.05

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход