Календар: Sofia Live Festival, "Пловдив чете", Майстори на фотографията

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

18 - 20.06

Sofia Live Festival. Първото издание на летния музикален фестивал започва с изпълненията на Мила Роберт, Druga Planeta, Стругаре и Жлъч, Григовор, Гена. В събота зад пулта застава Жулиета Интергалактика, за да подгрее публиката за Les animaux sauvages, ПИSТАМАШINA и "Анимационерите". В последната, трета вечер ще видим hug or handshake, "Керана и космонавтите", Phuture Shock и Hayes&Y. Поради лошата прогноза, първите два дни са в Sofia Live Club, програмата в неделя остава на Колодрума. Билети на място: 25 лв. за един ден и 60 лв. трите дни. Деца под 10 години: без билет. Достъпът децата е само с придружител, попълнена декларация (от www.sofialiveclub.com/contact) и билет. Началото на концертите: 18:00 ч.

18 - 20.06

Автомобилното изложение e-Mobility. Най-голямото и най-разнообразно събитие за електромобили се намира във Варна. Автомобилните компании Alfa Romeo, Audi, Citroen, Fiat, Ford, Hyundai, Jeep, Kia, Mazda, Opel, Toyota и др. ще представят най-новите разработки и технологии в задвижването и дизайна на хибриди и Е-Mobility гама автомобили. Организиран тест-драйв и демонстрации. Варна, ДКС, еднодневен билет: 5 лв. от мрежата на Eventim

18 - 20.06

Craft Beer Festival. Фестивал за занаятчийска бира - на едно място се събират производителите на пиво: Stolichno, микропивоварната Hills, Cohones Brewery, Rocket Science, Britos, за да предложат своите класически вкусове и смели нови вкусове. Мезето е добра храна, актуални мачове и усмихнати хора. Quartal Food Park, 17:00 - 22:00 ч.

18.06

Графиня Марица. Премиера на оперета от Имре Калман, чиито място на действие е Унгария, родината на композитора. Диригент-постановчик е Ералдо Салмиери, диригент е Стефан Бояджиев, режисьор - Вера Немирова. С хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна и специалното участие на оркестър "Карандила". Варна, Летен театър, 21:00 ч.

18.06

Рапсодии. Kонцерт, който публиката ще слуша от местата си в зала "България" и паралелно с това ще звучи на четири континента - събитието ще бъде излъчено от "Еврорадио". Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще изпълни емблематичните рапсодии на българските класици - "Рапсодия" на Веселин Стоянов и "Вардар" на Панчо Владигеров. В програмата са и "Унгарска рапсодия №14" на Ференц Лист, "Румънска рапсодия №1" на Джордже Енеску и "Рапсодия" на Клод Дебюси, в която ще солира един от най-добрите млади български кларинетисти - Кристиян Калоянов. Зала "България", 19:00 ч. Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата и в мрежата на Eventim.

18.06

Сянка. Премиера на танцов спектакъл, в който екип от изпълнители с богат танцов опит борави с изразните средства на съвременните стилове през хореографията на Надежда Дичева, поезията на Яна Мерджанова и музиката на Ангел Ковачев. Темата е сянката - един от архетипите на личността, който според Юнг, с нейната дълбока несъзнаваност, е олицетворение на тази част от нас самите, която ни е трудно да приемем и интегрираме. Театър "Азарян", 19:00 ч. Билети на касите на Билетен център - НДК и www.tickets.ndk.bg

19.06

Завинаги в сърцата. Специално събитие с музиката на Милчо Левиев и с последните му творчески идеи, породили създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Рахманинов. Пловдив, Лятно кино "Орфей", 20.30 ч.

До 20.06

SoFest. Четири вечери с концерти, театрални, поетични, танцови и комедийни спектакли - Бойка Велкова и Ивайло Захариев с музикално-поетичния спектакъл "Усещане за любов", Стефания Колева, Богдана Трифонова и Здрава Каменова с комедийния стендъп спектакъл "Извънредно положение", "Абсурдни времена" с участието на Нона Йотова и Петър Антонов, концерти на "Обичайните заподозрени" и Стефан Вълдобрев, Теодосий Спасов и Иван Шопов, Стефан Илчев, както и трибют за Тодор Колев. Ще има и тематичен базар, както и дневната програма с представления, музикални, занимателни и образователни ателиета, и много изненади за малки и пораснали деца от 11:30 до 18:00 ч. Кино "Кабана", от 19:30 ч. Вратите отварят в 18:30 часа. Билети на промо цени в мрежата на Eventim, онлайн и на място

21 - 27.06

Love will not Tear Us Apart. Талантливите сестри илюстраторки Борислава Караджова (Borislava Madeit Illustration) и Михаела Караджова (Stalker since 1993) представят своя съвместна изложба, посветена на любовта - най-чистата, неспирната, тази, без която животът е невъзможен. Събитието е част от "София прайд 2021", фестивал за култура. В галерия Credo Bonum.

22.06

Мила Георгиева и Максим Ешкенази - годишните времена на Вивалди и Пиацола. Концерт по повод 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола, в който двамата български музиканти си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио, за да разкрият удивителния свят от музикални природни картини от епохата на барока и страстното аржентинско танго. Зала "България", 19:00 ч.

22.06

В търсене на безсмъртие. Защо искаме да сме безсмъртни? Откъде тръгват движенията на т.нар. иморталисти и трансхуманисти през последните 20-30 години? Как прогресът на биоинформатика, генетика, биотехнологии и тъканно инженерство ни доближават до безсмъртието? Д-р Спас Керимов ще отговори на въпросите, a юристът, философ и преподавател Стоян Ставру ще поговори за стремежа ни към безсмъртие по време на новото събитие на Ratio. Кино "Кабана", 19:00 ч., билети: 15 - 20 лв.

22.06

Вълшебната флейта. Премиера на операта в две действия от В. А. Моцарт, базирана върху поемата "Лулу, или Вълшебната флейта" от Кристоф Мартин Виланд. Това е последната опера на Моцарт, писана в годината на неговата смърт - 1791. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер - известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси. Диригент-постановчик е Христо Христов, а режисьор - Антониу Замфир (Opera Romana Craiova - Румъния). Варна, Летен театър, 21:00 ч.

23 - 27.06

FIG. 1.2: Недооценени стоки: Поп-ъп за илюстрация и принтове. Групова изложба, по време на която избрани артисти ще представят творби, илюстриращи личния им поглед към/през прозореца, разгледан като портал към това навън и онова вътре в нас. Работите, които ще се продават, ще са представени в специално обособени в галерията пространства. Авторите им са Алина Папазова, Били Матеева, Борис Праматаров, Виктория Стайкова, Георги Василев, Денислав Големанов, Жана Миткова, Мич Брезунек, Теодор Генов. Откриването е с изпълнение на пънк бандата КАКЕ. КО-ОП, 23 юни от 18:00 ч.

До 20.06

Пътуващото изложение "Алея на книгата". Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната стартира от Пловдив заедно с литературния фестивал на града "Пловдив чете". На площад "Централен" ще бъдат разположени 20 шатри с близо 60 от водещите български издатели и книготърговци и техните селектирани и най-нови книжни предложения. Следете премиерите на книги и срещите с авторите им. Пловдив, пред Централната поща, 10:00 до 20:00 ч.

24.06

Приказката P.I.F. Група P.I.F. кани Свилен Ноев, Графа, Прея, Дичо и Ерсин Мустафов за поредица от концерти, посветени на вокалиста й Димо Стоянов, напуснал ни неочаквано в края на 2020 г. Най-големите хитове на бандата, сред които "Приказка", "Невидимо дете", "Огън" и "Вали", ще прозвучат в изпълнение на приятелите на групата в последните два концерта. София ("Арена София") - 24 юни, и Пловдив (Stage park) - 25 юни, 21:00 ч.

24.06 - 1.08

Лета. Тринадесетото издание на "Майстори на фотографията" ни среща с Елина Кешишева - първия български фотограф, който става част от платформата и прави своя голям пробив в модната индустрия, заснемайки настоящата кампания на модна къща DIOR. Кешишева живее в Париж от 25 години, а в София ще видим изложбата й "Лета" (Léthé) с широкоформатни произведения, заснети върху филмова лента на естествена светлина, направени сред природата по време на пандемията, близо до Мемийон във Франция. "Квадрат 500"

До 11.08

Непознатият фотограф. Тази експозиция представлява първото задълбочено представяне на работата на Георг Волц, едно от най-значимите имена в българската фотография от края на XIX и началото на ХХ век. Тя обхваща периода от 1900 г. до началото на Първата световна война и съдържа освен непоказвани досега негови фотографии от Балканските войни и снимки на Стара София, пейзажи от различни места в България, първите въздушни панорамни снимки на страната, както и портрети на цар Фердинанд I и семейство му, на известни личности, войници и офицери и др. Галерия "Синтезис"

Още от Капитал