Календар: тайните на Малко Търново, Vola Open Air, ново издание на Ratio

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

От новата изложба на Хубен Черкелов
От новата изложба на Хубен Черкелов    ©  Хубен Черкелов
От новата изложба на Хубен Черкелов
От новата изложба на Хубен Черкелов    ©  Хубен Черкелов

16-22.07

16.07 - 30.09

Sofia Summer Fest. След успешния минал сезон и тази година Sofia Summer Fest ще предостави сцена за култура на открито, а за зрителите има удобни шезлонги и коктейли под звездите. Фестивалът се открива с концерт на Миро, който за пръв ще представи втория си студиен албум "Мироглед". През следващите дни от фестивала на сцената ще излязат Иво Димчев, "Остава", Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева и др. Богатата програма обхваща 78 дни лятна сцена с концерти, театри, кино и детски представления. Плюс щандове с храни и напитки и интересни продукти от малки магазини. Мястото е Южен парк II, зад музея "Земята и хората". Пълната програма и цената на билетите публикуват в Facebook страницата на събитието: www.facebook.com/sofiasummerfest

16.07

Малко Търново - улицата на времето. Дизайнерът Филип Бояджиев и екипа на #soSof ще разкрият богатата история на късата улица "Малко Търново", датираща от 4500 г. пр.н.е., просъществувала през Възраждането, Царска България до наши дни. На стълбите от ул. "Московска" към бул. "Дондуков" ще срещнете актьори от Младежкия театър "Николай Бинев", които заедно с изпълнения на живо от Junior Band, мултимедийни прожекции от студио PhormatiК, съвременни автори на разкази за София ще представят любопитни истории, митове и легенди от 2 в.пр.н.е. до днес. Обещават и епохално парти в бившия бар "Луна".

Ул. "Малко Търново", начало: в 19:30 ч.

16-18.07

Vola Open Air на връх Околчица. Връх Околчица ще бъде естественият декор на осмото издание на музикалния фестивал Vola Open Air 2021, кръстен на другото име на върха - Вола. Гостуващи изпълнители от Холнадия, Гърция, както и български музиканти и диджеи ще озвучат врачанския Балкан и националния парк "Христо Ботев" с най- актуалното от електронната, соул, фънк, хип хоп и реге музика.

На връх Околчица, билет за 1 ден - 35 лв., пълна програма на: volaopenair.com

16-18.07

Street Food and Art Festival в Пловдив. Каравани и щандове с разнообразни варианти на улична храна и крафт бири ще приканват минаващите през пловдивския площад "Централен". Ще се провеждат кулинарни демонстрации, арт работилници, сутрините са запазени за куклен театър, а вечерите за музика и забавления. На 16 юли на сцената ще е първият български вентролог и неговата говореща кукла, а на 18 юли ще свирят Jeremy?

Площад "Централен", Пловдив, вход свободен, пълна програма на страницата на събитието във фейсбук: www.facebook.com/StreetFoodAndArtFestival

18.07

Цъфналите еделвайси в Стара планина. Стара планина е единственото място в България освен Пирин, където може да видите еделвайс, а юли е именно моментът на цъфтежа. По време на еднодневния планински преход до х. Козя се откриват гледки с поляни с еделвайс, други планински цветя и билки, стада с коне и обширна панорама. Опитен планински водач предлага да ви преведе по билото на Стара планина, тръгвайки от Беклемето, маршрутът продължава седем часа. Организаторите предлагат транспорт от София, повече информация и записване: bulguides.com.

До 18.07

Зоната на театъра и музиката. Един от най-младите паркове в София - "Възраждане", единственият зелен остров в квартал "Зона Б-5", ще се оживи от лятна сцена за театрални спектакли и концерти. Под формата на четиридневен фестивал посетителите на парка ще имат избор между детски спектакли, които започват в 10 ч., творчески работилници от 11 ч. и вечерни концерти с начало 20 ч. Липсата на сянка в парка предполага посетителите да са се подготвили със слънцезащита, шапки и вода.

Пълната програма на: www.facebook.com/artoffice.bg

До 18.07

Алея на книгата в Банкя. Превърналото се в традиционно пътуващо книжно изложение, "Алея на книгата" след Пловдив ще се разположи и в "Банкя". Тридесет и шест български издателства ще покажат най-новите и интересни заглавия на в пешеходната зона и парк "Ротонда". Така разходката през уикенда по пътеките над "Банкя" могат да бъдат приятно разнообразени с нови книжни изкушения.

18.07

Детски концерт и ателие за музикални инструменти. Две вълнуващи събития за деца е подготвила Софийската филхармония в разгара на лятото: образователния концерт "Приказка за перкусиите" и ателие, в което децата ще се научат как да си направят сами музикални инструменти под дебелата сянка на Борисовата градина. Творческата част, в която музикантите ще покажат на децата, че е възможно да откриват музиката навсякъде около тях, започва още в 10 ч. Специални гости на концерта от 11 ч., са Адриана Николова-Печенката - световната шампионка по бийтбокс, и актьорът Петко Венелинов. Освен че ще прозвучат любими мелодии в неочаквани аранжименти, малчуганите ще чуят лъвския рев, славейче, дори и страшните гръмотевици.

В Парк-театър "Борисова градина", начало 10 ч., повече информация и билети на: www.fortissimo.bg

18.07

Плувен маратон. Участниците трябва да преплуват 6400 метра в свободно избран от тях стил и да се справят с най-дългия морски маратон в България. Разстоянието е от острова Анастасия до Моста по права линия. Могат да се включат всички желаещи, които са навършили шестнадесет години. След записването се преминава през задължителен медицински преглед. Стартът е от остров Света Анастасия, в 09:30 часа. Записването е в 07:30 часа на Морска гара Бургас, следва инструктаж и транспорт с корабче до остров Света Анастасия.

20.07 - 25.07

Мюзикъл "Шрек". На прохлада върху специално създадената сцена до "Панчарево" Софийската опера и балет ще представят мюзикъла "Шрек" по анимационния филм на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг. Деивид Линдзи-Абер е автор на стиховете, а музиката е на Джанин Тезори. Представлението е истински подарък за младите зрители и подходящ начин да бъдат въведени в света мюзикълите, операта и балета. Гостуващата сцена "Музи на водата" е част от12-ото издание на летния фестивал "Опера в парка" Езеро Панчарево, до Национална гребна база "Средец", начало 20 ч., билети: www.operasofia.bg

20.07

Ratio представя: Нарцисизмът. След облекчаването на пандемичната обстановка събитията за популярна наука се завърнаха с пълна сила. От Ratio не изневеряват на себе си и отново канят утвърден учен: Д-р Брайън Шарплес е изследовател в Goldsmiths, University of London и асистент в Chicago School of Professional Psychology и ще разкаже на достъпен език с научни факти дали нарцисистите наистина са толкова самоуверени; по-нарцистични ли са известните личности от останалите хора; как се е развивал нарцисизмът в хода на историята и сред различните култури; какво означава нарцистично разстройство на личността за психолози и психиатри; д-р Шарплес обещава да помогне да видим себе си и другите от различна перспектива, както и да разберем как да поддържаме здравословни взаимоотношения.

В Kino Cabana, начало 20 ч., вход 15 лв, събитието е на английски език, повече информация на: ratio.bg.

22-25.07

Сладоледен фестивал. Лято без сладолед не може, затова по-добре да е качествен. Това е и целта на втория Сладоледен фестивал в Бургас - да покаже различни видове занаятчийски сладоледи и разнообразието на ледените изкушения. Морска гара отново ще се превърне в малко сладоледено градче, очаква се и съпътстваща програма от музика на живо и демонстрации.

Морска гара, Бургас.

До 30.07

Карикатурен преглед. Тридесет български карикатуристи показват последните месеци през погледа на сатирата и смеха: не са пощадени нито футболисти, нито политици, нито дори пандемията, която се оказва дразнение и вдъхновение едновременно. Както винаги и еротиката има своето задължително присъствие в 46-ата национална изложба на българската карикатура. Ключовите думи и тази година са провокация и забавление, както и изпробване на границите на политкоректното говорене. Сред шеги и закачки се открояват и сериозните въпроси: на какво се смеем ние, българите; доколко носим на самоирония и обезвреждаме ли омразата, ако я направим нелепа. Включени са карикатури, шаржове на известни личности, сатирични рисунки, дигитална графика, живопис, които са създадени от 1 април 2020 до днес. Най-добрите произведения ще бъдат наградени в рамките на събитието.

Във фоайе "Запад" на НДК, вход свободен.

До 30.07

"Капитал"-ът на Хубен Черкелов. Двадесет и три творби от личната колекция на художника Хубен Черкелов са подбрани в юбилейна изложба със заглавие "Капитал". В ерата на дигиталните валути и bitcoin Черкелов решава да напомни, че хартиените банкноти са изкуство, всяка от 23-те творби е вдъхновена от изображения на пари. Банкнотите са представени като символ на общото доверие. Показани са визуални образи от стари и различни валути от САЩ и други държави по света. Парите се превръщат в своеобразен ключ към актуалните проблеми в политика, финанси, история и изкуство. Част от изложбата са и Дарт Вейдър на 2 долара от Нова Зеландия, Дон Кихот - 1 песета, 100 песети, Сервантес, Бенджамин Франклин - 100 долара 2020, 2015, Джордж Вашингтон, Марк Твен.

В Салонната зала на галерия Vivacom Art Hall, "Оборище" 5.

Още от Капитал