Календар: фестивали в Бургас и Варвара, седмици на операта

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

13 - 22.08

Седмици на операта. Националната опера и балет продължава със спектаклите си на брега на езеро Панчарево. В петък любителите на оперното изкуство са поканени под открито небе на две едноактни опери - "Селска чест" по музика на Пиетро Маскани и либрето на Гуидо Менаши и Джовани Тарджони-Тоцети, с гост италианското сопрано Фиоренца Чедолинс, пяла в някои от най-големите световни театри като миланската "Ла скала", Виенската държавна опера и други, и "Джани Скики" по музика на Джакомо Пучини и либрето на Джовакино Форцано. На 14 август ще видим и "Пепеляшка, или Триумфът на добротата" на Джоакино Росини - весела драма в две действия, вдъхновена от приказката на Шарл Перо. В ролята на Пепеляшка е румънска оперна прима Оана Андра. Лятна сцена "Музи на водата" - езеро Панчарево, 20:00 ч.

13 - 15.08

Solar Summer. Тридневният музикален фестивал кани едни от най-популярните световни диджеи - Hot Since 82 и Michael Bibi (13 август), Paco Osuna и Victor Calderone (14 август), Amelie Lens и Milo Spykers (15 aвгуст). Акцент в програмата е ексклузивното събитие Solar Island, което пренася партито на остров Света Анастасия преди старта на втората фестивална вечер. Tочно в 15:00 зад специално изградения пулт върху вулканичните скали ще застанат Hernan Cattaneo и Liubo Ursiny за своя 6-часов b2b сет. Solar Island е от 15:00 до 21:00 ч., а с всеки билет (100 лв.) е включен и транспорт с кораб от пристанище Бургас. За 400 души в два курса с корабче от пристанище Бургас в 12:00 и в 14:00 ч. Solar Summer е на пристанището в Бургас, билети EasyPay & EpayGO и Ticketstation, 50 - 200 лв.

13 - 16.08 Varvara Summer Festival.

Минипоредица от партита на уединения плаж на Варвара. Пъстра музикална палитра от всички нюанси на диско, хаус и соул, подбрани от разни краища на света от родните диджеи Sam De Groove, Boyan & Zimone, Jijo, Ihou, Ilko & Friends, Funktool и др. Ако платите вход за петък и събота (20 лв.), неделята ще ви е безплатна, затова си пазете гривните. Варвара, пред бар Wake Up

13 - 15.08

Burgas Skate Open. Най-добрите български скейтъри - мъже и жени, и колегите им от Румъния, Сърбия, Колумбия, Португалия, Германия, Гърция, Израел и Аржентина ще мерят сили в седмото издание на едно от най-големите скейт събития в Европа. Освен надпреварата ще видим снимки от последната година на най-добрите български скейт фотографи Ивайло Дончев, Велико Балабанов и Васил Боянов. Всяка от вечерите в Barabar ще се вихри парти, а в събота на сцената ще бъдат Bobo & The Gang.

Бургас, площад "Тройката", галерия "Баев", скейт парк "Изгрев", зоната за Летния театър.

13 - 15.08

Fun Навън Фест. Спорт, музика, танци, сцена за млади таланти, творчески работилници, вкусна и здравословна храна, студена крафт бира и още забавления за цялото семейство на третото издание на фестивала в градска среда, който цели да популяризира разнообразни форми на изкуство и забавления на открито за малки и големи, като същевременно стимулира здравословен и природосъобразен начин на живот в съответствие с принципите за нулев отпечатък. В петъчната вечер и концерт на група "Уикеда" от 21:30 ч.. Трявна, района около читалище "Пенчо Славейков" 1871, програмата е на фейсбук страницата на събитието.

От 15.08

Четиримата италиански тенори. Вокалният квартет се завръщат на българска сцена с концерт-спектакъла Viva Italia за поредица от концерти с врачанските симфоници. Ще звучат едни от най-популярните оперни арии, канцонети, дуети и хорове, сред които Il Lamento di Federico, Che gelida manina, Una furtiva lacrima, La donna e mobile, Nessun Dorma, O sole mio, Torna A Surriento, Volare и много други. Летен театър Бургас, 15 август; Black Sea Rama Golf & Villas, 17 август; Плевен, Двора на Регионалния исторически музей, 19 август; Велико Търново, Летен теaтър, 30 август; Сливен, крепост "Туида", 30 август; Пловдив, Летен театър, 3 септември

14 и 15.08

Лекция №3 за силата на словото. Камен Донев продължава летните си театрални обиколки с новия си моноспектакъл, в който застава пред публика, за да сподели разсъжденията си и за словото. Созопол, Амфитеатър, 20:30 ч. билети: от 30.00 лв. до 50.00 лв. На 21 август спектакълът ще се играе и във Варна, Летен театър (Морска градина).

15.08

Празничен концерт по случай Деня на Варна. Празникът ще се отбележи с традиционното музикално събитие на площад "Независимост" под диригентството на Григор Паликаров. В програмата са включени арии и ансамбли от Д. Росини, Г. Доницети, Дж. Верди, Дж. Пучини, Ж. Бизе, С. Рахманинов, Ш. Гуно, Й. Щраус, И. Калман. С участието на солистите: Илина Михайлова (сопран), Ирина Жекова (сопран), Даниела Дякова (мецосопран), Михаела Берова (мецосопран), Валерий Георгиев (тенор), Пламен Райков (баритон), Свилен Николов (баритон), Деян Вачков (бас) и Оркестъра на Държавна опера - Варна. 20.30 ч., вход свободен.

19.08

Вълшебната флейта. "Дворецът" на Балчик става декор за последната опера на Моцарт, а допълнително въздействие е осигурено с 3D mapping-а на Elektrick.me. Диригент на операта в две действия, базирана върху поемата "Лулу или Вълшебната флейта" от Кристоф Мартин Виланд, е Стефан Бояджиев, а режисьор е Антониу Замфир от Opera Romana Craiova. Със солисти, хор и оркестър на Държавна опера - Варна. Балчик, Архитектурно-парков комплекс "Двореца", 21:00 ч.

19 - 22.08

XVII MozArt фестивал - Правец. Фокусът тази година пада върху жените творци - композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорката Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и примабалерината Веса Тонова. Наред с Моцартовите творби, които традиционно ще звучат под открито небе, ще имате възможност да се запознаете и с някои съвременни тенденции в оперното изкуство. На сцената на езерото пред хотел "Риу Правец Ризорт", в зала "Правец" на хотела, в залата на читалище "Заря 1895" и на площада пред Община Правец.

До 22.08

Вкусът от миналото днес. Кулинарният конкурс на "МЕТРО България" търси талантливи хоби готвачи, които да покажат своя авторска модерна рецепта с традиционни български продукти. Задължителни компоненти в ястията трябва да бъдат два от следните земеделски продукта: розов домат, кромид лук или смилянски фасул. Условие е и рецептите да могат да бъдат приготвени в рамките на 45 минути със стандартно кухненско оборудване. До финала (12 септември) ще достигнат четирима хоби готвачи, които ще готвят на живо пред жури: шеф Юри Велев, шеф Андре Токев, кулинарен фотограф Илиан Илиев, лауреатът от Националната кулинарна купа на България през 2021 Петьо Станишков и кулинарната блогърка Сандра Алексиева. Изпратете рецепти и снимки на приготвеното ястие до 22 август включително на Facebook страницата на МЕТРО Академия или на адрес office.academy (.) metro.bg.

До 30.08

Пандемията и уязвимите групи. Фотографска изложба на фотографа Вихрен Георгиев, известен с добилия широка популярност проект People of Sofia, която има за цел да насочи светлината на прожектора към точно онези представители на обществото ни, за чиито проблеми рядко се споменава в медиите и които остават невидими за света. Изложбата включва и илюстрации, създадени специално за събитието от латвийската художничка Гунта Бриеде. В "+Това".

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино