Календар: съвременно изкуство из галериите на София, ново издание на "Реките на града"

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

17-19.09

КвАРТал фест. Шесто издание на КвАРТал фест, с разнообразни събития из булевардите "Мария Луиза", "Дондуков", "Васил Левски" и "Сливница".

17.09.

Лъвов мост. Новата градска намеса на "Колективът" и инициативата им "Реките на града" е фокусирана върху пространството на Лъвов мост и Владайска река. Вход свободен.

17.09

Пощенски картички от бъдещето. Как ще изглежда София след десетилетия според децата? Какво е мястото на природата? А на технологиите? Каква е ролята на изкуството? Кое трябва да се промени и кое да остане? По случай Деня на София галерия "КО-ОП" иницира среща между някои от младите обитатели на столицата, за да дадат своите отговори, и авторите Борис Праматаров, Вяра Бояджиева и Мила Янева-Табакова, които внимателно да ги изслушат и скицират, а след това и да ги превърнат в картини.

Самите те ще бъдат трансформирани в големи картички с голямо послание от екипа на "Трансформатори" и изложени на празника пред три знакови за културния живот на София локации. Локация 1: Национална галерия "Квадрат 500", локация 2: Софийска градска художествена галерия, локация 3: Софийски арсенал - Музей на съвременното изкуство.

17.09

Испански нощи. Един от най-известните съвременни френски композитори и професори по китара, определен с право като "един от най-ярките и вдъхновени творци във Франция днес" - Арно Дюмон, идва за концерт в Пловдив с участието на майсторката на фламенко китарата Елена Сан Роман и 14-те китари на ансамбъл "Академика" Пловдив. Произведенията са на Исаак Албениц, Хоакин Родриго, Франсиско Тарега, Жорж Бизе и други. Дом на културата "Борис Христов", 19:00 ч.

19.09

Пътят към върха. С първото си издание миналата година цялата зона на Бунарджика в Пловдив се превърна в пространство за музика, като на различни места имаше рояли, камерни състави и изпълнители, водещи публиката към сцената на върха на хълма. Тази година събитието ще се повтори като част от Есенния салон на изкуствата с пет сцени и над 50 артисти, част от които са All Star Big Band с диригент маестро Антони Дончев, Royal Dixie Band, Junior Brass Band с диригент Йордан Цветанов, "Kитарни таланти" със Стела и Костадин Динкови, Арс Нова Квартет и други. Пловдив, хълм Бунарджика, вход свободен

19.09

Изследователска игра "Квартални истории". Каква е легендата за Лъвов мост и какво символизират четирите лъва, които го пазят? Коя е Вълшебната къща и какво крие тя зад красивата си фасада? Отговори на тези и други въпроси ще откриете, обещават организаторите на изследователската игра. Регистрираните до 20 души ще обикалят (не)познатия периметър между булевардите "Дондуков", "Васил Левски", "Сливница" и "Мария Луиза". Повече информация на фейсбук страницата на събитието, старт: 18:00 ч. от къщата на move.bg (ул."Сердика" 20)

19.09

Престъпление и наказание. Това е театрален сериал по романа на Ф. М. Достоевски, в който театър "Реплика" извършва "сценичното разследване" в осем части. Всеки епизод е с продължителност 45 минути, между епизодите има 15 минути антракт, а публиката може да си купи билети за един епизод или за цялото събитие. Участват Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ирина Андреева и др. Национален студентски дом, 15:00 - 23:00 ч., билети от мрежата на Epaygo

19.09

VIII Фестивал на Смокинята - Ветрен дол. Географското положение и климатът благоприятстват за това село Ветрен дол да е едно от малкото населени места в България, където вирее смокинята, ето защо кметството е инициатор на вече осмия фестивал в чест на плода. Едновременно с него се провежда и конкурс за най-добра смокинова ракия и най-добър сладкиш от смокини, оценявани от специална комисия. На площада пред читалището от 15:00 ч.

20.09

Опашката. От книжните рафтове последният роман на Захари Карабашлиев бързо се настани на театралната сцена благодарение на сценична адаптация на Явор Гърдев. В постановката, в която известен писател в разцвета на жизнените и творческите си сили получава предложение от мъглява политическа структура да се включи в борбата за президентския пост, участват Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова-Кокран, Диана Ханджиева, Ованес Торосян и др. Постановката е част от програмата на 25-то издание на театралния фестивал "Сцена на кръстопът". Пловдив, Драматичен театър, 19:00 ч.

20 и 21.09

Тютюн. Премиера, юбилейна постановка за 100-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна и първа театрална постановка в България по легендарния класически роман на Димитър Димов. В драматургичния вариант на Юрий Дачев и под режисурата на Бина Харалампиева, в ролята на Ирина влиза Диана Димитрова, на Борис Морев - Калин Врачански, на Стефан Костов - Пламен Димитров, а на татко Пиер - Свилен Стоянов. Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров", 19:00 ч. Билети: 10.00 - 20.00 лв.

22.09

Stand up for Sisterhood. Певицата и тв водеща Алекс Раева, съоснователката на платформата "Майко Мила" Красимира Хаджииванова, управляващ партньор на Trastena Wines Оля Малинова, основател и собственик на "Пощенска кутия за приказки" Гери Турийска и социолог, автор и модел Пам Велидис са жените, които застават на сцената на благотворително комедийно шоу под режисурата на Стоян Радев. Какви са историите зад техните неуспехи, нефотогеничните моменти и предизвикателства в живота очакваме да разберем, докато се заливаме от смях, но и се трогваме дълбоко. Сцената на Sofia Summer Fest, 20:00 ч.

22.09

Goldberg nights. Саксофонният германски квартет "Сигнум", които интерпретират класически автори в съвременен и въздействащ прочит, и пианистът експериментатор Кай Шумахер откриват Европейския музикален фестивал Варна. Най-новият им концертен проект е вдъхновен от прочутите вариации на Бах, но включващ още и аранжирани творби на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх. Варна ФКЦ, 19:00 ч.

До 25.09

Селекция "Филми на жени режисьорки". За да им отдаде почит на жените, писали, режисирали, продуцирали филми от зората на киното, Френският институт в България представя селекция съвременни филми на жени режисьорки - "Завръщане" на Джесика Палю; "Огромна" на Софи Летурнер и "Нежна песен" на Люси Борлето от последните няколко години и един от емблематичните филми на Новата вълна - "Клео от 5 до 7" на Анес Варда с представяне на филма от режисьора Стефан Прохоров. Френският институт, вход: 4 - 6 лв., програмата е на institutfrancais.bg.

До 27.09

Градът отдалече. Изложба с видеоинсталции, включваща 11 произведения на художници и архитекти от шест държави, за които градът е както обект на анализ, така и поле за намеса. В рамките на събитието ще се проведат програма от лекции с предварителна регистрация, някои от които са на арх. Любо Георгиев: "Заинтересованият изследовател" (20 септември), Венелин Шурелов, визуален артист: "Новите медии, обещания и опасности" (21 септември) и арх. Стефан Аспарухов: "Периурбанизационните процеси и трансформациите на земеделски територии в България" (23 септември). Галерия One

До 30.09

Фотоизложба "Андрей Даниел - последните 7 години" Андрей Даниел и неговият забележителен баща - театралният режисьор Леон Даниел, са родени в Русе. Сега и родният град на творците ще види разказа с визуални акценти от последните седем години на художника, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел, тръгнал си от нас преди две години. Снимките са на Стефан Джамбазов, с когото го свързва не само приятелството, но и работата със сайта и фондация "Въпреки" и който също си отиде - през март тази година. Русе, Градската галерия

До 1.10

Щрих и стих - поезия в анимация. Омнибусът на "Компот Колектив", събиращ 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове, ще бъде показан в серия събития. В два последователни петъка ще гледаме част от филмите от колекцията и ще се срещнем с режисьорите и поетите от нея. Съботите са за децата, за които е предвидена Работилница за анимация по поезия от 13:00 ч. В неделя от 14:30 ч. в Дома на киното започва прожекция на колекцията, като част от програмата на 25-и София Филм Фест #Есен. Галерия "Прегърни ме".

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино