Календар: Depeche Mode Tribute; Васил Симитчиев в Квадрат 500; Лекции за японската кухня

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

5.11 - 4.12

Валентина Шарра. Сълзи без тъга. Смъртта като продължение на живота - на тази тема е посветен проектът на родената през 1983 г. в Рим Валентина Шарра, създаден специално за галерията. Авторката поглежда към смисъла и красотата на загубените ритуали, празнуващи смъртта. В изложбата са представени: надгробия (нова естетическа концепция за западните надгробия и опит за преформулиране на техните канони чрез концепцията за "окачената скулптура" като елемент между живота и смъртта), домашни олтари (съживяване на практиката на притежаване в дома на символични обекти като места за съхраняване на молитви), машина на времето (показваща непрекъснатия цикъл между живота и смъртта) и книга-игра. Галерия "Структура"

5 и 12.11

Лекции за японската кухня. Трета и четвърта онлайн лекция на официалния готвач в резиденцията на Посланика на Япония в България. В "Рибата в японската кухня - начини на употреба и филетиране" (5 ноември) ще бъдат демонстрирани няколко основни начини за филетиране, като ще бъде обяснено и тяхното значение. Седмица по-късно ще се състои "Усещането за сезонност в начина на аранжиране и поднасяне на японската кухня и японския дух на гостоприемство" - чрез снимки лекцията ще покаже атмосферата и настроението, които готвачът влага чрез специфичния начин за сервиране и аранжировка на храната, както и чрез съдовете, които използва. Линк от FB страницата на Кулинарна академия HRC, 14:00 - 15:30 ч.

5.11

Из новия свят. Първият тромпет на "Кралския Концертгебау оркестър" в Амстердам - Мирослав Петков, ще направи своя дебют с Радиооркестъра като солист на една от най-ярките програми на есента. Кулминация на вечерта с латиноамерикански ритми и "Рапсодия в синьо" на Джордж Гершуин ще бъде българската премиера "Легенда за Милиано" на знаменития мексикански композитор Артуро Маркес. Зала "България", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim и на касата на залата: 25 - 35 лв.

6.11

P.I.F. и Ненчо Балабанов - Depeche Mode Tribute. След загубата на фронтмена Димо музикантите от група P.I.F.: Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани) и Христо Михалков (бас) подновяват традиционния за групата трибют на Depeche Mode. По тяхна покана зад микрофона ще застене актьорът Ненчо Балабанов, който освен с емоционална разходка из дискографията на легендарните британци ще докосне публиката и със знакови песни на P.I.F. Клуб JOY station. Билети от мрежата на Eventim, Ticketportal, Urbo: 20 лв.

7.11

Карнавал на животните. Неделната история на "Фортисимо фамилия" е за най-малките любители на класическата музика. В приказния "Карнавал" на Сен-Санс частите на произведението представят различни животински образи, изпълнени на пиано, цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, кларинет и други. С участието на актрисата Ярослава Павлова и под диригентството на Цанислав Петков. Зала България, 11:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 10 / 15 лв.

7.11

Концерт на Влатко Стефановски трио. Виртуозният китарист, композитор и фюжън музикант Влатко Стефановски пристига специално за закриването на пловдивския фестивал GuitArt. На сцената той ще се качи със своя син - барабанистът Ян Стефановски, както и с бас китаристът Иван Кукич. Пловдив, Градски дом на културата "Борис Христов", 19:00 ч.

11.11

Променяне. Моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова, драматизация по книгата "Промяна" на актрисата Лив Улман (изд. "Колибри"). В него живото и искрено присъствие на актрисата си партнира с ярки 3D Mapping прожекции, анимации, картини и киносцени от филмовата кариера на Лив Улман, а зрителите ще могат да добавят реалности към определени сцени чрез специално разработено приложение със смартфоните си. Клуб JOY station, 19:00 ч. билети от мрежата на Eventim: 25 / 30 лв.

11.11

Бенджамин Апъл и Клаус Петер Флор. Отново две големи имена от класическата сцена пристигат в България за концерт с националния ни оркестър. Клаус Петер Флор е легендарен германски диригент, оглавявал Берлинския симфоничен оркестър, Малайзийската филхармония, Миланския симфоничен оркестър и др. Солист ще бъде младият, но вече изключително успешен баритон Бенджамин Апл. Поставян в авангарда на новото поколение песенни изпълнители, той се изявява активно на световните сцени, включително в залите "Барбикан", Лондон, "Концертгебау", Амстердам, "Концертхаус", Виена, филхармониите в Париж, Кьолн и Хамбург. В концерта ще чуем два шедьовъра на класическото изкуство: Симфония №49 "Страстта" от Йозеф Хайдн и песенния цикъл "Песни за мъртвите деца" от Густав Малер. Зала "България", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 15 / 28 лв.

11 и 19.11

Хотел между тоя и оня свят. Сюжетът на една от най-поставяните пиеси на Ерик-Еманюел държи изострено вниманието като в криминален филм. Постановката на режисьора Иван Урумов ни води в странен хотел, в който персонажите правят равносметка на изминатия път. Едни признават своите заблуди, други пропускат този шанс, но най-вълнуващ е моментът, в който за някои от тях идва просветление, осъзнаване на истински стойностното - живот без егоизъм, живот, изпълнен с трептяща и чиста любов. Изправени пред асансьора, нагоре или надолу, героите в тази пиеса ще трябва да разкрият докрай своята същност. С участието на Дарин Ангелов, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева - Нети, Иван Радоев, Ели Колева, Анастасия Ингилизова, Владимир Матеев, Ясен Атанасов. Театър "Българска армия", Голяма сцена, 19:00 ч.

До 23.01

Васил Симитчиев. По време на реставрацията на мавзолея на Георги Димитров в средата на 1970-те на тогава младия скулптор е възложено да създаде бронзовите венци около саркофага. Наградата за тази престижна поръчка е международен паспорт, с който художникът успява да напусне страната и да стане "невъзвращенец" и да се установи в Швеция, посочва прес съобщението за изложбата. За Симитчиев шведският художествен критик Дан Йонсон пише, че освободен от диктата на политическия и артистичния конформизъм, се ражда един от първите зрели концептуални художници у нас, а проф. Станислав Памукчиев споделя, че след мащабите на Кристо няма друг българин с тази решителност, глобална артистична визия и творчески размах. Настоящата изложба представя селекция от знакови произведения и нови проекти на Васил Симитчиев, превърнал се в един от най-силните съвременни концептуални артисти в Швеция, професор в Университета за изкуство, занаяти и дизайн в Стокхолм. Квадрат 500

Още от Капитал