Уикендът на българското вино

70 изби и 450 вина ще участват в десетото издание на най-голямото изложение за българско вино DiVino.Taste от петък до неделя

Любов към виното и ентусиазъм за дегустация на до 450 вина от 70 изби в рамките на три дни - всеки, който споделя тези две страсти (а също така има и зелен сертификат), този уикенд вероятно ще се отправи към зала 4 на Интер експо център - София. Там от петък до неделя (19 -21 ноември) ще се проведе 10-ото издание на DiVino.Taste 2021, най-големият и представителен форум на българското вино.

Разбира се, ковид епидемията засегна винения сектор и откровено създаде проблеми и затруднения на част от избите. Но в същото време кризата бе и катализатор, който даде тласък на нови проекти, някои от които доста интересни и накара избите да бъдат по-иновативни. За последната година и половина събитията и дегустациите на живо във винения свят не бяха толкова много. За това и мнозина може би ще бъдат изненадани от позитивното развитие на българските изби и новите смели проекти, които се родиха за това време.

Както отбелязват и организаторите на форума от Divino.bg, българското вино е във възход, вината у нас са все по-добри и интересни, а изложението ще бъде като витрина, на която тенденциите в развитието на българското винарство ще могат да се видят ясно. Така например вината от местни български сортове явно са в подем и се очаква да са най-много в сравнение с предишните издания, споделят организаторите.

Иновативно удобство тази година е мобилното приложение DiVino.Taste, създадено специално за изложението. То съдържа карта-схема на изложението за по-лесна ориентация. Всички участващи изби заедно с всичките им близо 450 вина и номера на щанда са организирани както по региони и по азбучен ред в рамките на всеки регион, така и само по азбучен ред. App-ът е двуезичен - на български и на английски език. С него се работи лесно и интуитивно и за посетителите е доста по лесно да откриват избите, от които се интересуват, да си водят бележки, да дават оценки на вината или да ги запазват като "любими" с един клик. Приложението вече е налично за теглене в Google Play Store за Android и от App Store - за iPhone.

Divino.Taste винаги е бил място за обмен на идеи и мнения за виното, пространство, където се дегустира, споделя и дискутира и където всички заинтригувани от виното могат да разширят знанията си и да се срещнат със съмишленици. И този път ще е така, и то в безопасна обстановка, тъй като форумът ще бъде достъпен само за хора със сертификат, че са ваксинирани, преболедували или с легитимен тест (това се отнася за посетители, изложители и организатори), като на място ще има и лаборатория за бързи антигенни тестове.

Както всяка година на DiVino.Taste ще има не само много българско вино, но и мобилен магазин Casavino, откъдето то може да бъде закупено за вкъщи. Също и добро кафе, вкусна храна и някои специални деликатеси и сладости извън зоната на вината.

Всички подробности за изложението, участниците, програмата и достъпът са налични в сайта на събитието.

Още от Капитал