"Димящият епископ", Glühender Wein, или защо по Коледа да пием греяно вино

Една традиция на повече от 20 века оживява всяка зима през декември, за да изпълни с аромат и вкус празничните дни

   ©  Shutterstock

Весела Коледа, Боб! - рече Скрудж с настойчивост, която човек не можеше да сбърка с нещо друго, като го потупваше по гърба. - По-весела Коледа, Боб, добри ми човече, отколкото съм ти създавал някога. Ще ти повиша заплатата и ще се постарая да помогна на семейството ти, което се мъчи да свързва двата края, и ние двамата ще обсъдим работите ви още този следобед с чаша "Димящ епископ".

Финалът на известната "Коледна песен" на Чарлс Дикенс е не само стоплящ сърцето, но и душата. И ако се чудите за "димящия епископ" - в официалния превод на български език подобно нещо няма. Но има греяно вино с портокал и канела. Причината е, че названието на този "коктейл" във Великобритания в средата на XIX век е било именно Smoking Bishop (димящ/пушещ епископ), а Дикенс го увековечава за историята.

Разбира се, не само заради това греяното вино се свързва със зимата и Коледа. То е високо ценено в различните държави като лекарство срещу настинки и напитка за възстановяване.

Класическото греяно вино се приготвя от сухо червено вино с добавка на подправки (карамфил, индийско орехче, кардамон, джинджифил, дафинов лист), захар, мед, вода и плодове. За да стане "по-силно", може да се добави ракия или ром.

А любопитен факт е, че еквивалентът на греяното вино през лятото е сангрията - червено вино, плодове и плодови сокове, бренди и подправки.ь

Conditum paradoxum

Откъде обаче тръгва традицията през декември да се забърква вино с подправки, плодове и мед? Както много други неща - от древен Рим. Един от големите зимни празници във Вечния град, който обаче е отдавна изгубен, е Сатурналиите - фестивал, който се е продължавал от 17 до 23 декември. Сатурналиите са били посветени на римския бог Сатурн и както може да се предположи, по това време е имало много банкети, раздавали са се подаръци и дори се е правило преобръщане на социални норми, като робите са били обслужвани от техните господари. Напомня за Коледа, нали?

А най-таченото питие по това време е било вино с подправки, наречено conditum paradoxum, което в буквален превод означава "вино изненада". Conditum е толкова ценен от римляните, че е първата рецепта в Apicius, една от най-старите готварски книги в света, написана от Марк Гавий Апиций. През Средновековието рецепти за греяно вино се намират и в готварски книги от Великобритания като известната The Forme of Cury.

Днешната фраза "греяно вино" идва от немското glühwein (glühender wein), което означава "горящо/пламтящо вино". То се сервира отново по време на декемврийските празници и най-вече по коледните базари в Централна и Западна Европа. Затоплящата и омайваща напитка става изключително популярна в Австрия, Германия, Чехия, Великобритания и Швейцария около XVIII век.

Виното трябва да е топло около 70 градуса и за да е максимално ефективно, ароматно и вкусно, се пие още докато е горещо. С него обаче не бива да се прекалява, макар заради сладкия вкус да се пие леко и приятно.

Една напитка, много разновидности

И точно защото е популярно в много страни, греяното вино има много лица. Съществуват стотици рецепти и десетки различни наименования навсякъде из Европа, че е трудно да се отличат най-добрите. Но със сигурност има такива, които са придобили голяма популярност.

Скандинавският "глог" (Glögg, gløgg, glögi и подобни думи) например е една от тези разновидности на греяното вино, за която мнозина са чували. Основните съставки са червено вино, захар, подправки като канела, кардамон, джинджифил, карамфил и горчив портокал, а по желание и по-силни спиртни напитки като водка, аквавит, ром или бренди. В цяла Скандинавия се продават готови смеси от подправки в хранителните магазини. Напитката обикновено се сервира със стафиди, сушен карамфил, бланширани бадеми и джинджифилови бисквити (Ginger Snaps) през коледния сезон.

На Балканите и в Източна Европа буквалният превод на местните думи за греяно вино обикновено е "варено вино", но идеята е същата.

Греяно вино има дори в Бразилия и Чили, като разликата е, че там се пие през юни, когато е зима.

В крайна сметка, ако искате да си правите греяно вино у дома, е важно да си подберете подправките, които харесвате, не бива те да са смлени на прах, защото ще образуват утайка във виното. И импровизирайте.

Още от Капитал

Домашно кино

Домашно кино