Календар: Концерт на Камелия Тодорова, театър на сетивата, "Трите прасенца" в полицията

И други заслужаващи внимание събития през предстоящите дни

28.01

Вечната музика. Концерт на певицата Камелия Тодорова, която ще представи изпълнения в различни стилове от нейния български и американски репертоар. На сцената тя ще се качи с музикалния квартет: Юлиан Янев, пиано, Щерион Пилидов, китара, Радослав Славчев, бас, Борислав Петров, ударни. Беквокалистки са Елена Сиракова, Катя Кръстева, Христина Нейкова. Sofia Live Club, 20:00 ч. Билети в мрежата на Eventim: 30 лв., на място: 35 лв.

28 и 29.01 и 4 и 5.02

Вярно с оригинала. Втора премиера на новото авторско соло на танцьорката и хореографка Галина Борисова, създала и изпълнила повече от 50 спектакъла, показани в Европа и САЩ. Представлението се занимава със силата на независимата мисъл и конструктивното въображение, като на фокус е връзката между автентичност и интерпретация. "Помним това, което ни е направило силно впечатление, но дали е достоверно", пита авторката му. По време на солото, полегнала уютно на пода, публиката може да си почине, помечтае, да слуша и гледа, да е съпричастна и да е на сантиметри от изпълнителя, дори в опасна близост. "В такава ситуация бихме опитали да създадем едно копие, вярно с оригинала, или оригинал, заверен с подпис и печат", коментира Борисова. Галерия "Етюд", 19:30 ч.. Представлението разполага с лимитирани места, за достъп - предварителна резервация на [email protected], билети: 10/15 лв.

29 и 30.01 и 19 и 20.02

НЕОнавтика. Новият интерактивен спектакъл на "Театър на сетивата София" е създаден по методите на театъра на сетивния лабиринт. Той включва серия от пърформанси, вдъхновени от емблематичната сграда на Факултета по химия и фармация към СУ "Св. Климент Охридски" и разработени в сътрудничеството с учени и студенти от там. Факултет по химия и фармация на СУ, билет: 60 лв. Местата са ограничени. През спектакъла се преминава индивидуално между 18:00 и 21:00 ч., като е необходимо да имате предварителна резервация на час и билет на www.sensorytheatresofia.com

31.01

Прасета. Абсурдна комедия и театрална клоунада за възрастни от театър "Хенд". В нея шеф на полицейско управление и трима служители стигат до идеята да изиграят приказката "Трите прасенца" с цел да омилостивят проверяващ от София, върху чиято кола новобранецът неволно е изпуснал сладолед. Представление, чрез което по абсурден и комичен начин се разкриват пороци на системата и обществото. Пловдив, театър "Хенд", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim и на касите в града: 15/20 лв.

29.01

Венера в кожа. Премиера на постановката на режисьора Антон Угринов на сцената на Yalta Art Room, нейният нов дом през новата година. Спектакълът по едноименната пиеса на американския драматург Дейвид Айвс е поставена за пръв път през 2011 г., когато и получава номинация за награда Tony за най-добра пиеса. Текстът е вдъхновен както от романа "Венера в кожа" на Леополд фон Захер-Мазох, така и от митологичния образ на жената-богиня и неочакваната среща с нея, която преобръща закостенелите възгледи на съвременния човек. Yalta Art Room, 19:30 ч., билети от мрежата на Epaygo, 15 лв.

31.01

Четирите споразумения. Премиера на авторско представление на театър "Драмеди" по едноименната книга на Дон Мигел Руис. Творбата, превърнала се в бестселър и променила живота на много хора, говори за четири прости споразумения, които могат да променят коренно живота ни и да ни освободят от токсичните мисли, за да поемем контрол върху преживяванията си и да не позволяваме външните обстоятелства и мнения да направляват дните ни. Събитието е достъпно за хора с увреден слух и увредено зрение чрез превод на жестов език и аудиоописание със специална техника. Режисьор е Цвета Балийска. Нов театър - НДК, 19:00 ч. Билети: 10/15 лв.

2.02

North. Премиера на филма, спечелил наградата в категория "Най-добър български филм" на фестивала "Банско филм фест" 2021. В него виждаме едно невероятно приключение в най-северната и студена част на Норвегия - в средата на зимата, един от най-добрите български пейзажни фотографи Иван Миладинов и видеооператорът Велико Карачивиев тръгват към далечните територии зад полярния кръг в търсене на редки диви животни и уникални северни сияния. Микробусът им е техен дом в продължение на месец, а една седмица е времето на палатки при над -20 С. След прожекцията ще има беседа с авторите. Кино "Влайкова", 19:00 ч., вход: 10 лв (до запълване на местата в залата)

2.02 - 12.03

Красимир Терзиев. Реконструкции на предстоящото. Работата на Красимир Терзиев винаги вълнува със своя интердисциплинарен подход, който му позволява да анализира настоящето от различни гледни точки и да поставя въпроси, свързани с политика, история, култура. В центъра на настоящата изложба е компютърно генерираното видео "Разходка в галерията", вземащо за отправна точка ентропията (втори закон на термодинамиката), според която всички подредени неща в природата се стремят към разрушаване, към хаос, за да ни представи един предполагаем бъдещ момент на напреднала ентропия. Включени са цикъл фотографии, ежедневни обект и един 3D модел на мястото, превърнало се в единственото убежище, в съвременния Ноев ковчег по времето на ограниченията и призивите за ненапускане на дома, свързани с ковид-19... Галерия "Структура".

3.02

Becoming. Премиерна прожекция на трилогия, обединяваща три танцови късометражни филма, създадени от изцяло български творци и артисти. Inner Bloom е по идея, хореография и изпълнение на Стефани Ханджийска и изследва различните стадии на женствеността чрез сюрреалистичен женски герой. Surrender е режисиран от Коста Каракашян и ни фокусира върху четирима от най-успешните и завладяващи мъже танцьори в България - Никола Хаджитанев, Реми Тоин, Светослав Серопян и Кръстьо Методиев. Breakoff е кратък поетично-документален филм от Силвия Чернева, който се занимава с темата за ученето, търпението и постоянството в процеса на израстване и оформяне на характера. Филмът е заснет в Каменоделното училище в село Кунино и каменната кариера в близост до него. След прожекцията ще има дискусия с авторите. Дом на киното, 19:00 ч., билети: 8/10 лв.

до 16.02

Летящи конструкции. Изложба на майстора на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график Роберт Баръмов. В изложбата му, разположена във варненската галерия Le Papillon, ще видим графиките, рисунките и ръчно написаните му текстове, отбелязвайки една година без неговото физическо присъствие и разговори. В тази експозиция са включени последни екземпляри от цикъла ArTchitecture, а и от любими за много ценители цикли, изпълнени в техниката суха игла, офорт, литография. Варна, Галерия Le Papillon

до 20.02

Дуализъм II. Групова експозиция, продължение на едноименната изложба, организирана в галерията миналата година, която разглежда идеята за единството и дуализма - сама по себе си достатъчно противоречива в историята на човечеството. Отвъд обхвата на небесното обаче в продължение на хилядолетия органичността на дуализма бива отхвърляна. Западната култура залага на радикалната трансформация - във вълшебните приказки кожата се превръща в злато, героят минава през инициация и достига своята смелост, слабостта напуска кухините на тялото. Работи на Викенти Комитски, Жорж Папазов, Искра Благоева, Калин Серапионов, Сияна Шишкова, Стела Василев, София Димовa, Павлин Радевски. Галерия ONE