Календар: Divino top 50, Фокус Украйна от "София ДокуMентал", "София филм фест"

По-интересните събития през уикенда и седмицата

Кадър от филма "Процесът Олег Сенцов"

11.03

Divino top 50. За десета поредна година се провежда Divino top 50 - класация на българските вина за 2021 г. на базата на редовни дегустации през изминалите месеци., Посетителите ще могат да ги опитат на място и да проверят твърдението на организаторите, че българските вино и винена култура вдигат все повече класата си. Повечето от вината ще могат да се купят на място. Ще се предлагат и подходящи кулинарни изкушения на фона на приятна музика.

В зала 6 на НДК, от 18 ч., вход 30 лв.

11.03

"Калейдоскоп". Носителката на две награди "Икар" - актрисата Ива Тодорова, ще чете избрани фрагменти от сборника "Калейдоскоп". Това е дебютната книга на Велина Баева с 35 късометражни истории, всяка от които илюстрирана в характерния стил на Борислава Караджова. Историите разказват как София може да се превърне в джаз композиция. Представянето на книгата ще има своя музикален съпровод благодарение на джаз квартет Straight out of NMA. Велина завършва Music, Theatre & Entertainment Management в Ливърпул.

В 1920 Café, от 19:30 ч.

11.03

Фокус Украйна: Специална селекция от филмите на "София ДокуMентал". Balkan Documentary Center, фондация "Конрад Аденауер" и Чешки център - София, организират филмова програма, посветена на Украйна. На 11 март можете да гледате "Процесът Олег Сенцов", копродукция на Чехия, Полша и Естония, от 2017 г., режисьор е Асколд Куров, субтитрите са на български език. След всяка прожекция ще има дискусия. Входът е свободен, а всеки може да остави дарение, което отива в БЧК в помощ на Украйна.

В Чешкия културен център, от 18 ч.

12-13.03

София VR фест. Организаторите събират най-новите технологии, култура и изкуство на едно място. Посетителите ще научат повече за виртуалната реалност, метавселената и ще се срещнат с професионалисти от областта. В продължение на 45 минути се включват VR филми, интерактивни преживявания, симулатори, виртуални разходки и инсталации.

В Resonator, ул. "20 април" №13, билети: bilet.bg/bg

12-20.03

Кулинарен курс на Михаела Белорешка "Храна за промяна". Михаела Белорешка е хранителна терапевтка и психоложка, нейната цел е да научи колкото се може повече хора да се хранят здравословно, сезонно и балансирано. Курсът покрива най-важните теми от хранителната терапия, акцентът е върху функцията на всяка храна и как тя се обработва в тялото, предвидени са 4 теми: основи на здравословното хранене и начин на живот с джинджифилова сьомга и цветна пролетна салата; защо храносмилането е толкова важно за цялото тяло с готвене на пухкав басмати ориз с бадеми и кокос, салата от леща, мариновани моркови и ряпа; детоксикация, стрес и психично здраве - липсващото звено; балансирани десерти - психология на храненето.

В Food Сonnection, начало 11 ч., регистрация на: www.foodconnection.bg

12.03

Природен талант. Софтуерът на SportAnalytik има над 70 вида спорт, в които влизат всички олимпийски дисциплини. Тестват се физическите умения на деца чрез 9 забавни теста и с помощта на софтуера установяват спортовете, които съответстват на техния природен талант. За последните 5 години 500 000 деца в повече от 20 държави са преминали през програмата. Подходяща е за деца на възраст от 5 до 13 години. 90% от децата са започнали да упражняват спорт след SportAnalytik. В спортната зала в парк "Военна академия", начало 9:30 ч., цена 65 лв., за записване www.sportanalytik.bg

12.03

Sofia Human Rights Forum. Инициатори на Форума са организация "Действие", целта им е чрез срещата на активисти за правата на човека и техния споделен опит да допринесат за по-добра среда в България. Някои от лекторите са Надежда Дерманджиева - директорката на Български фонд за жените, Байрам Мустафа Байрамали - българско-турски визуален изследовател, журналист и арт активист, който живее в Лондон, Данита Заричанова от екологично сдружение "За Земята" и др.

В Event Space, начало 10 ч., детайли на: www.sofiahumanrightsforum.com

16.03

Паметта остава. Екипът на Ratio отново са подготвили интересно и полезно събитие, чрез което да надникнем в най-новите научни достижения. Гост е биологът Богомил Пешев, който ще отговори на въпроси като: изтриваме ли информация от мозъчните си архиви или просто ни се отказва достъпът до нея; каква роля имат мозъчните стволови клетки за детската амнезия; как си взаимодействат сънят и забравянето; какво е общото между мухите, лабораторните гризачи и хората, що се отнася до забравянето?

В клуб "Терминал 1", от 19:00 часа: билети на: https://ratio.bg

До 15.03

Бягство от кръга. Изложба на чешката художничка Петра Йовановска "Бягство от кръга" беше открита с картина, нарисувана специално за бежанците от Украйна, средствата от продажбата са за подпомагането им. Фокусът на художничката е върху кръга, според нея той не ограничава творческия процес, но призовава за действие, символизира времевите цикли, тоталитаризма, но и удоволствието. Йовановска има над 30 самостоятелни изложби по цял свят, носителка е на редица отличия в Япония, САЩ, Австрия и др.

В Чешкия център, вход свободен

17.03

Шум и музика. Американската нойз рок група A Place to Bury Strangers и надеждите на германския постпънк Plattenbau гостуват в София. Това ще бъде трети концерт за нойз рок новаторите в София след изключителните им изяви през 2013 и 2015 г. Групата ще представи най-новия си албум See Through You, седми в дискографията им. В Mixtape 5, в малката зала, от 20 ч., пропуските са на цена 25 лв. в системата на bilet.bg

До 17.03

Изложба "Клек шоп". Двама германци, Кристоф и Себастиан Мюг, представят изложбата си, която е арт инсталация от различни материали и представлява своеобразен клек шоп. Според тях това е уникално за София явление, създадено през 90-те години, а от скромната позиция на мазето, гледайки към обувките и краката на хората, собствениците на клек магазини има различен поглед. Същевременно купуването от такъв магазин също е скромно действие, тъй като трябва да се наведем пред продавача, за да направим поръчката си. Инсталацията е за обществените промени и днешните предизвикателства.

В Æther Art Space

До 31.03

26 международен "София филм фест". Над 80 филма ще зарадват киноманите на 26-ия международен "София филм фест", освен прожекциите в кината голяма част от тях ще са налични и онлайн до 30 април. Сред най-чаканите събития са прожекцията на "Англия, моя Англия", представен от британския режисьор Тони Палмър, и "Лунен удар", посветен на 100-годишнината от рождението на легендарния актьор Нино Манфреди. Част от останалите гости са Лех Майевски, Олег Сенцов, Сърджан Драгоевич, Душан Милич, Радивое Андрич и др.

Пълна програма на: https://siff.bg/

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал