Календар: Първите български арендби награди, Дни на предизвикателствата и др.

25.03

Чудомир. По случай 132 години от рождението на един от най-добрите български писатели хумористи, Чудомир, ще бъдат представени девет негови разказа. Участват актрисите Силвия Петкова и Мартина Апостолова, както и Пламен Манасиев, Камен Воденичаров, Камен Алипиев- Кедъра, Любен Дилов и др. Организаторите са ни познати от поредицата четения на "Пощенска кутия за приказки".

В Sofia Live Club, от 20 ч., Билети в www.ticketportal.bg

25.03

Форум Not Just Words. Според фондация "Отворено общество" най-засегнати от речта на омразата в България са ромите и ЛГБТИ хората, а антисемитизъм се появява в популисткото говорене на националисти. В програмата на форума са включени лекции и дискусии от експерти, които изследват езика на омразата. Сред лекторите са: адвокатката Еми Палмър, която е член на надзорния съвет по етичните правила на Facebook, съдия Kалин Калпакчиев от Софийски апелативен съд и доцент Жана Попова от Журналистическия факултет на СУ.

В "Квадрат 500", от 11 ч.

26.03

Влатко Стефановски в България. Талантливият китарист композитор и фюжън музикант Влатко Стефаносвки ще представи за пръв път у нас новото трио, с което обиколи европейските сцени: в него са синът му, който е майстор на барабаните, Ян Стефановски и Иван Кукич на баскитара. Освен пиесите от албума Taftalidze Shuffle ще прозвучи и музика от всички солови албуми на Влатко.

В Sofia Live Club, от 21 ч., билетите в предварителна продажба в Eventim са 30 лв., а на място 40 лв.

26.03 - 16.04

Кулинарен курс "Японска кухня". Готвачът Риса Коизуми от Япония, префектура Шизуока, ще проведе 4 работилници за японска кухня, която освен традиционни рецепти ще включва и бързи ястия, както и сладки. Първата е за сьомга с мисо, ориз и мисо супа, втората за домашна храна: оякодон и цукемоно, след това ще обърне внимание на ястия с нудли (удон) и десерти (дораяки)

В Pastry Academy, ул. "Церова гора" 12-14, в събота от 18:30 ч. до 21:30 ч., такса 140 лв.

29-31.03

Дни на предизвикателствата. 16-ото издание на фестивала отново ни отвежда в дивото с филми, лекции и дискусии за екстремни спортове и планините. Сред гостите се открояват алпинистът Вивиан Бруши от Шамони с постижения в екстремните ски, Бертранд Делапиер - кинодокументалист, алпинист, Антоан льо Мeнестрел - икона в световното катерене, създал вертикална хореогрaфия, режисьорът и журналист Кристоф Райлат и др. На 30 март ще се играе вертикален спектакъл "Този, който обича" върху сградата на Френския културен център на площад "Славейков" с участието на Антоан льо Менестрел.

В кино "Люмиер", НДК и Френския културен институт. Пълна програма: predizvikatelstva.com

30.03

Първите български арендби награди. На специална церемония The RnB Awards 21 presented by Johnnie ще бъдат отличени най-добрите артисти в категориите най-добър албум, видео, колаборация и др. Журито се състои от 13 души, а най-много номинации имат Preyah, Елена Сиракова, Trombobby, C-MO и Lina Nikol, която ще се изяви и на сцената. Ще пеят още Krista, Trinity, Елена Сиракова, Yavi, Александър Славчев и др. Промотърският лейбъл Top Shelf Music организира наградите с мисия да популяризира талантливите певци, музиканти и продуценти от българската R&B сцена.

В Sofia Live Club, от 21 ч., детайли на: www.thernbawardsbg.com

30.03-2.04

Експо мебел. Ежегодното международно изложение за обзавеждане, интериорен дизайн, интериорен текстил и аксесоари за дома се случва навреме точно преди пролетните ремонти. Разделено е на тематични зони: мебели и дизайн; функционалният офис; oбзавеждането е в детайлите. Ще се проведе програма с дискусии за дизайн. Ще бъдат отличени най-талантливите продуктови дизайнери.

В "Интер експо център" от 9 ч.

31.03

Еманюел Паю и Даниел Орен. Националният оркестър ще свири Симфония №4 от Чайковски и неокласическия Концерт за флейта от Карл Нилсе под диригентството на световноизвестния маестро Даниел Орен. Солистът на вечерта е Еманюел Паю, определян като "най-добрия флейтист на новото време", свири в Берлинската филхармония. Маестро Даниел Орен на 13 г. е избран от Ленърд Бърнстейн да пее соло в Чичестърските псалми. Гост-диригент е на оперни театри в Ла Скала, Метрополитън опера в Ню Йорк, Ковънт гардън в Лондон и др.

В зала "България", начало 19 ч., билети до 55 лв.

До 8.04

Най-доброто от българския дизайн в Прага. Изложбата "Преглед на българския дизайн 2021", създадена от фестивала за дизайн "Мелба", ще представи традиционно най-доброто от България в чешката столица. Събрани са забележителни примери от графичния, продуктовия, интериорния дизайн и модата. Чешките посетители ще се запознаят както с работата и на утвърдени български дизайнери, така и на млади, които тепърва се изграждат.

В Български културен институт в Прага

До 21.04

"Във вселената има много по-хубави планети от Земята". Изложбата на Станимир Генов е курирана от Мария Василева, а основният фокус е върху спекулациите за живот на други планети като възможно бягство от провалената ни мисия на Земята. Според художника, ако се надяваме много на това, човечеството спира да е отговорно към нашата планета тук и сега. В изложбата посетителите ще открият и от иронията на Генов.

В галерия "Структура"

До 30.04

Скъпоценният път на Данте. Божествената комедия в бижутата на Диего Перкоси Папи. Произведенията на римския дизайнер на бижута Диего Перкоси Папи са вдъхновени от гения на Данте Алигиери, а изложбата е по случай 700 години от смъртта на автора на "Божествена комедия". Присъстват образите на Харон, Минотавъра и ериниите, а небето блести със скъпоценни камъни и миниатюри. Диего Перкоси Папи е изработвал бижута на актриси като Пенелопе Крус, Мишел Пфайфър, София Лорен, Кейт Бланшет и др.

В Националната художествена галерия

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал