Календар: Най-доброто от БГ стендъп комедия, световно техно в София, филм за Вонегът

Не пропускайте и изложбата We could be heroes на Текла Алексиева и Искра Благоева

Работа на Текла Алексиева, 1990

1.04

Пастет. Премиера на танцов пърформанс, вдъхновен от разказа "Издръжливец на гладуване" на Франц Кафка. Хореографката и съвременна танцьорка Яница Атанасова поставя на сцена заедно с артистката Мартина Апостолова текст, който разглежда гладуването като метафора за невъзможността на отделния човек да се свърже със заобикалящия го свят и усилието да се научи да живее с тази невъзможност. Изпълненията са на Алекс Жеков, Анна Кабакова, Марион Дърова, Мартина Апостолова. "Топлоцентрала", 19:30 ч., билети от мрежата на Eventim: 10/15 лв.

1.04

Първи април. Отпразнувайте Деня на шегата в пълен смях и широки усмивки с най-доброто от българската стендъп комедия. Вече по традиция най-добрите комедианти на "Комеди клуб", общо 8 на брой, излизат на голяма сцена, за да ви разсмеят с най-добрите си шеги. НДК, Зала 1; 20:00 ч., билети от Билетен център и от мрежата на Eventim: 18/25 лв.

1.04

Не сме от тях. Премиера на сатирична комедия по разкази на Чудомир. Режисьорката Елица Йовчева кани зрителя да надникне в бита и ценностите на своите предшественици, хвърляйки хумористичен поглед към духовния и материалния живот на българското общество от 30-те години на миналия век до наши дни. Спектакълът повдига неудобни, но неизбежни въпроси и провокира зрителя да се оцени сам в сатиричното огледало на Чудомир. С участието на Александър Григоров, Елица Костова, Никол Оташлийска. Yalta Art Room, 19:30 ч., билети от мрежата на Epaygo: 15 лв.

1.04

"Игра на шах" с Войн де Войн и Добромир Иван. Пърформанс в стила на Йозеф Бойс, който цели да иронизира патологията на войната. В него артистът Войн де Войн кани за свой съперник единствения български ученик на Бойс - Добромир Иван, в своеобразен "политически вуду ритуал". Двамата артисти ще се опитат да създадат социална скулптура, изрисувана и подписана със слоганите на войната. В духа на хепънинга "играта на шах" ще се развива в тактически ходове, които имитират двубой. Гьоте-институт, 18:30 ч.

2 - 7.04

Соло акт. Най-доброто от моноспектаклите през последните три години гледаме по време на осмото издание на международния фестивал на монодрамата в Габрово. Общо 13 представления, от които 11 гостуващи на габровска сцена и две от тях чуждестранни - от Украйна и Република Косово: "Мечтата на Наташа" с режисьор Ана Батева, авторският спектакъл на Камен Донев - "Лекция №3: Възгледите на един учител за силата на словото", детският моноспектакъл "Не си търси белята", "Писмо до съветско другарче" под режисурата на Николай Гундеров, "Полетът на къртицата" на Полина Христова с режисьор Веселка Кунчева, моноспектакълът на Христо Шопов "Не е за телефон" и др. Цялата програма е на https://dramagabrovo.com

2.04

Solar presents Charlotte de Witte. Eдно от най-актуалните имена на световната техно сцена - белгийката Charlotte de Witte, популярна с висококачествените ѝ живи изпълнения по целия свят, е гост на първото парти от поредицата Solar на клуб "Ялта" за тази година. Тя ще е в компанията на Onyvaa, част от успешния бутиков лейбъл KNTXT, и резидента на клуба Любо Урсини. НДК, 22:30 ч., билети от Epaygo и Eventim, бензиностанции OMV, 60/120 лв.

7.04

Религии: документално и късо кино. След близо две години подбор филм по филм организаторите на събитието най-накрая събират достатъчно добра селекция, за да поставят тази важна тема през призмата на късометражното кино. Гледаме заглавия от Босна и Херцеговина, Германия, Япония, Франция, САЩ и Великобритания, чрез които навлизаме дълбоко в историята, посещаваме различни общности, култури и дори планински върхове, и дори правим крачка напред към бъдещето, за да разберем какво следва след разпада на религиите. Клуб на пътешественика, 19:00 - 21:00 ч., присъствен билет: 10 лв.

6.04 - 5.05

We could be heroes. Една "женска" изложба, в която две жени от различни поколения размишляват за героичността. Идеята за експозицията идва от Надежда Олег Ляхова, която инициира на пръв поглед твърде неочаквана среща между две художнички от различни поколения и много различно творчество. Това са Текла Алексиева, оставила трайна следа в българската визуална култура с необикновените си илюстрации за "Библиотека Галактика", и Искра Благоева - ярко за българската нова живопис явление със своята прецизна, максимално обрана като изразни средства. Изложбата, включваща живописната работа "Съдбата влачи човека" (1987) и рисунки на Текла Алексиева, обединени от мотива за борбата и Космоса, и неонът на Благоева, е допълнена от звукова инсталация на "Пистамашина". Гьоте-институт

7.04

Катя и Мариел Лабек. Световноизвестното клавирно дуо на сестрите Катя и Мариел Лабек, свирили с най-престижните оркестри, работили с поп звезди като Стинг, Мадона, Елтън Джон, Том Йорк и много композитори, сред които Томас Адес, Луис Андрисен, Лучано Берио, Пиер Булез, Брайс Деснер, Филип Глас и др., пристига за първи път в България. Заедно със Софийската филхармония те ще изпълнят Концерт за две пиана и оркестър на Брайс Деснър, Празнична увертюра от Веселин Стоянов и симфоничната поема "Смърт и просветление" от Рихард Щраус. Зала "България", билети на касата и в мрежата на Eventim, 30 до 55 лв.

7 - 28.04

Master of Art. Седмото издание на филмовия фестивал се открива с филма "Кърт Вонегът - неподвластен на времето", работата по който започва още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Лентата проследява началото на снимки и тяхното приятелство - от 1988 г. в продължение на десетилетията. Кино "Люмиер", 19:00 ч., билети на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg

до 21.04

Анатомия на процеса #1. Мултидисциплинарен проект на артистката Аксиния Пейчева в сътрудничество с физика и инженер Мартин Йорданов и микробиолога Йорданка Дерменджиева. В него едно и също изображение - портрет на несъществуващ човек, генериран от изкуствен интелект, се рисува от художничката като класически портрет върху платно и след това се прехвърля чрез специално създадена матрица, захранвана с различни щамове бактерии, върху легло от агар, където те се развиват, за да възпроизведат портрета. Така тези три коренно различни методологии водят до различни резултати, чрез които Пейчева поставя под въпрос ефективността на системите за комуникация. Галерия "Структура"

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал