Календар: вечерни ски, "Цар Лъв" в НДК, Милица Гладнишка разказва своята история

Най-интересните събития от седмицата и уикенда

8.04

"Тинторето: един бунтовник във Венеция." Документален филм по случай 500-годишнината от рождението на Тинторето, определян като последния велик художник на италианския Ренесанс. Прожекцията е част от фестивала Master of Art. Дикторският глас на Хелена Бонъм Картър пренася зрителите през историята за съперничеството между най-значимите венециански творци на XV в. - Тинторето, Тициан и Веронезе. Венеция е представена през различен ъгъл - живота и картините на Тинторенто.

В кино "Люмиер", от 19 ч., билети: www.tickets.ndk.bg

8.04

RetrOlympic Night. По време на вечерното каране на пистата на Витошко лале ще можете да се включите в състезание в три направления: слалом; бабуни и свободен стил - демонстрационно каране с цел представяне на класическа техника и умения в ските и сноуборда. Настроението ще подгряват няколко диджеи и горещи напитки. Трасетата за състезанието ще бъдат разположени частично във финалната част на пистата и тя няма да бъде затворена за посетители. Всеки желаещ ще може да кара и да наблюдава отблизо надпреварата

На Витошко лале, от 18:30 ч.

9-10.04

Откриване на каяк сезона. Любителите на каяците и начинаещи, които искат за пръв път да пробват водни приключения ще се съберат на яз. "Тополница", който е на 80 км от София. В събота ще се проведе кратък инструктаж за основните мерки за безопасност, техника на гребане и влизане и излизане в и от каяка. Следва 3-4 часова каяк разходка. Нощувките са на базовия лагер "Стрелча". Вечерта е посветена на музикални срещи, в неделята програмата се състои от каяк уроци.

На яз. "Тополница", от 9:30 ч. Записване на: www.nomadteam.bg

10.04

Пътеводител за оркестъра за млади музиканти. Поредното събития от поредицата на "Фортисимо фамилия" ще представи творчеството на Бенджамин Бритън. Той е пример за успешно комбиниране на националните традиции и съвременните изразни средства. Деца и родители ще чуят "Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел", който ще ги запознае с тембрите на различните инструменти. Диригент на концерта е Григор Паликаров, с участието на артиста Петко Венелинов.

В Зала "България", от 11 ч., билет 15 лв. в www.eventim.bg

11.04

Мюзикъл "Цар Лъв". С оригиналната музика на Ханс Цимер, който взе поредния си "Оскар", този път за саундтрака на "Дюн". Ще прозвучат хитовите песни на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, I Just Can't Wait to Be King, Circle of Life, Hakuna Matata, и др. Премиерата на мюзикъла е в Лондон през 1999 г. и оттогава носи шесткратно повече приходи от анимационния филм. Зрителите ще видят сценични боеве, 3D мапинг, а оркестрацията е на Данко Йорданов, режисьор е Петко Бонев, диригент - Страцимир Павлов.

В зала 1 на НДК, от 19 ч., билети от 30 до 60 лв.

11-12.04

Унгарски пърформанс "Механика на дистанцията". Провокативният спектакъл е на хореографа Мате Месарош, участват трима танцьори и един музикант. Изследват се границите на личното пространство или непостижимата близост. Публиката следва изпълнителите в пространството и сама определя близостта си с тях. След покана от зрител музикантът и изпълнителите се намесват в личното му пространство с танц. Проектът е по покана на АСТ Фестивал за свободен театър в рамките на програмата

В "Топлоцентрала", 10 -12 ч.

12.04

Прясна паста. Кулинарен курс, в който Борис Тасев ще показва как се приготвят два вида тесто за паста: първото е класическо, което е най-подходящо за употреба у дома, а второто е без яйца, което е подходящо за ръчно оформена паста. Участниците ще превърнат приготвеното от тях в лазаня. Ще се готви и класическа паста карбонара, както я правят италианците, както и ръчно оформени каватели, които ще бъдат потопени в лек морски сос.

В Amuse Bouche, начало 18:30, цена 70 лв.

13.04

"Гардеробът" на Олга Токарчук. Разговор за най-новата книга на български език на полската писателка с Нобелова награда за литература Олга Токарчук. Биляна Курташева в ролята си на литературовед, преводачът Крум Крумов и редакторката Невена Дишлиева ще потопят присъстващите в темите, които Олга Токарчук задава в книгата си, полагайки ги в така необходимия контекст. Българският превод е на Крум Крумов, а илюстрациите - на Таня Минчева. Книгата излиза под логото на ICU.

В Полския културен институт, от 18:30 ч.

13.04

Вечерна XL щафета. Състезание за раздвижване след работа. От 5kmrun организират щафетно бягане в Борисовата градина по централната алея пред паметниците на В. Левски на Хр. Ботев. Отборите се състоят от 4 души, с минимум един участник от противоположния пол. Една обиколка е 2.6 км. Щафетната палка се предава след две обиколки или два пълни щафетни кръга през четирите поста.

В Борисовата градина, начало 19 ч .,тaкса участие: 80 лв. за отбор, регистрация на: www.5kmrun.bg

14.04

Climate in action. Среща, посветена на климатичната криза и защо страните от бившия Източен блок не са склонни да действат за намаляване на последиците. Унгарските климатични експерти Аманда Сабо и Питер Вийг ще се опитат да отговорят на въпросите: кои страни са по-уязвими към промените на климата; как преходът към нисковъглеродна икономика ще помогне да се справим с проблема и ще подобри икономиките и здравето ни, както и каква е ролята на науката за мотивиране на тези крайно необходими действия.

В клуб "Терминал 1", от 19:00 ч.

14.04

"Нощ на историите". В това издание на събитието певицата и актриса Милица Гладнишка ще разказва свои лични, семейни или родови истории. Вечерта ще мине под мотото, което тя е избрала: "Ако знаех... дали щях да..." Първото издание на "Нощ на историите", в което популярни личности разказват за себе си, беше през май 2019 г. с участието на поети и писатели, след което продължи своя живот в Пловдив, а сега отново е на софийска сцена.

В Sofia Live Club, вход 15 лв., детайли на: nightofstories.org

До 26.04

47-а Национална изложба на карикатурата. На едно място са събрани най-високите постижения на българските художници, работещи в областта на карикатурата. Голяма част от творбите традиционно са политическата сатира и шаржовете на популярни личности. Същевременно ежедневни случки и човешките взаимоотношения остават вечен генератор на идеи. Специално внимание е отредено на художника Милко Диков, който съвсем скоро навърши 92 години.

В СБХ - "Шипка" 6, зала 1 А

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал