Календар: Ян Фабър, антикварен панаир, изложение на редки растения, велошествие

Подбрани събития за свободното време

15.04

Флуидната сила на любовта. Българска премиера на един от последните танцови спектакли на прочутия фламандски мултидисциплинарен артист, драматург, режисьор, хореограф и дизайнер Ян Фабър и неговата компания "Трублейн". Появилото се през 2020 - 2021 г. по време на социалното дистанциране представление се фокусира върху днешното време и възможността човек да избира от 70 различни пола и въпреки това разкриването на половата идентичност да си остава дързък акт. Режисьорът и деветимата актьори изграждат вдъхновяващ театрален спектакъл от текст, действие, танц и цяла палитра идентичности, сексуалност и любов, който осмива етикетирането на сексуалността с игрив и напълно разюздан хумор. "Топлоцентралата", 19:30 - 20:30 ч., билети от мрежата на Eventim: 50 лв.

15.04

Белослава, Деси&The Visual Madmеn, Marten Roberto. В този концерт певицата ще представи неочаквани аранжименти на добре познатите й песни, както и парчета от предстоящия й нов албум. Преди тях ще чуем Desy & The Visual Madmеn - проект на певицата Деси Андонова, Божидар Василев - Trombobby, Васил Вутев - Soulization, Димитър Горчаков и Георги Дончев, а диджей Marten Roberto ще бъде зад пулта, за да открие и закрие концертната вечер. Зала за събития "Пиротска 5", 20:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 30 - 80 лв.

15 и 16.04

Sofia Live Festival. Подгряващото пролетно събитие на фестивала ще се състои в две вечери. В петък на сцената ще се качат Жлъч, Григовор и Гена с техния ексклузивен проект "Порно звезди от Средновековието", в който ще включат и музикантите Божидар Василев-Trombobby, Евден Димитров и Стефан Цеков. В събота гледаме на живо Пиsтамашina и Стругаре, а преди и след изпълненията им ще чуем диджей сета на Жулиета Интергалактика. Sofia Live Club, билети в мрежата на Eventim и партньорските каси: 25 лв., на място в деня на концерта: 30 лв.

15 - 17.04

Тайните градини. Изложение за цветя и редки видове растения, в което ще откриете всякакви стайни, сукулентни, цъфтящи градински, луковични, листно декоративни и плодни растения, билки и подправки, вечнозелени и листопадни храсти и дървета, изделия за интериора от естествен скандинавски мъх - всички те осигурени от селектирани цветарски магазини и фирми с богата история и разнообразна дейност в сферата на озеленяването. "Сердика център", 12:00 - 20:00 ч.

до 16.04

Blagoevgrad Blues&Jazz. Шестото издание на фестивала се завръща след двугодишно прекъсване. В петъчната вечер посрещаме гостите от Румъния - Soul Serenade, специалния проект на Михаил Йосифов Blues Brothers Live и Brazz Association с италианеца Марчело Били Темпеста (вокал), които ще пресъздадат музиката от филма "Блус Брадърс". Последната вечер на фестивала ще открие Живко Петров Трио JP3 с представянето на четвъртия им студиен албум Change The Way и пиеси от най-новия On The Way, а финалът на събитието е с барабаниста и композитор Константин Кацарски Koka Mass Jazz и неговия нов албум The Sixth Finger. Благоевград, зала "Орфей", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 20 - 40 лв.

16.04

Великден заедно. Събитие с благотворителен характер в подкрепа на украинските граждани, принудени да напуснат дома си. На голямата кръгла поляна в Южния парк ще бъдат разположени шест двуметрови великденски яйца, изрисувани с послания за мир от български и украински артисти, като едно от тях ще има и специална мисия - да бъде касичка за набиране на дарения за бежанците. Каузата ще бъде подкрепена от музикантите Белослава, Свилен Ноев от "Остава", Мила Робeрт, Елена Сиракова, "Глас и акордеон" от Деси Андонова и Илко Градев, джаз/фънк бенд Funkilicious, които ще озвучат поляната с любими парчета в благотворителен концерт. Ще има храна и коктейли, като приходите от продажбите на продукти от караваните също ще бъдат дарени. Южен парк, 11:00 - 17:00 ч.

16.04

Ре-Тур: "Кула-убежище" на Станислав Памукчиев. Турът из необичайното произведение на талантливия български художник и професор в НХА ще води самият той заедно с куратора на изложбата Петер Цанев, а страничният поглед ще бъде на проф. Георги Каприев. Кулата в този проект материализира възкачването на душите към областите на немислимото, а режимът на убежището отпраща към недосегаемия свят на изкуството, превърнат в аварийна лаборатория. Водната кула в Лозенец (+359 Gallery), 17:00 ч., вход свободен.

16.04

10 години BoogieOn Radio. На 16 април радиото на музиканта и диджей Ramsey Hercules празнува юбилей точно когато е и неговият рожден ден. За да се отпразнува датата и да се почете паметта на наскоро отишлия си Рамзи, неговите приятели и съмишленици са подготвили серия от клубни събития с благотворителен характер. На 16 април в К.Е.В.А., София, партито стартира от градината в 17:00 ч. с музика от Jun Yoshida и ще продължи в късните часове на първия етаж със сетове на DJ Ilko, Ivo Stoyadinov Charlie, Marten, Desy, Ihou, Oto, Artone, Rawland, Ivaylo 'Fozzie' Stanchev. На 23 април Fargo, Пловдив, ще озвучат Skill-a и Visitor Q, а на 30 април в Cubo, Варна, музиката ще е от Deep George и др. На всички събития ще се продават специално изработени за събитието тениски и бирата на Рамзи - Anniversary Edition, с QR код, който ще води към сайта на пивото с послание.

16 и 17.04

Дом на каузите. Пролетното издание на благотворителния хендмейд фестивал отново ще събере на едно място различни каузи, свързани с образование, лечение на деца, еко избор, животни, майки на деца с увреждания, организации против насилието и др. Подкрепете ги с покупката на продукти от малки производители на модни аксесоари, биохрани и напитки, козметика и произведения на изкуството от всякакъв вид, а във фокуса му този път ще бъдат и красивите български традиции на Лазаровден и Цветница. Парк-театър "Борисова градина", 10:30 - 19:00 ч.

16 - 17.04

Антикварен панаир. Вторият антикварен панаир в София, организиран от Съюза на антикварите и Съюза на колекционерите в България, ще представи над 15 антиквариата от цялата страна и техните изключителни находки. Градската градина София, пред НХГ (Двореца), 10:00 - 20:00 ч.

17.04

Велошествие "София кара колело" 2022. Време е за традиционното Велошествие и атлетически крос под мотото "За по-чист въздух" - включете се в него като колоездач или бегач заедно със спортистите Йордан Йовчев, Евгения Раданова, Ренета Камберова и други. Сборният пункт е след 10:00 ч., като шествието тръгва точно в 11:00 ч. от Народното събрание по маршрут до Южния парк.

17.04

Възкресението на Касандра. Още една българска премиера на танцов спектакъл под режисурата на известния Ян Фабър по сценарий на Руджеро Капучо. Германската актриса Стела Хьотлер, получила международно признание с този моноспектакъл, се превъплъщава в образа на троянската жрица Касандра - митологичен персонаж, известна с дарбата си да предвижда бъдещето. Тя е съживена днес, във времето на глобални пандемии, военни конфликти, тонове пластмаса в океана, унищожаването на Амазонската джунгла, глобално затопляне и пророчествата й тревожно алармират: трябва да се грижим по-добре за майката Земя и съкровищата тук. Топлоцентрала. 19:30 ч., билети от мрежата на Eventim, 30 - 40 лв.

18.04

Мемориална лекция Джу 2022. Историята и как стигнахме дотук. Среща преподавателя, писател и бивш политик Майкъл Игнатиев. Роденият в Канада и завършил Харвард правнук на руския дипломат граф Игнатиев е ректор и президент на Централноевропейския университет в Будапеща до юли миналата година, а в момента е професор в Историческия факултет. В последната си книга - On Consolation, той размишлява върху историята на опитите ни да приемем екзистенциалните изпитания на живота - смърт, загуба, трагедия - и как успяваме въпреки всичко да живеем с надежда. Лекцията с Игнатиев ще бъде модерирана от Иван Кръств и ще е на английски език с осигурен симултанен превод. The Steps, 18:30 ч.

20.04

Sextet/ Sethstat. Две световни премиери на две от най-забележителните джаз формации на Балканите - секстетът на контрабасиста Васил Хаджигрудев и стожерите на северномакедонската авангардна джаз сцена Sethstat. Те излизат за първи път на една сцена в предвеликденското събитие на Alarma Punk Jazz, за да представят своите най-нови албуми. Заедно с гостите от Северна Македония пристига и основателят на PMG Recordings Мирко Попов. Sofia Live Club, билети в мрежата на EpayGo, предварително: 15 лв., в деня на концерта: 20 лв., 20:00 ч.

до 20.04

Групова изложба My Head Is a Photodump. Изложба на художници и художнички, активна част от съвременната българска сцена, сред които Алина Папазова, Били Матеева, Деси Баева, Мартина Вачева, Мич Брезунек, Розалина Буркова, Теодор Генов, Ясен Згуровски и др. Пространството на КО-ОП ще бъде трансформирано в импровизиран "фотодъмп" с творби, генерирани или вдъхновени от споделени изображения от общ "чатруум", превърнал се във временно общо студио на артистите. КО-ОП, още за ФИГ. 2 на www.fig.bg

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Книга: Why We Fight

Книга: Why We Fight