Календар: великденски ателиета, графити фестивал, британски театър

22.04

Великденска програма за деца. Петъкът е пълен с интересни събития в любимия на децата "Музейко": "Научен експрес" е за деца над 7 години и ще разкрие мистериите на науката. Кратки научни демонстрации ще отговорят на въпросите: Как се топят ледовете? Защо не потъва водолазът? Какво представлява електричеството?. Работилниците "Суперсилите на насекомите" и изработване на великденски картички с вълна ще са интересни и за по-малки. А в отворена арт зона: "Великденско яйце" е за деца над 5 години.

"Музейко", детайли на: www.muzeiko.bg

До 22.04

"Вулкан Витоша" изложба с картини и арт инсталация на украинския артист Федир Александрович. Той е завършил Националната академията за изкуство и архитектура. Преподавател в академията до 2019 г. Сценограф е на над 40 постановки в Украйна, Германия и Беларус. Филмът "Руски Кълвач" е за разследването на Федир Александрович за катастрофата в Чернобил, той печели фестивала "Sundance" през 2015 г.,

Пространството за социален цирк на Mini Art Fest, детайли: miniartfest.com

23.04-27.11

Откриване на Българския павилион на Венецианското биенале. В 59-та международно Венецианско биенале страната ни е представена от проекта "Ето къде си" на Михаил Михайлов, куриран от Ирина Баткова. В помещението на Спацио Рава са изложени рисунки от серията Dust to Dust в триизмерни обекти, които наподобяват мебелите в сградата. Присъствието им според кураторката създава едновременно минималистична, но и абсурдна среда. Авторът препроектира видимите и невидимите детайли, съставящи изложбения интериор.

Венеция, Спацио Рава, Сан Поло 1100 (до моста Риалто)

26.04

Серотонин. Последна възможност да гледате спектакъла по едноименния роман на Мишел Уелбек. Той е част от програмата на театър "Азарян", но поради неясното бъдеще на културното пространство, представянето му на тази сцена ще бъде последно. Излезлязлото през 2019 г. заглавие на смятания за "скандален" френски автор, е под режисурата на Крис Шарков. Чрез постановката си той изследва основанията за живот на човека, живеещ в началото на 21-ви век, определян от Уелбек като "хилядолетието в повече", предлага любовна равносметка на няколко възможни връзки на средния европеец и признание за безпощадната самота и нужда от любов, и пресъздава проницателна картина на обществото в новия контекст на социално напрежение в Европа. С участието Васил Читанов, Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев, Биляна Георгиева, Веселина Конакчийска, Боряна Маноилова, Николай Николаев. Към екипа се присъединяват още Илияна Кънчева - сценография и мултимедия, Елис Вели - костюми и Емилиян Гацов - Елби - музика.

Театър "Азарян", 19:00 ч. билети от Билетен център НДК, 18 - 20 лв.

26.04

Френски макарони. Водещата на кулинарния курс Дарина Ушева ще покаже как се приготвят два вида френски макарони, обещава да научи курсистите на всички малки похвати и детайли, които ще гарантират вкусен резултат. Менюто включва ванилови френски макарони с маслен чийз крем и боровинково сладко и шоколадови френски макарони с шоколадов ганаш и фъстъчено масло.

Food connection, начало 18:30 ч., цена 90 лв.

27 - 30.04

Трите филма, номинирани за филмовата награда на Европейския съюз LUX, ще бъдат показани безплатно за българските зрители. На 27-и ще се прожектира "Quo Vadis, Аида?" на босненската режисьорка Ясмила Збанич, който разказва за събитията в Босна през юли 1995 г. и за Аида, преводачка на ООН в Сребреница. На 27-и е "Великата свобода" на Себастиан Мейзе, филм за следвоенна Германия. И последно, на 29-и можете да видите "Бягство" на датския режисьор Йонас Похер Расмусен - лентата е смесица от анимация и документален. Зрителите се поканени да гласуват за своя фаворит: luxaward.eu

"Дом на киното", 19:00 ч., вход свободен

27.04

Графити фестивал. Второто издание на фестивала Graff Express събира 8 български и 2 чуждестранни графити артисти, които ще трансформират пешеходния подлез на Централна автогара. В продължение на три дни авторите Arsek, Erase, Brus, Bilos, Epik, Felon, Gana, Glow, Mazeone и Xроме ще се вдъхновяват от съвременната софийска градска среда.

В подлеза на Централна автогара, откриване и разходка с гид от 16:00 ч.

27.04

Концептуална музика. Изпълнение на Иван Шопов, Hiro Kone, Vague Voices Evitceles. Hiro Kone е самостоятелен проект на базираната в Ню Йорк музикантка Ники Мао - експериментално техно, spoken word, неокласика и индъстриъл нойз. Участват и Vague Voices, съвместен проект на Ангел Симитчиев (Mytrip) и Стефан Бъчваров (Cyberian). А Иван Шопов ще представи лайв сет, базиран на предстоящия си соло албум "Ambient City". Вечерта ще закрие Evitceles. В Koncept Space, начало в 20:00 ч., предварителна продажба: 20 лв, вход на място: 25 лв.

28.04

Парников дефект. Този път за научното събитие в бара на Ratio обединяват сили в "Климатека", които обясняват науката за климата. Икономистите д-р Мария Трифонова и д-р Мария Манолова и климатологът д-р Симеон Матев ще обсъдят дали въглеродният диоксид е единственият виновник за промените, как да стигнем въглеродна неутралност, както и дали са достатъчни технологичните иновации, или всеки един от нас трябва да промени поведението си. Кева, от 20:00 ч; детайли на ratio.bg

28 - 29.04

Театрална постановка "Истинска магия". Представлението е на британската трупа Forced Entertainment. Познаваме Ричард Лоудън, Клеър Маршал и Джери Килик от проектите им "Ужасяваща бъркотия" и "И в хилядната нощ". В "Истинска магия" темата са комичното повторение и абсурдът. Под звуците на повтарящи се аплодисменти и изкуствен смях трима артисти участват в смесица от телепатичен трик, кабаретно представление и телевизионно шоу. "

Топлоцентрала", от 19:30 ч., билет 25 лв.

До 31.04

Изложба "На конци. 1968. Една действителна история". Изложба и представяне на графичната новела с участието на автора Веселин Праматаров и историка Александър Димитров, който е и герой в комикса и жив свидетел на събитията на 1968 г. "На конци. 1968. Една действителна история" разказва за трима български студенти, протестирали срещу инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г. Политически ангажираната графична новела показва реални лица и събития от Пражката пролет.

Пловдив, Народната библиотека "Иван Вазов"

До 7.04

125 български циркови плаката. Точно на Великден се навършват 125 години от първото официално представление на българска циркова трупа. По този повод Съюзът на българските художници оргaнизира в зала "Райко Алексиев" изложбата "125 български циркови плаката". Интересни са както експонати от 40-те и 50-те години на миналия век, така и антикварни реликви и нови творби, изложени са плакати на някои от най-добрите български художници като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Людмил Чехларов, Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Яни Янев и др.

СБХ - зала "Райко Алексиев"

До 31.05

"Отворени прозорци" на Биргит Хьолмер. Германската артистка преобразява прозорците с т.нар. CUTS - облепя празни прозорци и витрини в Берлин без разрешение, като използва залепващи ленти с различна големина и цвят - отпадъчен материал от печата на стикери, който остава след тяхното изрязване. В галерия "Структура" работи с различни ленти, но проектът на Биргит Хьолмер напуска пределите на галерията и се разпростира из центъра на града, "превземайки" няколко изоставени витрини (бул. "Витоша" 1, Гранд хотел България - бул. "Цар Освободител" 4, ул. "Христо Белчев" 6).

Галерия "Структура"