Календар: ботанически семинар, фестивал на светлината, бягане с кауза, джаз

Подбрани събития за свободното време

6-8.05

Пътуващ ботанически семинар "Степите на Калиакра и Таушан тепе". Фондация "Биоразнообразие" кани всички любители на дивите цветя и растения на пътешествие с обучение в защитените зони "Калиакра", "Таушан тепе" и "Побитите камъни". Ще се наблюдават редки степни видове, ендемични растения, красиви цветя - водеща е доц. д-р Антоанета Петрова, бивш директор на Ботаническата градина - БАН. Организиран е общ транспорт, както и нощувки във Варна.

Записване на: [email protected]

6-9.05

Фестивал на светлината Lunar. София ще заблести с редица интересни светлинни събития и 3D мапинг върху фасади на ключови сгради в рамките на четири поредни вечери. Български и гостуващи светлинни артисти ще разкажат истории и ще провокират въображението. На 6 и 7 май между 20:30 и 23:00 ч. ще се проведе и безплатно ателие с атрактивната фотографска техника light-painting, можете да видите как идеите ви ще бъдат веднага пресъздадени в разноцветно изображение.

В центъра на София, на няколко локации, от 20:30 до 00:00 ч. Пълна програма на: lunarlights.eu

До 7.05

Живопис на Зара Мащенко. Изложбата включва 50 произведения на художничката, известна като "кралицата на цветята". Ще бъдат изложени някои от най-известните й картини: "Съвършенство", "Празник в душата", "Прощавам ти за всичко". Мащенко е първата, която въвежда техниката рисуване с маслени бои и с пръсти.

В галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5"

8.05

Световно бягане Wings for Life. Каузата за събиране на средства за научни изследвания за гръбначните увреждания обединява любители на бягането от цял свят. В София събитието се провежда за шести път, началото е алеята при Слончето в Борисова градина, а дължината на трасето е 5 км. Заради специалния формат на събитието Wings for Life World Run всеки участник ще може да избяга толкова километри, за колкото е подготвен, а не толкова, колкото е дълго трасето.

В Борисовата градина, начало 14 ч., регистрация на: www.wingsforlifeworldrun.com

8.05

Италиански джаз. Триото "Паоло Фрезу" с изпълнение, посветено на Пиер Паоло Пазолини. На сцената ще излязат Дино Рубино на пиано и флигорна, Марко Бардоша на контрабас, Паоло Фрезу с тромпет, флигорна, ефекти. Събитието е под егидата на Италианския културен институт, те обещават музикално изживяване в три части, което да зарадва публиката с мелодичните ритми на джаз от Италия.

В Sofia Live Club, вход свободен след регистрация на: www.eventbrite.com

9-19.05

Antistatic - фестивал за съвременен танц и пърформанс. Традиционно през пролетта в България гостуват най-добрите съвременни танцови представления. Акценти на 15-ото издание са германското представление на Зуфит Симон "Странни чужди тела" и белгийското "Голдбергови вариации" на Михил Вандевелде с тема стереотипите относно тялото. Ще бъдат представени и 5 представления от Балканите, сред които: "Колко ㎤ е разрешено на тялото ми да обитава" на Соня Преград (Хърватия), "Предмeтиране" на Ян Розман (Словения) и "Лечители" на Ясна Виновършки (Хърватия).

На различни локации, пълна програма на: antistaticfestival.org

9-23.05

Кулинарен курс Sweet survivor. Сладкарският курс е предназначен за начинаещи. Провежда се три седмици, през които ще научите всичко за желатина, как да правите пухкав мус, как да приготвяте бисквитени теста и техники на оформяне и изпичане на бисквити. Не може и без основните сладкарски кремове с яйца и важното умение за приготвяне на карамел. Най-интересната част е пясъчно маслено тесто - съвети и техники за хрупкави теста за тарт и пай, както и какво е меренг и др.

В Amuse Bouche, понеделник и сряда от 18:30 до 20:30 ч., цена 250 лв.

До 10.05

Dream-land, или "Страната на сънищата". Проектът на Камен Старчев представя цикъл от осем векторни графики. Това са илюстрации, вдъхновени от едноименното стихотворение на Едгар Алан По, нарисувани през изминалата година. По време на изложбата имате шанс да купите лимитирано библиофилско издание, което обединява графиките заедно с оригиналния текст. Старчев е носител на Гран при на VIІ Международно триенале на графичните изкуства 2014, както и на редица други награди.

В галерия КО-ОП

11-28.05

"Литературните маршрути". Четвъртият сезон на маршрутите, които разкриват литературни пространства в града, е с фокус върху представяне на антологията "Скритите букви". Водачи ще са писатели, поети и литературни теоретици, а всяка обиколка ще е специално създадена и ще се случи само един път. На 11 май водещ ще е Йордан Ефтимов, а разходката ще е посветена на поезията на 90-те, начална точка е ул. "Г. С. Раковски" 134. На 18 май литературен маршрут ще води Тони Николов, говорейки за Ромен Гари, начало: паметникът в Докторската градина.

Различни точки в центъра на София, начало 18:30, програма на: www.facebook.com/LiteraryWalks

12.05

Нечовешко бъдеще. Поредицата от интересни научни срещи в бара продължава с темата за изкуствения интелект. Константин Василев и Стоян Ставру ще обсъждат докъде бихме могли да стигнем в едно бъдеще на хора и AI същества. Къде са разликите в еволюцията на живота и еволюцията на изкуствения интелект? Епизодът Metalhead на сериала Black Mirror е вдъхновител на научното събитие, посветено на спекулативната футурология.

В клуб "Терминал 1", от 19:00 ч., ratio.bg

12.05-16.07

"Атон: цветове на вярата" от Стратос Калафатис. Надежда Павлова, която е куратор на изложбата, ще води разговор с фотографа Калафатис на 12 май. Той прекарва години в изследването и опознаването на пейзажите, хората и манастирите на Атон. Пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество. Фокусът му е върху лицата, детайлите от ежедневието, бавното време, контраста между и аскетичната бедност и богатия вътрешен живот.

В галерия "Синтезис", откриване в 18:30.

До 28.05

Изложба "Да се чуем". Фондация "Елизабет Костова" показва произведения, написани от български писатели след поредица от телефонни разговори с възрастни хора от Пловдив по време на пандемията. Целта им е да се преодолеят изолацията и самотата. Част от произведенията са на: Георги Господинов, Мария Донева, Виргиния Захариева, Достена Лаверн и Надежда Радулова.

Пред Народна библиотека "Иван Вазов", Пловдив.