Календар: европейска нощ на музеите, Габор Мате в България, Arrested Development

По-интересните събития от седмицата и уикенда

Кадър от This Much I Know be True. Глобална премиера на пълнометражния документален филм на Андрю Доминик, улавящ изключителната творческа връзка между музиканта Ник Кейв и мултиталантливия Уорън Елис.
Кадър от This Much I Know be True. Глобална премиера на пълнометражния документален филм на Андрю Доминик, улавящ изключителната творческа връзка между музиканта Ник Кейв и мултиталантливия Уорън Елис.
Кадър от This Much I Know be True. Глобална премиера на пълнометражния документален филм на Андрю Доминик, улавящ изключителната творческа връзка между музиканта Ник Кейв и мултиталантливия Уорън Елис.
Кадър от This Much I Know be True. Глобална премиера на пълнометражния документален филм на Андрю Доминик, улавящ изключителната творческа връзка между музиканта Ник Кейв и мултиталантливия Уорън Елис.

13.05

Arrested Development. Една от най-емблематичните хип-хоп/прогресив рап групи пристига за първи път в България. Създадената в Атланта през 1988 г. банда има 15 албума/ЕР зад гърба си и е истински пионер в жанра си, а лайв изпълненията й са събитие за феновете. На софийска сцена преди и след нея ще се качват Wоsh MC & Feel, "Молец" и диджеите Emil Prize и Fozzie. Клуб "Терминал 1", 22:00 ч., билети от мрежата на https://ticketstation.bg или на място: 55/66 лв.

13 и 15.05

This Much I Know be True. Глобална премиера на пълнометражния документален филм на Андрю Доминик, улавящ изключителната творческа връзка между музиканта Ник Кейв и мултиталантливия Уорън Елис. В лентата, снимана в Лондон и Брайтън през пролетта на 2021 г., ще оживеят песните от най-новите им два студийни албума - Ghosteen и Carnage, и първите им изпълнения преди началото на турнето им във Великобритания. Дом на киното, 19:00 ч.

14.04

Европейска нощ на музеите. Повече от 45 музеи и галерии отварят вратите си за едно вечерно приключение с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви. Сред акцентите в тазгодишното събитие са документалният филм "Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи" - заснет специално за киното в празните без посетители зали (13 май, 18:30 ч. и 14 май, 19:00 ч., Френски културен институт, билети: 4/7 лв.) и Micro-folie - френски дигитален музей, инсталиран в една от залите на софийския Регионален исторически музей, представящ многообразието на богатствата на 27-те страни, членки на ЕС, посредством 200 творби от престижни музейни и сценични институции. Цялата програма е на https://institutfrancais.bg

14.05

Опашати шеги в парка с "Четири лапи". Защо е важно да имаш куче по време на пандемия, как се дава интервю на живо, докато разхождаш домашния си любимец, какво е да живееш в зоомагазин и лесно ли е да разсмееш животно? Забавните майстори разказвачи Здрава Каменова, Богдана Трифонова, Надя Брайт и Георги Кючуков се качват на една сцена, за да разкажат най-смешните си истории за животни на живо. Заповядайте с вашите любимци на стендъп комеди за животни и техните хора. Клуб "Маймунарника", 15:00 ч., вход свободен.

14.05

Музиката на растенията. Каква ли е музиката на дърветата? Ще ни я представи импровизаторът Косьо Кучев, осъществявайки творчески диалог с растителния свят, такъв, какъвто досега не сме подозирали, че съществува. По време на първия подобен концерт под открито небе ще разберем какви са новите достижения на растителната невробиология относно съзнателността на растенията и ще си поговорим и как може да общуваме с тях. Специален гост ще бъде писателката Вера Петрова, която ще разкаже за общуването с природният свят през непредубедени детски очи и ще представи новата си книга "Разходки из невидимия свят" (изд. "Кибеа"). Парк Военна академия "Г.С. Раковски", 16:30 - 18:30 ч., вход: 15 лв., елате по-рано от обявения час за започване, за да заемете своето място.

14 и 15.05, 20 - 22.05

6Fest - уъркшопи и работилници. Фестивалът за улични изкуства в Пловдив продължава с посветени на цирковото изкуство и карнавала работилници и уъркшопи. Ще видите как се правят живи статуи, клоунада, жонглиране, пантомима, куклени номера, акробатика, въртене на огън, гигантски сапунени мехури и др. Основната програма със спектакли и паради e от 20 до 22 май, като танцово-карнавалният парад, предвождан от 10-метров дракон, ще се случи на 21 май по Главната. Пловдив, събитията са с вход свободен, като за част от работилниците ще има предварително записване на желаещите. Повече на FB страницата 6Fest Plovdiv 2022 IX

15.05

Чудесна недела за Creve Coeur. Новата премиера на Народен театър "Иван Вазов" е по създадената през 1975 г. пиеса на Тенеси Уилямс, осем години преди авторът да напусне света при нелепи обстоятелства в хотел в Ню Йорк. Тя фокусира вниманието върху една сутрин и срещата на четири жени, за да изследва кошмара на самотата, необходимостта от човешка връзка, както и неизбежните компромиси, които човек трябва да направи, за да премине през "дългото надбягване с живота". В ролите са Параскева Джукелова, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева и Ева Данаилова под режисурата на Здравко Митков. Народен театър "Иван Вазов", Камерна сцена, 19:00 ч., билети от https://nationaltheatre.bg и на касата: 15 - 25 лв.

16.05

Илинден. Драматичен театър - Ловеч, гостува пред софийска публика със спектакъла си по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов. Спектакълът проследява историята на Гоце Делчев през бурните и жестоки времена, когато Македония все още е под турско робство. Започва подготовката на Илинденско-преображенското въстание... В ролята на Гоце Делчев е актьорът Иван Юруков, а режисурата е на Биляна Петрова. Театър "София", 19:00 ч. Билетите са в продажба на касата и онлайн.

17.05 - 17.07

Пробуждане между редовете. #ЖенитеSurvivors е първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие, за жени, поели към промяна и нов живот. В края на миналата година представителки на вторите преминаха професионален курс по творческо писане при британските автори и създадоха близо 30 микроистории в жанра флаш фикшън. Сега 23-ма български артисти представят своя визуален прочит на написаните истории от #ЖенитеSurvivors в експозиция под тема "Пробуждането". Част от художниците, които дават гласност на проблема с физическото и емоционално насилие, са Адриана "Addminimal" Герасимова, Ася Колева, Борислава Караджова, Калина Мухова, Капка Кънева, Кирил Златков, Мила Табакова, Юлиян Табаков и др. Национална галерия Квадрат 500

18.05

Д-р Габор Мате в България. Световноизвестният канадски лекар, признат специалист в лечението на психотравми и зависимости, лектор и автор, пристига в София за две срещи на живо с почитателите на книгите му и с професионалисти. Визитата му е част от европейското му турне, а темата за широка публика: "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век" с акценти: психотравмата: възникване и симптоми; кога и защо тялото казва НЕ: връзката травма/емоционален стрес - болест; връзката пристрастяване - психотравма в детството, механизмът на пристрастяването (в частност при децата) към интернет, телефони, електронни игри, социални мрежи и др. Грандхотел Милениум София, зала "Милениум гранд", 18.30 ч. с осигурен превод, 40 лв., https://thewisdomoftrauma.com/sofia/

До 19.05

Инсталация "В малкия голям свят на прилепите". Разберете какви са най-новите открития в областта на сензорната екология и погледнете на света по съвършено различен начин. Преди повече от година изследователят прилеполог Антония Хубанчева и театралният режисьор Гергана Димитрова създават 30-минутен разказ за огромното значение на прилепите за екологичното равновесие и живота на земята. Сега те развиват работата по филма и я трансформират в интерактивна разходка. Множеството обекти, които ще бъдат разположени на различни места в музея, ще ви позволят да видите и усетите обкръжаващата среда през сетивата на прилепите. Националния природонаучен музей при БАН. Достъпът е свободен, но със задължително предварително записване

19 и 31.05

Лулу. Режисьорът Крис Шарков поставя на сцената на театър "София" текст на един от най-големите немски драматурзи и поети, предшественик на литературния експресионизъм - Франк Ведекинд. Пиесата представя съдбата на младата Лулу в развлекателната индустрия в една история за метафизичната мощ на любовта, за нейната дарба да трансформира и гълта човеци и общества. В главната роля е най-новото попълнение на трупата на театъра - Елеонора Иванова, партнират й Мартин Димитров, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Дария Симеонова и др. Сценографията е на Никола Тороманов, а музиката на Емилиян Гацов-Елби. Театър "София", 19:00 ч.

До 9.09

Украйна: архивите на едно престъпление. Фестивалът "ФотоФабрика" превръща оградата на гробницата на Княз Александър I Батенберг в изложбено пространство, за да покаже въздействащи кадри от войната в Украйна. Ужасът на войната е запечатан от фоторепортерите от една от най-големите международни агенции - Reuters, които предоставят документи, заснети между 26 февруари и 18 април 2022 г. Бул. "Васил Левски " 81

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал