Календар | Идеалният тутманик, трънският Матерхорн, Чепън run, мюзикъл "Цар Лъв"

Подбрани събития за свободното време през уикенда и седмицата

Германският арт колектив ЛИГНА и артистът Стефан А. Щерев в Нонумент 2.0
Германският арт колектив ЛИГНА и артистът Стефан А. Щерев в Нонумент 2.0
Германският арт колектив ЛИГНА и артистът Стефан А. Щерев в Нонумент 2.0
Германският арт колектив ЛИГНА и артистът Стефан А. Щерев в Нонумент 2.0

14.10

Концерт на Trigaida. Интересната музикална формация, в която обединяват талантите си Иван Шопов, Георги Маринов-Хорхе и Ася Пинчева от "Оратница" се завръщат с нова музика и промо събитие, в което ще се включат и специални гости - хор при НУФИ "Широка лъка". Подготвили са четири различни версии на "Рофинка". В Топлоцентрала, вратите отварят в 19:30 ч., вход 20 лв.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

14.10

Концерт на Trigaida. Интересната музикална формация, в която обединяват талантите си Иван Шопов, Георги Маринов-Хорхе и Ася Пинчева от "Оратница" се завръщат с нова музика и промо събитие, в което ще се включат и специални гости - хор при НУФИ "Широка лъка". Подготвили са четири различни версии на "Рофинка". В Топлоцентрала, вратите отварят в 19:30 ч., вход 20 лв.

14.10

"Приключенията на Сол Белоу". Филмът за един от съвременните класици на американската литература е част от документалната селекция на фестивала "Синелибри". Израелският режисьор Асаф Галай изследва връзката между живота на Сол Белоу и неговото творчество - Белоу се е вдъхновявал за героите си от реални хора. Сред събеседниците във филма са Филип Рот и Салман Рушди, както и самият Сол Белоу. В кино "Влайкова", начало 19:30, билет 12/14 лв.

14-16.10

"Врата към Враца". Фестивалът на културното наследство ще се проведе на знаковата улица "Търговска", редица безплатни събития ще привлекат вниманието към паметниците на културата. В 19 ч. на 14-и ще има лекция "Архитектурата на Враца между ХIX и ХХ в." във фоайето на читалище "Развитие", следва "Огнен спектакъл". На другия ден ще се открие изложба "Тлен" на ул. "Търговска", както и изложба "Врачанските къщи". От 11 ч. в събота ще има "Детска архитектурна работилница" в етнографския комплекс. Във Враца, на различни локации, пълната програма на: facebook.com/odfvratsa

14.10

Кулинарен курс "Тутманик". Снежина Русева не само е дипломиран машинен технолог за хранително-вкусовата индустрия, но и знае как да опече най-пухкавия и вкусен тутманик. Обещава да научи и участниците в курса как да приготвят добра основа за тутманик: как се замесва тестото, ще мине през различните етапи на втасването и изпичането и всеки ще разточи и оформи "охлювчето" за нашия разкошен тутманик. В Foodconnection, зала "Цариградско шосе", начало 18:30, записване: www.foodconnection.bg

15.10

XI Байк и Рън за Чепън. За последните единадесет години състезанието доказа, че спортът и благотворителността са добра комбинация. Тази година от всяка такса на "Байк и рън за Чепън" ще се отделят 5 лв. за "Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак 2022" . Бягането от 12 или "До върха и обратно" тръгва от центъра на Драгоман в посока Центъра за влажни зони и връх Петровски кръст. Бягането или Байк състезанието от 23 и 44 км е със старт и финал в центъра на Драгоман, пред общината. Начало 8 ч., детайли на: chepan.stenata.com

15.10

Суинг парти "Линди Хоп 10 години". По случай първия юбилей на един от първите суинг клубове ще има уъркшоп за начинаещи и парти с много динамични танци. Първият сет е на The Oldie Goldies Band с вокалистка Велека Цанкова. В City stage, начало 21 ч., вход свободен

15.10

Нонумент 2.0. Германският арт колектив ЛИГНА и актьорът и тв водещ Стефан А. Щерев организират интерактивен пърформанс НЕпаметници (или нонументи). След наградения с ИКАР Нонумент 1.0 на връх Бузлуджа този път те канят публиката пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна, където ще поставят радиобалета Нонумент 2.0. Съпътстващата изложба "Големият паметник на малкото минало", представена от куратора Ралица Герасимова, ще покаже културните измерения на паметника, както е видян от съвременни артисти през последните 30 години. Във Варна, Парк-паметник на българо-съветската дружба, вход свободен, детайли в събитието в Facebook.

16.10

Трънският Матерхорн. Лек преход до връх Драговски камък в Гребен планина, с височина 1118 метра, известен е още като "Трънският Матерхорн". Пътува се между трънските села Врабча и Филиповци. Изкачването е леко, а гледките са впечатляващи. Екскурзията включва и посещение на Парамунското ханче и мистичния храм-кладенец край с.Гърло, от XII в. пр.н.е. Тръгване от стадион "Васил Левски", в 8:30, цена 70 лв.

17.10

Мюзикъл "Цар лъв". Феновете на неповторимата музика на Ханс Цимер, на песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс ще чуят I Just Can't Wait to Be King, Circle of Life, Hakuna Matata и др. Мюзикълът има две награди "Оскар" и един "Златен глобус". "Цар Лъв" оживява на сцената на НДК благодарение на Държавна опера Варна, с оркестрация на Данко Йорданов, режисьор - Петко Бонев, диригент - Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми - Ася Стоименова, 3D мапинг - Лора Руневска. В зала 1 на НДК, начало 10 ч., билети от 20 до 60 лв.

20.10

Звезден спектър. Проф. д-р Асен Пашов по покана на Ratio ще представи чудния свят на спектроскопията. На научната среща в клуба можете да научите какво представлява оптичният спектър, как звездният спектър ни помага да опознаем космическите обекти, как дава отговори за температурата, налягането, скоростта на движение, магнитните полета и друга информация? Проф. Пашов ще направи серия от демонстрации с различни източници на светлина (и една китара) и ще покаже как човек може да си направим собствен спектроскоп за наблюдения. В клуб Terminal 1, от 20 ч., билети 15 лв, на ratio.bg

До 24.10

To Me, To You. Илюстраторките Stalker since 1993 и Borislava Made it работят заедно под псевдонима Sisters in draw, а новата им имерсивна изложба е посветена на депресията. В нея вкарат звук, за да може следващият тръгнал по пътя да мине, знаейки, че и след най-опустошителната буря има слънце, което чака да изгрее. Помагат им артистите Гена, Григовор, Мила Роберт, които с думите и музиката допълват аудио-визуалното преживяване на илюстрациите. На Буферен паркинг Интер Експо Център, булевард "Цариградско шосе" 90.

До 27.11

Изложба и инсталация "Глад". Художничката и съвременна артистка Йона Тукусер интерпретира жестоките последици от глада през ХХ век и отправя тревожен поглед към настоящето в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Йона Тукусер е в българско семейство в село Главан (Одеска област). Тя събира исторически материали за глада на територията на Украйна и Съветския съюз, създадени умишлено, въздействащи са личните интервюта с хора, оцелели от глада, посетителите на изложбата ще имат възможност да прочетат цитати от тях. В "Квадрат 500".