Знам какво вино ще пиеш тази есен

Българското вино е в центъра на много събития, които пълнят календара (не само) на ценителите през октомври и ноември

Мъдрите хора твърдят, че виното няма нужда от специално време и повод, а само от хубава храна. Както и да го погледнем, няма по-богат в кулинарно отношение и по-винен сезон от есента, а след безкраен сякаш период на пандемия тази есен се завръща цял събитиен маратон, посветен на доброто българско вино.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Мъдрите хора твърдят, че виното няма нужда от специално време и повод, а само от хубава храна. Както и да го погледнем, няма по-богат в кулинарно отношение и по-винен сезон от есента, а след безкраен сякаш период на пандемия тази есен се завръща цял събитиен маратон, посветен на доброто българско вино.

По-специалното българско вино

Той започна още в началото на месеца с представянето на една особена селекция от български вина - тази на магазините Casavino. Веригата направи своя първи специален подбор за десетата си годишнина през 2018 г и го превърна в традиция, а петата Casavino Selection включва 28 вина от 10 изби.

Ценното в нея, разбира се, е нейната ексклузивност. Това са по-особени вина: специални, експериментални, занаятчийски, от необичайни сортови комбинации, дълго отлежавали, по нетрадиционни методи или всичко накуп. Те са създадени специално за проекта, в силно лимитирани серии - в някои случаи едва стотина или дори по-малко бутилки. Важно е и, че тази селекция е, че тя е правена от екипа на веригата - хората, които знаят най-добре какво вино обичат клиентите. Затова и тя е ценен ориентир за избор и на подарък, а и за собствено удоволствие.

Тазгодишната селекция е може би най-разнообразната и свежа досега. Наситените червени вина продължават да доминират в нея - все пак това е категорията, в която българските енолози са най-вещи. Но този път има и изненадващо разнообразие от стилове: по-плодови, сочни и пивки вина намират място редом до мощни, отлежали класически купажи - някои дори в магнум бутилки. Малбекът тази година се откроява сред международните сортове, но все повече са вината от български сортове - като рубин и мелник, както и купажи между тях.

Винарите стават по-смели и креативни и често използват и български дъб с различно изпичане за отлежаването им. Някои експериментират успешно и с диви дрожди и спонтанна ферментация, създавайки вина с по-натурален профил.

Две бели предложения - шардонета, лежали в стари бъчви, и едно пикантно розе си пробиват път през червената доминация, загатвайки за променения вкус на публиката към по-леки вина и по-ниски градуси.

Голямата изненада този път са енотечни вина на "Дамяница" от реколти 2001 и 2003 г. Подобно дълголетие все още е по-скоро изключение за българските вина - най-малкото, защото повечето изби всъщност са създадени след тези години. За запалените фенове на виното със сигурност да ги опитат е обогатяващо преживяване. В добавка е и едно "оранжево" вино - асиртико, ферментирало в глинени делви - експеримент на избата от 2015 г. Като бонус, Casavino все още разполага с немного бутилки от миналогодишни селекции, които са в чудесна форма - повечето от тези вина всъщност имат сериозен потенциал за отлежаване.

Мавруд до скъсване

Най-новият винен празник на България - Международният ден на мавруда (26 октомври), имаше лошия късмет да стартира насред пандемията през 2020 г. Сега обаче организаторите са амбицирани да наваксат с много събития за всеки вкус: градски фестивали Urban Wine Fest с вино и храна във Варна (той вече се случи на 17 октомври), Пловдив (22 октомври, централния площад) и София (29 октомври, Ларгото), но и по-интимни тематични дегустации във винени барове и ресторанти, отворени врати за посещения в избите, промоции и отстъпки във винените магазини, които продължават през целия месец. Има и обучения и мастър класове, както и конференция за професионалистите и т.н. (всички събития може да видите тук).

Събитието носи името на може би най-стария местен български сорт - мавруда. Той е интригуващ, защото има различни клонове и проявления и е много разнолик. Виното от мавруд може да леко и прозирно или пък мощно и концентрирано, с дъб или без дъб, плодово и неангажиращо или пък комплексно и трудно за разгадаване.

Но 26 октомври е празник, замислен да популяризира всички български сортове и български вина, така че ако предпочитате чаша с мелник, рубин или тамянка, едва ли ще търсите дълго.

Някои го предпочитат с балончета

Пенливите вина все още са най-малката и най-непознатата категория сред българските вина, но те бавно и сигурно се множат - и като брой, и като стил, а качеството на някои от тях съвсем не е за подценяване. Повечето български естествено пенливи вина - от класически стил до най-модерните в момента пет-нати с минимална намеса, ще участват в първото изобщо за България събитие, посветено на виното с мехурчета - Bubbles in the sky. На 28 октомври освен тях за дегустация ще бъдат отворени още близо 100 пенливи вина oт цял свят - просеко, франчакорта, кава, шампанско, креман и чудесната гледка от rooftop bar-а на Kitchen 59.

Всичко това би трябвало да подготви добре публиката за голямото тридневно гмуркане в света на българското вино: почти 500 вина от над 70 изби. 11-ото издание на изложението DiVino.Taste тази година е между 11- 13 ноември в зала 4 на Интер Експо Център. Големият мащаб на форума може да звучи като предизвикателство, но също така дава шанс за поглед отвисоко над тенденциите в сектора. В последните му издания по-малки, но интересни, смели и различни проекти и изби привличаха вниманието на посетителите с модерни, пивки тероарни вина, с по-натурален стил, с нетрадиционни методи или свежа визия. И изместваха вниманието от традиционалистите и утвърдените по-големи, но и по-консервативни в стила си винарни. Притиснати от тази конкуренция, може би тази година и те пък ще отговорят подобаващо на предизвикателството?

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bvy16667715431146825 avatar :-|
  doyle lou

  Можете да намерите много от елементите, които бихте очаквали в thoptv. https://basketball-stars.co/

  Нередност?
Нов коментар