Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Календар: Plovdiv Jazz Fest, филм за Кристиан Таков, фестивал на виното

Подбрани събития за свободното време през уикенда и седмицата

Пианистът Дани Грисет от САЩ ще участва на джаз фестивала в Пловдив
Пианистът Дани Грисет от САЩ ще участва на джаз фестивала в Пловдив
Пианистът Дани Грисет от САЩ ще участва на джаз фестивала в Пловдив
Пианистът Дани Грисет от САЩ ще участва на джаз фестивала в Пловдив

4-7.11

Plovdiv Jazz Fest. Фестивалът започва с концерт на квартета на тромпетистката Яз Ахмед на 4 ноември, следващият ден е посветен на юбилея на Йълдъз Ибрахимова, а след нейното изпълнение на сцената ще излезе триото на Емет Коен. На 6-и джаз феновете ще чуят фламенко-джаз пианиста Давид Пеня Дорантес, а запомнящото се изпълнение на американската джаз певица и Гретчен Парлато ще е подобаващ завършек. В Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", начало 20 ч., билети в Eventim.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

4-7.11

Plovdiv Jazz Fest. Фестивалът започва с концерт на квартета на тромпетистката Яз Ахмед на 4 ноември, следващият ден е посветен на юбилея на Йълдъз Ибрахимова, а след нейното изпълнение на сцената ще излезе триото на Емет Коен. На 6-и джаз феновете ще чуят фламенко-джаз пианиста Давид Пеня Дорантес, а запомнящото се изпълнение на американската джаз певица и Гретчен Парлато ще е подобаващ завършек. В Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", начало 20 ч., билети в Eventim.

5.11

Sofia Game Night. Четвъртото издание на градския фестивал се опитва да покаже в цялото им разнообразие направленията в настолни и аналогови игри, видео и компютърни игри и VR. Събират се бордови игри за Ситуационен център "Отворени врати", за да бъдат раздадени на украинската общност. Част от фестивала е Games Made In Bg - най-голямото изложение за създатели на видео и настолни игри от България. Посетителите ще могат да тестват нови заглавия и да задават въпроси на създателите. Сред акцентите са Sofia Tour - Sofia Treasure Hunt, K-pop и Anime партито на AnimeS. На различни локации, пълна програма на: sofiagamenight.com

5.11

International Melba Symposium. Международният симпозиум с лекции от водещи в своята област дизайнери: полякът Матеуш Махалски ще говори за над 40 фамилии шрифтове, които е създал, от ирландката Холи Перейра ще разберете как се жонглира между илюстрацията, анимацията и стенописа. Сред другите лектори са чехът Адам Щех - журналист и теоретик с дългогодишен опит в областта на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства, дизайнерката Ели Гутиерес от Валенсия, както и творческото дуо от Украйна GUNIA Project. В Топлоцентрала, от 11 ч., детайли на: festival.melba.bg

5.11

Музейни изследователи. Децата могат да влязат в ролите на Шерлок Холмс и д-р Уотсън в играта "Детектив в музея". Водач ще ги насочва, за да се научат как сами да търсят и намират важна информация, да мислят бързо, да работят в екип и да говорят пред публика. На разположение е и лего изложението "Кораби, дворци и машини" и временна изложба "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството". В Политехническия музей, от 16:00 ч

5.11

30 години след Воев. Откриване на изложба Ул. "Нов живот", като част от фестивала "30 години след Воев". Името е по едноименната песен на Воев. Тази година разликата е, че последователи на фронтмена на "Нова генерация" са решени да поканят всички три поредни художествени интервенции, включващи по поне десет творби. В Cryptid Art Space, от 18 ч.

5-6.11

Фестивал на виното. Участват над 20 винопроизводители и вносители. Ценителите ще имат богат избор: както на големите и известни български винени производители, така и на редица нови бутикови изби. Очаква се демонстрация на Elly's Supreme Taste за най-доброто от света на зехтина и балсамовите оцети. В Bulgaria Mall, ниво партер, от 13 до 19 ч.

До 6.11

"Скритото море". Изложбата е по случай Деня на Черно море и представя непознатите лица на нашето крайбрежие и живота на рибарите. Изложена е инсталация, създадена от 7 тона пластмаса, извадена от морето в рамките на кампанията "Най-ценният улов". Тя стартира през 2020 г. и се включват над 25 кораба. Посетителите са поканени в конкурс за творчески решения за повторно използване на извадената пластмаса. В Credo Bonum Gallery.

6.11

Cactus run. Бягането е част от веригата Trail Series, провежда се на хълмовете около ез. Панчарево. Около трасето се намира естествен ареал от кактуси, според ботаници това са три вида кактуси (Опунции), които се срещат само в този ареал и не оцеляват в домашни условия. Има дължини от 21 км, 14 км и 7 км, както и 1000 м за деца. Стартовите номера се раздават в деня на състезанието от 9:00 ч до 10:30 ч (в зоната за старт/финал). На националната гребна база, Панчарево, детайли: trailseries.bg/the-cactus-run22

7-13.11

"Моралът е доброто". Филм за Кристиан Таков проследява живота на юриста, преподавател и активист: през ученическия чин и студентска скамейка, до преподавателската катедра и обществена трибуна. Зрителите ще видят старателно издирени и непубликувани досега архивни кадри и документи, както и поредица интервюта със семейството, колеги, приятели и съмишленици на доц. Таков. Режисьор е Веселин Диманов, оператор е Калоян Игнатов. В кино "Люмиер", начало 19 ч.

7-8.11

"Дишай". След премиерата на 28-и, следващите дати на постановката на Дънкан Макмилан са на 7-и и 8-и. Пиесата е за всички нас, хората, обединени от заплахата, която тегне над планетата ни и за нейната катастрофа. Режисьорът Марий Росен умело показва как се живее в постоянна тревога от близкия край и поставя въпроси като "ако не раждаме само спасители, защо да искаме да продължим човешкия род". Зрителите ще се питат дали хората са жертви на инстинкт, по-силен от тях, с който не спират да се борят. Участват актьорите Елена Телбис и Бойко Кръстанов. В Театрална работилница "Сфумато", от 19 ч.

До 17.11

Free Fall. Kонцептуален дизайнерски проект на Фондация "Иван Асен 22" за смелото експериментиране с нестандартни материали, повърхности и силуети. Фокусът е върху елемента мед (Cu, латински: Cuprum, атомен номер 29). Разработените текстилни скулптури и аксесоари, вдъхновени от елемента мед, отразяват различните му агрегатни състояния в обработката на материите. Заснет е филм, които показва дизайнерските предмети и отвежда зрителите до монументалния комплекс "Бузлуджа". Модните дизайнери са Александър Гергинов, Анелия Антова, Георги Флоров, Наталия Живкова, Нели Митева, Ралица Георгиева и др. В галерия Структура.

До 4.12

"Давид черният". Изложбата на чешката авторка Ленка Клодова поставя въпросите за стереотипите спрямо половете и други културни предразсъдъци. Централната инсталация в изложбата - "Давид черният" е авторска рефлексия на "сатиричната" пластика "Ентропа" (Entropa) на известния чешки скулптор, която през 2009 по случай чешкото председателство на ЕС е изложена в атриума на сградата Юстус Липсиус в Брюксел. В нея България беше представена като тоалетна клекало. Инсталацията "Торсове" на Клодова показва торсовете на жени от семейството на авторката със записи на техни пърформанси. В Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство.

Все още няма коментари
Нов коментар