Коледен Light

Книгите на 2022

Важните, обсъждани, награждавани, или просто заслужаващи внимание заглавия на книжния пазар

"Годините", Ани Ерно

изд. "Лист"


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

"Годините", Ани Ерно

изд. "Лист"

Френската писателка Ани Ерно е тазгодишната носителка на Нобеловата награда за литература. Тя е отличена "за смелостта и клиничната острота, с която разкрива корените, отчуждението и колективните задръжки на колективната памет". В момента, в който новината стана известна, българското издание на романа "Годините" беше почти готово. Книгата, излязла на френски през 2008 г., е представителна за фрагментарния и полуавтобиографичен стил на Ерно, често повод за разнопосочни реакции.

"Всички са свободни. Русия една секунда преди Путин, или какво се обърка, как и защо", Михаил Зигар

изд. "Жанет 45"

В средата на 90-те руският президент Борис Елцин закусва по един и същ начин: в 10 ч. с яйца на очи, 50 грама черен хайвер, бородински хляб и чаша водка, a обядът следва час по-късно. Книгата, преведена от Здравка Петрова, ни въвежда в Русия от 90-те, занимава се както с глобалните събития около разпадането на СССР, прехода към ерата на Путин, така и с баналните, но знакови детайли в ежедневието на Кремъл. "Сигурен съм, че много от събеседниците ми ме лъжеха съвършено искрено, като смятаха, че казват чистата истина", пише Зигар в увода. "А ако някои са си измисляли съзнателно - какво да се прави. Техните митове също са част от историята."

"Красив свят, къде си ти", Сали Руни

изд. "Еднорог"

31-годишната ирландска писателка Сали Руни се превърна в литературния глас на поколението си, а това е най-новият ѝ роман, преведен на български от Боряна Джанабетска. Сюжетът разказва за намерилата бърза слава писателка Алис, образ, който поражда паралели със самата Руни. Тя намира усамотение в по-изолирана част на Ирландия и започва връзка с местен работник.

"Време за суинг", Зейди Смит

изд. "Жанет 45"

Преводът на Невена Дишлиева-Кръстева успява безкомпромисно да предаде остроумието на британската писателка Зейди Смит. Това са тази самоирония и хумор, от които боли, защото в основата е откровен разказ, в който са отразени много преживени и осмислени лични преживявания на авторката. Суингът, музиката и животът на популярна личност са само трамплин, от който да започне разговорът за расизма, сексизма и силно изразените класови различия. Романът "Време за суинг" трудно може да остави читателите безразлични, по-скоро може да ги притесни с леко безпристрастния и отстранен тон, с който описва стряскащите несправедливости. Смит успява да надскочи себе си след блестящия ѝ дебют с много награди "Бели зъби".

Lessons, Ian McEwan

очаквано издание на български през май 2023 г.

Иън Макюън е първото име, за което всеки би се сетил, когато става дума за съвременна британска литература. Най-новият му роман "Уроци" излезе само преди месеци на английски и докато чакаме с нетърпение появата му на български, прочетохме обемната книга, в която авторът от позицията на своите 74 години описва основните исторически събития през XX век. Самотен баща гледа сина си от съвсем невръстно бебе на фона на световните турбуленции, аварията в "Чернобил", падането на Берлинската стена, пандемии и други обрати. Макюън с лекота прескача в различни периоди от европейската история, както и в различни държави. Писателят не изневерява на характерната за него ирония и страст към научните препратки. Това е романът, който би могъл да е неговият Magnum opus.

Припомняме и интервюто ни с писателя по време на гостуването му в София през 2018 г.

"Унищожение", Мишел Уелбек

изд. "Факел експрес"

Книгата, преведена от Александра Велева, е двойно по-обемна от обичайното за провокативния френски писател и рисува Франция през 2027 г. Главният герой е служител в министерството на икономиката и финансите. Той усеща, че стабилният живот и кариера започват да му се изплъзват: смъртта на баща му надвисва, бракът му е на командно дишане, приятелите, с които може да сподели нещо лично, са все по-малко. Всичко това кара героя да потърси нов смисъл, да надникне какво е повлияло в детството му и да се запита какъв е смисълът от всичко, постигнато до момента.

"Оловна тишина", Ивайла Александрова

изд. "Жанет 45"

Има какво още да се каже за историята и творчеството на Никола Вапцаров (1909 - 1942). В своята документална книга, която предизвика мигновен шум, журналистката Ивайла Александрова събира и изследва фактите около делото на Вапцаров и останалите подсъдими за противодържавна дейност. Работата с архивите ѝ отнема девет години и резултатът е 770 страници. "Оловна тишина" е важен труд, който излиза 80 години след разстрела на Вапцаров и представлява сериозен опит за нов и обективен прочит на живота и силно идеологизираната му личност. Както казва авторката на предговора Елена Алексиева, тук става дума за много пролята кръв и жестокост, проявена не толкова от палачите, колкото от "своите".

"Тесла: Неговият невероятен и объркан живот", Марко Перко и Стивън Стал

изд. "Сиела"

Сръбският учен с американски паспорт Никола Тесла не случайно е смятан за гений - патентите и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток. Животът му обаче не е бил лек, а характерът му е създавал както приятели, така и врагове. В най-новата биографична книга, посветена на Тесла, авторите Марко Перко и Стивън Стал се опитват да представят нюансите и да разкажат историята отвъд легендите и клишетата - от една страна, той е учен с невероятни изобретения, но от друга, най-вероятно е страдал от биполярно разстройство и е изпадал в крайности.

"Откраднат фокус", Йохан Хари

изд. "Изток-Запад"

Едно от заглавията, което неизменно фигурира в класациите на нехудожествена литература за 2022. "Откраднат фокус" е забележително изследване на капацитета да се фокусираме и може да се чете като наръчник за справяне с постоянното разсейване. Авторът споделя подробности от своята тримесечна диета "без технологии" и според мнозина, резултатът е, че читателят веднага ще зареже безмозъчното скролване на фийдове.

"Езикът на третия райх. Бележникът на един филолог", Виктор Клемперер

изд. "Жанет 45"

Плашещо актуален е трудът на професора литературовед Виктор Клемперер, който преживява целия ужас на холокоста като германски евреин и посвещава живота си на изследване на езика на нацизма. В своя прецизен и обстоен филологически труд той прави анализ на езика на омразата, който помага на Хитлер да дойде на власт, но и на думите, изразите, неологизмите, наложени по време на третия райх. Книгата служи като напомняне, че думите не са случайни и често водят след себе си дела, а и показва нагледно как се задвижва пропагандата, която наблюдаваме и днес по време на войната в Украйна и на фона на нарастваща антисемитска риторика от публични личности като Кание Уест.

"Фрида, или за болката", Славенка Дракулич

изд. "Панорама"

В България познаваме хърватската писателка, журналистка и активистка за равни човешки права Славенка Дракулич от романа "Дора и минотаварът", който разказва за Дора Маар, талантлива фотографка и муза на Пабло Пикасо. "Фрида, или за болката" Дракулич написва още през 2007 г. - преди образът на мексиканската художничка Кало да бъде безкрайно комерсиализиран. В тази книга виждаме Фрида Кало като силна и независима жена, феминистка, която се бори, от една страна, с физическата болка, а от друга, с очакванията на обществото.

Не за пръв път Дракулич осмисля творческия акт и човешката съдба през болката - романът й "Холограми на страха" е за млада жена, която заминава за САЩ за трансплантация на бъбрек. "Все едно ме няма" пък е една от най-тежките й книги за войната в Босна.

"Следеният човек", Веселин Бранев

изд. "Фама+"

Брилянтно написаният мемоар на кинорежисьора Веселин Бранев търпи своето трето издание, след като няколко пъти се изчерпва. Той анализира досието си от Държавна сигурност - редува спомените си с паралелната фалшива биография, която са създали агентите. Опитът да осмисли живота си в тоталитарния режим от позицията на емигрант пенсионер в Канада не минава без болезнена самокритикa. От увлекателния разказ на Бранев научаваме много повече за репресивния апарат на комунистическия режим и за методите на Държавна сигурност, отколкото от исторически учебници. Тази година беше премиерата на документалния филм Димитър Коцев-Шошо по книгата.

"Животните избират президент", Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо и Педро Маркун

изд. "Мармот"

Полезна и красива бразилска детска книга, която не спира да е актуална през цялата година и по всичко личи, ще бъде все така актуална и през новата 2023 г. Историята проследява президентски избори, но четенето на книжката е добър повод родителите да обяснят и на най-малките основните принципи на демокрацията. Кандидатите тук са маймуната, ленивецът, лъвът и змията. Техните кампании, плакати и предизборни дебати са забавни и образователни - разбираме, че Бразилия и България си приличат. Към книгата има хартиена урна и истински бюлетини, за да могат децата да гласуват.

"Еротичната интелигентност", Естер Перел

изд. "Изток-Запад"

Превърналата се в задължително четиво книга на белгийската терапевтка Естер Перел, "Еротичната интелигентност" (Mating in Captivity), излезе тази година в нов превод на Детелина Иванова. В нея четем предупреждението на Перел към двойките - да не бъркат близостта със срастване. Перел описва случаи от собствената си практика и дава съвети как хората да запазят здравословни граници помежду си и да не се страхуват от несигурността.

"Sapiens: история в картинки. Том 2. Основите на цивилизацията", Ювал Ноа Харари

изд. "Изток-Запад"

Историкът Ювал Ноа Харари и този път по умел, интелигентен и забавен начин преразказва собствения си труд Sapiens за младежи под формата на графична новела. Втората част на комикса спокойно може да се чете самостоятелно. Водещи отново са малката Зои, професор Сарасвати, Синдии Бил, детектив Лопес и доктор Фикция - основната им задача е да разберат как земеделската революция се е отразила на човечеството. И докато цар Хамурапи кове закони, а самият Конфуций обяснява дзен принципите, през страниците се срещаме и с Томас Джеферсън, Рут Гинсбърг и др. Включени са и най-новите научни открития, увлекателният разказ ще завладее всички деца - дори тези, които не искат да четат.

"Професорско каре", Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев, Владимир Градев

изд. "Фондация Комунитас"

Дебатите между професорите Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев в RE:TV, която вече не съществува, и в портал "Култура" са основата на книгата "Професорското каре". Непринудеността на разговора се усеща във философските дискусии, които неусетно водят читателя в дълбините на разискваните теми. Приятелството между професорите не трябва да се бърка с единодушие по сериозни екзистенциални въпроси, които ги вълнуват. А понякога дори да са на едно мнение, влизат в спор със сериозна аргументация, заради самото удоволствие от практикуването на логика и реторика.

The Lincoln Highway, Amor Towles

все още непреведена

Еймър Тауълс, един от препоръчваните от Бил Гейтс и Барак Обама автори, е роден и израснал в Бостън, завършва колежа "Йейл" и "Станфорд", работил е като инвестиционен посредник в Ню Йорк. Първият му роман "Правилата на доброто възпитание", определен като една от най-добрите книги за 2011 г., е преведен на български, "Един аристократ в Москва" (2016 г.) също е издадена от "Изток-Запад". The Lincoln Highway излезе през есента и вече е номер 1 бестселър на The New York Times - пътуването по една от най-старите магистрали в САЩ е само повод да опознаем забавните и мъдри 18-годишни главни герои, които пътуват с едно хлапе на осем. Действието се развива през 1954 г., когато навигация няма и загубването (и намирането) е напълно възможно.

"Галерията на сърцето", Марин Бодаков

изд. "Точица", "ДА"

Антологията обединява всички стихосбирки на Марин Бодаков. Появи се през септември, година след смъртта на поета, оставила културната общественост у нас с усещането за непреодолима загуба в момент, в който компетентните и критични гласове са много малко. Изданието включва някои от най-ранните публикувани стихотворения на Бодаков, писани между 1988 и 1989 г., както и последните, по които е работил, между 2019 и 2021 г.

"Триумфът на Ахил", "Дивият ирис", "Медоулендс", Луиз Глик

изд. "ДА"

Тази есен за първи път се появи българско издание на американската поетеса Луиз Глик, носителката на Нобеловата награда за литературата от 2020 г. До голяма степен антологията наваксва пропуснатото до момента и обединява три книги на Глик, която е важно име в американската поезия от края на 60-те години. Стихотворенията са в превод на Надежда Радулова и Калоян Игнатовски.

"Гласове от зеления свят", Стефано Бордильони

изд. "Жанет 45"

"Гласове от зеления свят" на Стефано Бордильони, преведена от Нева Мичева и с илюстрации от Ирене Пенаци, съдържа любопитни факти за 30 растения, които "сами" ни разказват за себе си и разкриват специалните си умения и стратегии за оцеляване. Изданието е част от поредицата "Книги от градината" на италианското издателство "Наука" (Scienza), в сътрудничество Ботаническата градина на Падуа, най-старата университетска градина в света, която съдържа 3500 растителни вида.

"Изобретяване на самотата", Пол Остър

изд. "Колибри"

Въпреки репутацията на Пол Остър като един от най-големите гласове в американската и англоезичната литература, появата на един от ключовите му романи у нас мина без много шум. Книгата "Изобретяване на самотата", излязла през 1982 г. и преведена сега от Иглика Василева, е първият мемоар на Остър. Философските и автобиографични теми в него са вдъхновени от смъртта на бащата на Остър.

"Цялото наше безумство", Ши-Ли Коу

изд. "Алтера"

Това е може би първата книга на малайзийски писател, която може да прочетем на български. Авторката Ши-Ли Коу живее в Куала Лумпур, завършила е химия във Великобритания и прави литературния си дебют на 40 години. Романът й "Цялото наше безумство", който през 2018 г. получава френската награда за чуждестранен дебют (Prix du Premier Roman Etranger prize), описва съвременна Малайзия. Във Франция сравняват оригиналния й хумор и наблюдателност с майсторското писане на Мюриел Барбери. Преводът на български език на Светослава Павлова е прецизен и допринася за удоволствието от четенето. Или както пише Надя Радулова, която привлече вниманието ни към тази току-що излязла книга: "Светло и сладкодумно разказване на един горчиво-смешен свят и далечен, и много сегашен."

"Успехът и провалът"

изд. "Точица"

Това е седмата книга от поредицата "Философски закуски", а предишните заглавия в серията на Брижит Лабе и Мишел Пюеш, са "Насилие и ненасилие", "Уважение и неуважение", "Диктатура и демокрация" ,"Любов и приятелство", "Нормално и ненормално". "Успехът и провалът", преведена от Валентина Бояджиева съдържа актуални, както за млади, така и за пораснали читатели, мисли за това какво представлява успехът, може ли той винаги да ни направи щастливи и какви са житейските ползи от това да се проваляме от време на време.

The Seven Moons of Maali Almeida, Shehan Karunatilaka

Роденият в Коломбо през 1975 г. Шийхан Карунатилака, който е автор и на сценарии и на текстове на рок парчета, спечели голямата награда "Букър" с втория си роман, "убийствена сатира", чието действие се развива в смутните времена на гражданската война в Шри Ланка (1983 - 2009).

Chip War, Chris Miller

Бизнес книгата на годината на FT разглежда чиповете като новия петрол - оскъден ресурс, от който модерният свят е силно зависим. Всичко - от бойни ракети през микровълнови печки и смартфони до борсовия пазар, разчита на чипове. Китай от години налива милиарди в амбицията си да измести САЩ като световен лидер в разработването на най-бързите чипове. Крис Милър разяснява как полупроводниците са станали основа на съвременната икономика и доказва, че за да разберем състоянието на политиката, икономиката и технологиите днес, най-напред трябва да разберем ключовата роля на чиповете.

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow, Gabrielle Zevin

Редакторите на Amazon и взискателните читатели на Goodreads избраха единодушно и категорично историята за две хлапета, геймъри, които се запознават в болницата, за най-добра книга на 2020. Някои стигнаха още по-далече, като определиха този "майсторски написан роман за приятелството, идентичността, уязвимостта, провала и най-вече любовта ", като най-доброто нещо, което някога са чели.

Все още няма коментари
Нов коментар