Календар | Европейска нощ на музеите; The Comet Is Coming; Изложение за кемпери и каравани

Избрани събития за свободното време

12.05

The Comet Is Coming. Групата идва от Лондон, водена от известния на джаз сцената сакс виртуоз Шабака Хъчингс. На концерта в София ще чуем част от новия албум и още много джаз, афробийт, електроника, фънк психеделия, денсхол и спейс рок. Подгряват ги Pistamashina, а организаторите Alarma Punk Jazz обещават много музика и настроение за танци. В Sofia Live Club, начало 21 ч., билет 40 лв.

12.05

The Comet Is Coming. Групата идва от Лондон, водена от известния на джаз сцената сакс виртуоз Шабака Хъчингс. На концерта в София ще чуем част от новия албум и още много джаз, афробийт, електроника, фънк психеделия, денсхол и спейс рок. Подгряват ги Pistamashina, а организаторите Alarma Punk Jazz обещават много музика и настроение за танци. В Sofia Live Club, начало 21 ч., билет 40 лв.

12-14

Дефиле "Вино и гурме". Деветото издание на фестивала кани любителите на вино в стария град на Пловдив. Откриването е в 12:30 ч. с ансамбъл "Тракия" и хорова формация "Евмолпея", които тръгват от площад "Стефан Стамболов". Част от винените локации са: ресторант "Граждански клуб", галерия "Енчо Пиронков", резиденция "Тракарт", къща "Бирдас", къща "Клианти", аптека "Хипократ", експозиция "Георги Божилов-Слона", галерия "Златю Бояджиев", етнографски музей, Балабанова къща. Дегустацията на вино е с жетони. В Стария град, Пловдив, от 13 до 19 ч.

12-15.05

New Temple. Новата изложба на студио "Форматик" показва образи и символи като връзка между човека и природата, подтиквайки към размисли върху темата за духовния и технологичния свят. Според създателите връзката между привидно различни елементи предлага дълбоко трансформиращо изживяване и напомняне, че технологията по своята същност не се противопоставя на духовността. Използвани са техники като 3Д мапинг, добавена реалност, светлинен дизайн с лазер и създаване на изображения в реално време. В "Топлоцентрала", от 12 до 22 ч., а откриването е на 12.05 от 19 ч.

12-14.05

Camping & Caravaning Expo. Изложението е събитие за всички приключенци - на него се очаква да открият най-новите тенденции в къмпинг туризма, кемпери, каравани, палатки. Над 50 изложителя ще покажат интересните технологични решения за комфортна почивка на открито. Организаторите обещават и намаления. На паркинга на "Метро 1" - София, на бул. "Цариградско шосе" от 11:00 до 20:00 ч. на 12 май и от 10:00 до 18:00 ч. останалите дни. Входът е свободен

13.05

Европейска нощ на музеите. И тази година повече от 50 музеи и галерии ще работят до късно, а някои ще имат и специална програма. Очаквайте изложби, концерти, работилници, филми, организирани турове с гид. Във Френския институт от 16 до 21 ч. "Медиатека" ще представи преживявания във виртуална реалност - Париж, Сена, Айфеловата кула, кметството, музея "Орсе". Пълна програма на всички музеи и галерии: institutfrancais.bg/evropejska-noshh-na-muzeite-sofiya-2023

13.05

"Лукчо". Балет за деца по неповторимата книга на Джани Родари. Постановката е на К. Хачатурян и Опера Пловдив. На сцената на НДК ще оживее историята на Лукчо и неговите приятели, които се борят срещу несправедливото отношение на киселия принц Лимон и неговите подчинени - Графините Череша и Дон Домат. Подходящо е за деца от 5 до 12 години, защото балетът продължава 1 час. В НДК, зала 2, начало 19 ч., билети 15 лв.

13-14.05

Discover.VINO. Два дни с дегустации на вина от Европа, Америка, Австралия, Нова Зеландия, Африка и срещи с винени професионалисти. Изложението събира ресторантьори, сомелиери, бармани и всички ценители, които да опитат без ограничения нови брандове и реколти. Дегустацията е възможност за общуване и среща, а посетителите могат да чуят историите зад всяко вино, докато му се наслаждават. В зала 3 на НДК, от 11 до 20 ч., билети в Eventim.

13-14.05

Почти всичко за родители. Форумът събира специалисти, които да споделят най-новите тенденции и натрупаните знания на лекции и беседи. А темите са бременност, родителство и отглеждане на деца и тийнейджъри. Паралелно ще има щандове с продукти, уъркшопове за млади родители, кътове за игра и целодневни детски работилници, родителско стендъп шоу, бар зона с храни и напитки. В НДК, етаж 5, от 9 до 19 ч.

14.05

Кино на Хълма. Късометражни филми, които от "100 стола" представят в партньорство с Международния филмов фестивал "На брега". "Анжела" на Вилма Карталска - разказва за жена, която страда от детска церебрална парализа от раждането си, но тежката диагноза не сломява духа ѝ и неусетно я превръща в писателка, актриса и танцьорка. Още един филм на Карталска - "Моят цигански път" за Наталия Цекова, първата дипломирана актриса ромка в България. И "Моята звездна приказка" на Андрей Христозов, както и "Звездата на София" на Александър Кръстев. На Улица "Будапеща" 1, от 20:30, вход свободен

17.05-30.09

Инсталации PURE. Християн Бакалов трансформира три знакови пространства в Пловдив. Инсталациите са мащабни и ще променят визуалната среда на Гребната база, Младежкия център и Братската могила. Очакват се съпътстващи събития и спектакли: от 17 до 24 май творчески ателиета и работилници за доброволците в Младежкия център; на 24 май ще бъде представен визуалният спектакъл PURE, а на 17 юни Мария Силвестър и културният антрополог Ралица Герасимова ще открият инсталацията на Братската могила. В Пловдив

до 17.05

Славки приказки. Как изглежда макетът на нашия колективен дом - там, където винаги сме добре дошли и добре заварили? Според организаторите на изложбата Анна Иванова и Калина Иванова той е зад прага на Блок №1989 и Апартамент №.2007 - едно преходно пространство, застинало между социалистическото минало и демократичното бъдеще, между старото и новото, между правилата и хаоса. В универсалното "вкъщи" ни чакат бонбони ("Сезони", "Амфора" или "Черноморец"), домашно вино или ракия в шише от вода, кристални сервизи в стари секции, бетонени мозайки, пълните със сарми сладоледени кутии, или познатите на всички културни елементи са част от живота на всеки българин. "Топлоцентрала"

до 25.06

Йожеф Ташнади: Апории. Художникът и визуален артист Йожеф Ташнади работи и живее в Будапеща и преподава в Университета по изкуствата "Мохоли-Над" (МОМЕ). В изложбата му в София ще видим инсталации, интервенции и експериментални дигитални творби, изготвени след 2010 г., допълнени с по-ранни рисунки. Ташнади работи върху теми като паметта, смъртта, невъзможността за споделяне, парадокса, мястото, пространството и времето, присъствието или отсъствието на такова. В същото време изследва и връзката между технологиите и изкуството, взаимоотношенията между технологиите, метафоричното виждане и поетичното мислене. В САМСИ

Все още няма коментари
Нов коментар