Фотогалерия: "Военното НДК"

Екип на "Капитал" се разходи из пустеещата сграда на бул. "Скобелев" 23

Цветелина Белутова, Иван Михалев
31213 прочитания
Официалното име на сградата е "Национален армейски комплекс". Той е струвал на данъкоплатците 32 млн. лева, според официална справка на Министерството на отбраната
За последно тук са стъпвали строители през март 2009 г.
От две години обитатели на луксозния имот са само бездомните кучета и местни наркомани
Това е трябвало да бъде фоайето на 4-звездния хотел, собственост на Министерството на отбраната
По стените е избила влага, която е свалила част от мазилката
Недовършената сграда вече започва да се руши
Изглед от втория етаж, където са разположени хотелските стаи
В хотелските стаи са монтирани осветителни тела и климатици, но липсват мебели
Обектът се пази от охранители на строителя "ХУФУ" ЕООД
Стърчащите кабели привличат интереса на клошари и събирачи на скрап
Това е кино-конферентната зала за близо 1000 души, която Министерството на отбраната иска да запази за себе си
Залата има отделен вход и може да се ползва самостоятелно
Градината пред "военното НДК" е обрасла с двуметрови магарешки тръни
Сред обитателите на обекта са и няколко бездомни кучета, които са оставили "веществени доказателства" върху мокета в хотелската част
Част от фасадата на недовършената сграда се нуждае вече от подмяна
Тези бетонни стени е трябвало да служат за военен мемориал
Тук е трябвало да има шадраван
Към сградата има подземен паркинг на два етажа да над 300 автомобила
В оградата зеят дупки, през които може да се влиза в комплекса

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  kndmv avatar :-|
  kndmv

  "Уникална" пост-сталинистка архитектура....

 • 2
  areta avatar :-|
  areta

  Не стига че е грозна, ами и скъпа...

 • 3
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Що да е пост-сталинска?.. а има още много работа да го довършат обекта?Що не се работи-няма финансиране?
  http://www.architonic.com/aisht/the-orange-cube-jakob-macfarlane/5100849
  на мене ми напомня този обект малко.. а тука има номинация за някаква си награда

 • 4
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Но пък ако наистина не им е плащано-за какво фирмата трябва да се грижи за строежа?? Според мене спешно трябва да се извършат хидроизолациите и да се подготви поне консервиране.. иначе водата ще тече,стените ще се рушат.. Вярно на фирмата са спрени 10% за качество,но пък всеки нормален съд, би видял вина в неплащането от страна на възложителя ,съответно-спиране на строитлството и като резултат-последиците за сградата..

 • 5
  pavel_yan avatar :-|
  Павел

  До коментар [#3] от "ajsajder":

  И по какво точно ти напомня на тази сграда от линка?

 • 6
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart
 • 7
  pavel_yan avatar :-|
  Павел

  Това е една от най-безмислените сгради строена през последните 21 години с публични средства. Тя олицетворява много от проблемите да днешното устройство на градове и проблеми в администрацията.

  Истинският възложител на сградата е Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" http://rs.gis-sofia.bg/get_cppdf.php?&id=6757, чийто изп диерктор след закриването на агенцията беше разследван за злоупотреба със средства. Да не споменавам ламборджинито и т.н.

  На строежа на безмислената сграда в центъра на София не се е възпротивил очевидно никой здравомислещ администратор. За ненужни демократизации като архитектурен конкурса за знакова за града сграда изобщо не говорим. За изпълнението на сградата от 13'812m² са дадени 16 млн евро или около 1150 евро/m². За сравнение новият музей в Лювен, Белгия на площ 13'500 струва 20 млн евро и е завършен с работеща екпозиция http://www.deredactie.be/permalink/1.599972 Т.е. строеж на публична сграда в София струва почти колкото строеж до ключ на такава на 20км от Брюксел. Разликата, че едната изпълнява функциите, за които е замислена. Другата създава гето и маргинална територия в центъра на града - източник на престъпност и мръсотия. да не споменавам, че неукрепеното скеле на сградата падна върху десетина автомобили на живеещи в квартала и едва не уби работници по време на строителството.

  Оттук нататък някакви планове? Кой журналист ще се престраши да попита Мин на отбраната какво смята да прави със сградата? Да потърси сметка и проследи дали някога тази сграда ще бъде използвана в полза на данъкоплатците, платили тези 32 млн лева.

 • 8
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Ами по фасадата ми напомня-има няколко пречупващи се обема-това видя ли го?.. не е нешо особенно,нашата, ама не е баш и мутробарок явен...

 • 9
  stefanaki avatar :-|
  Stefanaki

  това колко пари ще трябват, за да се срине

 • 10
  kndmv avatar :-|
  kndmv

  Като се строи в центъра на град, дори окепазен като София гледаш да впишеш сградата в града, а не да се изцвъкаш като поредния недоклатен "архитект". Съответно идеята да направиш сграда, която е част от средата. Без да има единствено решение, но там следва да се търси сграда от камък (гранит, мрамор...... т.н.т.н). И в тон с околните сгради като височина и "разчупеност". Там има парк, съотвено е зелено.

  Сталинистката архитектура, напротив на хармонията със средата, има за цел да мачка - да ти е криво (както е крив тоя пореден петоху....к), да те затваря, да те обгръща. Виж как прилича на обърната крива кофа, при това смачкана. Отделно да ти виси някакъв кирлив камък над главата (като тук в средата). Вътре е същата - смачкана като консерва от русенско варено: ниски тавани, тенекиени парапети. Синьо, сивата размасня за джамлъка даже няма да я коментитам. Поредния продукт на недоклатената БГ "архитектура". Как не се научиха поне да гледат...

  Съвсем кратка бележка, без да навлизам в конспиративни теории и т.н., но ако разгледате от пирамидите насам читавите строители, архитекти и т.н. отварят нагоре, елементите имат нещо като пирамида, обелиск, знакът на масоните е (да кажем) пергел, катедралите имат кули, джамиите минарета. Разгледайте и градове като Барселона, Сидни (от по модерните), Флоренция, Рим - търси се форма като купол, пирамида, арка - да възвиси и отвори съзнанието. Примерите са безбройни. От пирамидите, през Акропола (който е част от пирамида - конус, а не е паралелепипед), "Свети Петър", та до Вашингтонския Капитолий и операта в Сидни.

  Няколко добри примера в София: Невски, Света Неделя, х-л България, Централна Минерална Баня.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход